Egipt Temperatura 26°C maj / Średnia temperatura

Egipt Egipt

Kurs średni wg NBP
1 EGP = 0,263600 PLN 25.05.2020
Stolica Kair
Powierzchnia 1 001 450 km2
Ludność 68 359 979
Język arabski
Napięcie 220 V
Waluta funt egipski (EGP)
Kuchnia
Egipska kuchnia jest inspirowana kuchnią turecką i arabską. Dania proponowane w Egipcie są najczęściej daniami bezmięsnymi, a ich podstawą jest ful - duża brązowa fasola oraz różnego typu przyprawy i zioła, które powodują, iż nawet najbardziej "zwykłe" potrawy nabierają wyśmienitego smaku. Najczęściej używane przyprawy to kminek, kurkuma, kolendra, imbir, sezam, goździki, pietruszka oraz mięta.

Do najpopularniejszych potraw należą: różnego typu sałatki, niewiele mające wspólnego z europejskimi odpowiednikami Batingan to marynowane i smażone oberżyny bisara- puree z fasoli z dodatkiem czosnku i smażonej cebuli hummus - sos sezamowo - grochowy tabbula - rodzaj sałatki z kaszy kus-kus, cebuli u ziół bardziej podobne do europejskich to sałatka tomaten- kawałki pomidorów w sosie ziołowo-czosnkowym zupy: szurbet ads - z soczewicy z dodatkiem mielonego kminku i cytryny, muluchija - gęsta zupa z juty o smaku przypominającym szpinak dania główne to najczęściej : szisz kbab - grillowane mięso baranie, wątroba i cebula, kebab halla - gulasz barani z kminkiem.
Przeczytaj także: Miasta w Egipcie