DLACZEGO WARTO POJECHAĆ?

Agnieszka Minko
Agnieszka Minko
Specjalista ds. turystyki

Fuerteventura to najlepszy kierunek na oderwanie się od polskiej, jesiennej aury! Jedyne 5 godzin w samolocie i możemy znaleźć się na słonecznej plaży. To jedna z najpiękniejszych wysp - cudowne krajobrazy i plaże. Pełna regeneracja i odpoczynek dla ciała oraz umysłu. W sam raz aby naładować się przed zimą!

WYSPA SŁOŃCA

Fuerteventura znana jest jako wyspa z gwarancją słońca przez 365 dni w roku. Miejsce szczyci się największą w Europie liczbą godzin słonecznych w ciągu roku. Z archipelagu Wysp Kanaryjskich to właśnie Fuerteventura jest wyjątkowo bezdeszczowa – suma opadów w ciągu roku jest tu najniższa.

doskonała pogoda doskonała pogoda doskonała pogoda

Fuerteventura znana jest również jako wyspa wiatru. Silne, oceaniczne wiatry sprzyjają uprawianiu sportów wodnych - windsurfing i kitesurfingu cieszą się tu niezwykłą popularnością.

Pogoda na najbliższe miesiące:
Wrzesień 24°C
  • 25 °C Temperatura w dzień:
  • 17 °C Temperatura w nocy:
  • 22 °C Temperatura wody:
  • 7 Godziny słońca dziennie:
  • 1 Dni deszczowe w miesiącu:

POLECANE OFERTY

Sunrise Costa Cal... Fuerteventura / Costa Calma doskonała pogoda 8.2/10  Termin: 07.08.2014
Wylot: Warszawa
Sprawdź 3 499 zł 7 dni / 1 osoba
Sunrise Club Parai... Fuerteventura / Playa de Esquinzo doskonała pogoda 8.6/10  Termin: 14.08.2014
Wylot: Warszawa
Sprawdź 3 759 zł 7 dni / 1 osoba
R2 Rio Calma Fuerteventura / Costa Calma doskonała pogoda 8.4/10  Termin: 14.08.2014
Wylot: Warszawa
Sprawdź 3 659 zł 7 dni / 1 osoba

Zobacz więcej ofert na Fuerteventurę

TRADYCYJNA KUCHNIA

Mimo, iż Fuerteventura przynależy do Hiszpanii posiada ona odmienne tradycje kulinarne.

Lokalne dania Fuerteventury są dość proste, ale bardzo smaczne i aromatyczne. Podstawą kuchni są pieczone lub grillowane ryby i owoce morza. W daniach mięsnych często pojawiają się potrawy z królika.

Wyspa słynie z kozich serów, najpopularniejszym jest ser Majorero, wytwarzany z mleka lokalnych kóz, który stanowi dokonały dodatek do wina. Słynne regionalne wina to wysokoprocentowe Malvasier oraz łagodne Muskateller. Wyspa znana jest też z lokalnego trunku - rumu z La Palmy.

Koniecznie spróbuj:

  • » Papas arrugadas – gotowane w mundurkach ziemniaki podawane jako dodatek do dań lub jako przekąska z aromatycznymi sosami
  • » Gofio – chleb wyrabiany z pieczonych i zmielonych ziaren zbóż
  • » Mojo – sos z oliwy z oliwek, octu, soli i dużej ilości czosnku, mojo verde (z kolendrą) lub mojo picon (z czerwoną papryką chili)
  • » Conejo en salmorejo – królik w aromatycznej marynacie
  • » Potaje canario – duszone mięso z warzywami, ziemniakami i fasolą
  • » Ron miel – likier wyrabiany na bazie rumu i miodu palmowego
tradycyjna kuchnia tradycyjna kuchnia tradycyjna kuchnia tradycyjna kuchnia

WSPOMNIENIA Z FUERTEVENTURY

SPECJALNA OFERTA DLA CIEBIE

Wypełnij formularz a my oddzwonimy do Ciebie.

Sprawdź ponownie formularz Wszystkie pola są wymagane
Błąd Twój formularz nie został wysłany. Spróbuj ponownie.
Dziękujemy. Twój formularz został wysłany.
Skontaktujemy się z Tobą telefonicznie.

FUERTEVENTURA NA MAPIE