Polacy rezerwują wakacje 2019. Zapłacą, gdy będzie im wygodniej

Data publikacji: 23.10.2018

Polacy z wyprzedzeniem planują wyjazdy na kolejne lato, korzystając z promocji First Minute. Zachęcają ich do tego nawet 60-procentowe rabaty, atrakcyjne pakiety dodatkowych korzyści i elastyczne formy płatności, dzięki którym po uiszczeniu niewysokiej zaliczki mogą wstrzymać się z wpłaceniem reszty kwoty nawet do lata przyszłego roku. Październik i listopad to okres, w którym oferty są najkorzystniejsze. Z czasem o wymarzone wakacje w okazyjnej cenie będzie coraz trudniej.

Choć za oknami widać spadające liście, biura podróży już teraz myślą o przyszłym lecie i do tego samego chcą zachęcić turystów, oferując im konkurencyjne pakiety promocyjne. Sprawia to, że planowanie wakacji jesienią jest najłatwiejsze i najbardziej ekscytujące. Właśnie teraz, w pierwszym etapie First Minute, możemy liczyć na najwyższe rabaty, obniżające ceny wakacji nawet o połowę. Warto więc z bliska przyjrzeć się ofertom, zwłaszcza że czeka na nas najszerszy możliwy wybór różnorodnych kierunków, wycieczek i hoteli.

Znieczulenie dla kieszeni
Co istotne, rezerwując już teraz przyszłoroczne wakacje, nie musimy narażać się na bolesny drenaż portfela, który może przecież odczuwać jeszcze koszty minionego sezonu urlopowego czy szkolnych wyprawek dla dzieci. Większość ofert daje możliwość wpłacenia niskiej zaliczki i rozłożenia płatności na dłuższy czas. W początkowym etapie przedsprzedaży biura podróży najczęściej wymagają w ramach przedpłaty zaledwie 5-8 proc. ceny całkowitej lub symbolicznej kwoty, np. 99 złotych od osoby.
Z dopłatą reszty wartości rezerwacji możemy się wstrzymać, w większości przypadków nawet do 30 dni przed wyjazdem. Możemy więc bez przeszkód przepisać niemal cały koszt wakacji na następny domowy rok budżetowy. Ponadto, często mamy możliwość zabezpieczenia się na wypadek, gdyby nasze plany się zmieniły - część touroperatorów oferuje nam możliwość bezkosztowej zmiany rezerwacji, np. w zakresie terminu lub liczby uczestników.
W ramach First Minute klientom oferowana jest nierzadko gwarancja najniższej ceny. Dzięki niej można być pewnym, że zarezerwowane przez nas wakacje z wybranymi parametrami (organizator, hotel, standard pokoju, opcja wyżywienia itp.) nie będą już sprzedawane w niższej cenie, nawet w okresie promocji Last Minute. A jeśli zdarzy się, że dokładnie ta sama oferta będzie jednak u tego samego operatora tańsza, przysługuje nam zwrot różnicy. W minionych sezonach, gdy pojedyncze sytuacje tego typu miały miejsce, biura podróży nie kwestionowały roszczeń turystów i sprawnie wypłacały należne turystom kwoty.
Oferty First Minute często obejmują też gwarancję niezmienności ceny. Oferując nam taki zapis, biura podróży zabezpieczają nas przed przykrą niespodzianką w postaci podwyższenia ponoszonych przez nas kosztów wyjazdu, spowodowanego siłą wyższą, np. zmianami kursów walut lub wzrostami cen paliwa. Tego typu sytuacje są rzadkością, jednak gdy już się zdarzą, zapis mrożący cenę bywa na wagę złota.

Rodzina ma taniej i wygodniej
Na rezerwacji w przedsprzedaży szczególnie mogą zyskać rodzice podróżujący z dziećmi. Część biur oferuje dla naszych pociech rabaty, sięgające nawet 60 proc. upustu od ceny nominalnej. W ramach oferty jednego z biur podróży rodziny mogą nawet skorzystać z bezpłatnych pobytów w hotelu dla dwójki dzieci.
Dla podróżujących w rodzinnym gronie z reguły priorytetem jest wygoda i dopasowanie do indywidualnych potrzeb. Szeroki wybór ofert umożliwia m.in. wybór najbliższego nam regionalnego lotniska jako miejsca wylotu, a wśród licznych oferowanych nam hoteli znaleźć można i takie, które szczególnie polecane są dla rodzin z dziećmi, choćby ze względu na dostępność aquaparku, placu zabaw czy specjalnych animacji i pokoi rodzinnych. Możemy zatem zawczasu zadbać o to, by przyszłoroczne wakacje były dla nas uszyte na miarę. Pamiętajmy tylko, by przed dokonaniem wyboru dokładnie zapoznać się z warunkami konkretnej oferty i szczegółami promocji. Pomoże to nam uniknąć jakichkolwiek wątpliwości.
Tu dochodzimy do innej, istotnej kwestii: turyści decydujący się na rezerwację ofert w promocji First Minute cenią sobie również poczucie komfortu psychicznego. Po rezerwacji oferty spada z nas bowiem ciężar decyzji i przez kolejne miesiące możemy spokojnie zaplanować sobie nasz wyjazd, poczytać o okolicznych atrakcjach czy ciekawostkach. Czas oczekiwania na lato z pewnością upłynie dużo przyjemniej.

First Minute: planowanie budżetu na wakacje 2019

Para

Kierunek: Kreta (Grecja)
Cena: 3 tys. złotych
Zaliczka: 240 złotych (8 procent, wpłata pozostałej kwoty do 28 dni przed rozpoczęciem wakacji)

Rodzina z dwójką dzieci
Kierunek: Słoneczny Brzeg (Bułgaria)
Cena: 6 tys. złotych
Zaliczka: 99 złotych/os. (dopłata do 20 proc. wartości do końca stycznia, dopłata do 100 proc. do 21 dni przed datą rozpoczęcia wakacji)
Korzyści: Gwarancja najniższej ceny, gwarancja niezmienności ceny, możliwość bezpłatnej zmiany rezerwacji do 30 dni przed wylotem

Rodzina z jednym dzieckiem
Kierunek: Side (Turcja)
Cena: 5,4 tys. złotych
Zaliczka: 270 złotych (5 procent, termin zapłaty pozostałej części należności upływa 28 dni przed rozpoczęciem podróży)
Korzyści: Gwarancja Najniższej Ceny, Gwarancja Niezmiennej Ceny i Gwarancja Bezpłatnej Zmiany Rezerwacji.
Promocja First Minute obejmuje również dodatkową zniżkę 500 zł dla dziecka (wliczoną w cenę). Po wpłaceniu zaliczki resztę wartości rezerwacji klienci mogą pokryć do 30 dni przed wylotem.