
Tunezja

Polecane hotele - Tunezja
Kurs średni wg NBP
1 TND = 1,392800 PLN
27.01.2021
Stolica | Tunis |
Powierzchnia | 163 600 km2 |
Ludność | ok. 10 mln |
Język | arabski |
Napięcie | 220 V |
Waluta | dinar tunezyjski (TND) |
Kuchnia
Dobrą opinią cieszą się restauracje w miejscowościach Sousse, Hammamet i Port El Kantaoui. W Sousse polecamy kameralną restaurację Marmit oraz Bonaparte, gdzie organizowane są występy karaoke. W Hammamecie warto odwiedzić Le Berbere specjalizującą się w daniach tunezyjskich, a w Porcie El Kantaoui - Doradę z menu skomponowanym z dań rybnych i z owoców morza.
Podstawą tunezyjskiej kuchni jest kuskus podawany na różne sposoby - z baraniną, rybami, pikantnymi kiełbaskami lub jagnięciną i warzywami. W menu tunezyjskich barów znajdziemy dania pikantne, np. kiełbaski merquez podawane w sosie pomidorowym, z suszonym mięsem, cebulą i dużą ilością czosnku.
Najpopularniejsze warzywa to ziemniaki, fasola, pomidory. Bardzo oryginalnym daniem, spotykanym chyba tylko w Tunezji jest brik - rodzaj trójkątnego pieroga z nadzieniem warzywnym, mięsnym, z dodatkiem tuńczyka i jajka.
Podstawą tunezyjskiej kuchni jest kuskus podawany na różne sposoby - z baraniną, rybami, pikantnymi kiełbaskami lub jagnięciną i warzywami. W menu tunezyjskich barów znajdziemy dania pikantne, np. kiełbaski merquez podawane w sosie pomidorowym, z suszonym mięsem, cebulą i dużą ilością czosnku.
Najpopularniejsze warzywa to ziemniaki, fasola, pomidory. Bardzo oryginalnym daniem, spotykanym chyba tylko w Tunezji jest brik - rodzaj trójkątnego pieroga z nadzieniem warzywnym, mięsnym, z dodatkiem tuńczyka i jajka.
Przeczytaj także:
Regiony w Tunezji
- » Djerba
- » Borj Cedria
- » Kartagina
- » Nabeul
- » Tabarka
- » Chott Meriam
- » Mahdia
- » Port el Kantaoui
- » Tunis
- » Hammamet
- » Monastir
- » Sousse