Czechy Czechy

Kurs średni wg NBP
1 CZK = 0,168100 PLN 16.07.2019
Stolica Praga
Powierzchnia 78 866 km2
Ludność 10 272 179
Język Czeski
Napięcie 220 V
Waluta korona czeska (CZK)
Kuchnia
Kuchnia czeska przez długi czas podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Śląska, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji. Ma ona swoje regionalizmy: czeskie, morawskie i śląskie.

Kuchnia czeska przez wielu kojarzona jest przede wszystkim z knedliczkami, czyli ciastem przygotowywanym najczęściej z mąki ziemniaczanej, krojonym w plastry i gotowanym na parze. Knedliki zastępują Czechom ziemniaki lub ryż. Ale knedle to nie jedyna potrawa serowana w Czechach.
Śmiało można powiedzieć, że kuchnia tego kraju to istny raj dla ludzi uwielbiających mięsa z ciężkimi, aromatycznymi sosami. Wieprzowe czy cielęce pieczenie, przeróżne rolady, kotlety czy pieczyony drób to typowe potrawy.
Także zwolennicy bezmięsnej kuchni znajdą tutaj coś dla siebie. Największą popularnością cieszy się smaženy syr ser smażony w panierce, podawany z frytkami i sosem tatarskim. Prawdziwą ucztą dla podniebienia są olomoucke tvarůžki niewielkie kawałki sera o bardzo intensywnym i charakterystycznym aromacie. Tym, którzy nie lubią serów proponujemy smaženy kvaták wysmażony kalafior lub bramboráky placki ziemniaczane.
Ważnym elementem kuchni czeskiej są również zupy, często zaprawiane śmietaną. Do najpopularniejszych należą: kartoflanka, cebulowa i grzybowa. Na stołach czeskich można znaleźć liczne potrawy z ziemniaków, spory wybór dziczyzny oraz ryb.

Nieodłącznym dodatkiem są desery. Naleśniki czy wafle karlowarskie, popijane, znanym i cenionym na całym świecie, czeskim piwem to "słodka" wizytówka tego kraju. Aby skosztować czeskich specjałów, koniecznie trzeba wybrać się do restauracji. Nie dość, że można zjeść tam smacznie, to jeszcze tanio. Za sycący posiłek zapłacimy ok. 8 euro. Na pierwsze danie: sycąca zupa, na drugie: knedliki i danie mięsne.

Niewątpliwym magnesem, przyciągających turystów do Czech jest piwo, które charakteryzuje się wyraźną chmielową goryczką i grubą, sztywną pianą. Wspomnieć należy również o Becherovce. Jest to wódka o unikalnym smaku ziół oraz korzeni. Tajemnicą owiana jest jej receptura. Leżakuje oa przez kilka miesięcy w dębowych beczkach przez co nabiera pięknego złocistego koloru i potęguje ziołowo korzenny smak. Najlepiej smakuje podawana sama schłodzona do około 6 st.C lub z odrobiną toniku.
Przeczytaj także: Regiony w Czechach Miasta w Czechach