Belgia Temperatura 7°C luty / Średnia temperatura

Belgia Belgia

Kurs średni wg NBP
1 EUR = 4,296400 PLN 24.02.2020
Stolica Bruksela
Powierzchnia 30 510 km2
Ludność ok. 11 mln
Język flamandzki, francuski, niemiecki
Napięcie 220 V
Waluta euro (EUR)
Kuchnia
Kuchnia belgijska jest bardzo mało znana i uznawana za niezbyt urozmaiconą, przez co jest jedną z najbardziej niedocenianych kuchni europejskich. Nic bardziej mylnego - Belgia już w średniowieczu była potęgą kulinarną, dzięki obfitości egzotycznych przypraw i produktów. Przez Belgię przechodziły główne szlaki handlowe (między innymi szlak morski z Indii) i dlatego pod dostatkiem było takich przypraw jak imbir, cynamon, szafran, pieprz, czy gałka muszkatołowa.

Do dnia dzisiejszego wykorzystywane są importowane produkty. Wędliny, sery i musztardy sprowadzane są z Francji, małże z Holandii, a zioła, przyprawy i korzenie - praktycznie z całego świata. Dzięki tym przysmakom z różnych zakątków świata oraz najwyższej jakości rodzimym produktom takim jak mięsa (głównie dziczyzna), owoce morza czy grzyby, Belgowie stworzyli kuchnię bardzo urozmaiconą i bogatą.

Bogata kuchnia według Belgów nie polega na pięknym podaniu dania, ale na obfitości i smaku potrawy. Nie przywiązuje się specjalnej uwagi do dekoracji, za to hołduje się zasadzie, że posiłek musi być duży i smaczny. Tu po raz pierwszy przyrządzono frytki (pomme frites) i to, że Amerykanie uważają je za swój wynalazek nie zmienia faktu, że to właśnie Belgia jest królestwem frytek. W małych kioskach na ulicach Belgii (frituur lub fritkot) podaje się najlepsze, najbardziej kruche i pachnące frytki na świecie. Belgia była również pierwszym krajem w Europie, w którym zaczęto wyrabiać czekoladę, to właśnie tu trafiło pierwsze ziarno kakaowca. W Belgii również po raz pierwszy zrobiono praliny (w 1912 roku).

W belgijskiej kuchni najbardziej liczą się dwie rzeczy - cykoria i piwo. Biało - żółta odmiana cykorii wyhodowana w 1830 roku do dziś stanowi podstawowy produkt. Natomiast piwo, którego Belgowie mają ponad 300 gatunków jest nie tylko napojem, ale również dodatkiem do większości potraw. Dodawane do potraw nadaje mięsom kruchość, rybom aromat, a warzywom goryczy.
Przeczytaj także: Miasta w Belgii