Co zjeść na Maderze? Poznaj kuchnię maderską

Kuchnie świataAgnieszka Słupecka06.09.2023

Oferta kulinarna portugalskiej wyspy jest bogata i różnorodna – od typowej kuchni regionalnej po międzynarodową. Bliskość oceanu sprawia, że można skosztować na Maderze świeżych ryb oraz owoców morza. Również ważnym elementem kuchni i kultury maderskiej jest wino o pięćsetletniej tradycji. Poznaj smaki, które zainspirują Cię do odwiedzenia tej rajskiej wyspy.

Kuchnia maderska
Kuchnia maderska
Fot: Andre Carvalho

Wytrawne smaki

Podczas wakacji na Maderze możesz odkryć nowe smaki, które zabiorą Cię w kulinarną podróż. Poniżej znajdziesz kilka najbardziej popularnych dań:

Bolo do caco – wbrew temu, co sugeruje portugalska nazwa tego dania – nie jest to ciasto, ale okrągły i płaski chleb, wypiekany z mąki pszennej. Jest on wypiekany na rozgrzanym kamieniu (caco) i podawany z masłem czosnkowym. Najlepiej smakuje ciepły. Popularny jest również domowy chleb wypiekany ze słodkich ziemniaków.

Bolo do coco
Bolo do caco
Fot: Francisco Carreia

Carne vinho e alhos – smażone mięso wieprzowe marynowane w aromatycznym sosie z czosnkiem, czerwonym winem i przyprawami.

Bife de atum – tuńczyk jest jedną z najpopularniejszych ryb obficie występujących wodach wokół Madery. Zazwyczaj spożywany jest w postaci steków. Steki z tuńczyka są zwykle przygotowywane w prosty i klasyczny sposób, czyli w zalewie z oliwy z oliwek, czosnku, soli i oregano. Podaje się je z gotowaną lub smażoną kukurydzą lub gotowanymi ziemniakami, ryżem i sałatką. 

Milho frito – smażone "kostki" kukurydziane, które stanowią idealny dodatek do wielu potraw.

Peixe espada com banana – czarny pałasz (rodzaj ryby głębinowej) podawany z bananem i pasjonatem (rodzajem sosu). To połączenie słodkiego i słonego smaku jest bardzo charakterystyczne dla kuchni Madery

Espetada – to szaszłyk z wołowiny pokrojonej w kostkę, przyrządzony na laurowym patyku i grillowany na drewnie lub węglu drzewnym. W wielu restauracjach znajdują się specjalne stoły z żelaznymi stojakami, na których stawia się długie szpikulce laurowe z przygotowaną już espetadą.

Espetada
Espetada
Fot: Andre Carvalho

Słodkie smaki

Wielbiciele słodkich smaków znajdą również coś dla siebie. Najbardziej typowe maderskie słodkości to miodowe ciasto Bolo de Mel. Ciasto Przyrządzane jest z miodu trzcinowego, orzechów, suszonych owoców i przypraw. Wypiekane zgodnie z tradycją 8 grudnia, czyli w święto Matki Boskiej Niepokalanego Poczęcia, a spożywać je można w Boże Narodzenie. Jednak jest tak dobre, że można je nabyć przez cały rok.

Queijadas – to małe ciasteczka o konsystencji podobnej do sernika, zazwyczaj przyrządzane z kremowego sera, cukru, jajek i mąki.

Pudim de Maracujá – delikatny deser o smaku marakuji.

Dla smakoszy owoców wyspa jest rajem. W zależności od pory roku można się cieszyć soczystymi owocami, takimi jak banany, awokado, marakuja, jabłka, wiśnie, papaje.

Wina z Madery

Żyzne ziemie Madery oraz jej szczególny klimat przyczyniają się do tego, że uprawia się ponad trzydzieści odmian winorośli, które dają cenione wina na całym świecie. Najbardziej znane odmiany winorośli to Sercial, Boal, Verdelho i Malvasia. Sercial to wino o jasnej barwie, wytrawne i niepowtarzalnym aromacie. Półwytrawne wino Verdelho jest delikatne i najodpowiedniejsze do posiłków kuchni maderskiej. Dla smakoszy słodszych win będzie półsłodkie z odmiany Boal, o ciemnozłotej barwie. Idealnie się sprawdzi podczas spożywania deserów. Bogata w aromaty oraz słodka Malvasia popijana jest między posiłkami lub podczas konsumowania deserów. Wino ma głębokoczerwony kolor.

Wino z Madery
Wino z Madery

Maderskim winem generał Jerzy Waszyngton celebrował ważne historyczne wydarzenia m.in. uzyskanie niepodległości przez Stany Zjednoczone w dniu 4 lipca 1776 roku. Wyspiarskie wino wychwalał również Szekspir w "Hamlecie" oraz wiele innych sławnych osób, w tym sir Winston Churchill, który bardzo upodobał sobie Maderę.

Poncha – drink z Madery

Poncha to tradycyjny drink alkoholowy z Madery. Jest to prosty, ale wyjątkowo smaczny koktajl, który pierwotnie był spożywany przez rybaków na Maderze, by pomóc im zachować ciepło podczas chłodnych nocy na morzu. Obecnie jest to popularny napój na całej wyspie, zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów.

Podstawowe składniki Ponchy to:

Aguardente de cana – to lokalny destylat z trzciny cukrowej. Jest to główny składnik alkoholowy w drinku i nadaje napojowi charakterystyczny smak.

Świeżo wyciśnięty sok z cytryny – zapewnia kwaśny element Ponchy. W zależności od wersji i regionu, w którym jest przygotowywana. Poncha może być również robiona z soku z pomarańczy lub innych owoców.

Miód – służy do słodzenia i dodawania głębi smaku.

Warto spróbować różnych wariantów Ponchy, ponieważ na Maderze można znaleźć wiele odmian tego napoju, w tym wersje z dodatkiem innych soków owocowych, takich jak marakuja czy guawa.

Skopiowano
Skopiuj link
Agnieszka Słupecka
Agnieszka Słupecka
Z turystyką związana jest od zawsze. Kilkunastoletnie doświadczenie w branży sprawiło, że od kilku lat dzieli się swoimi podróżniczymi doznaniami i wiedzą w tekstach publikowanych on-line. Prywatnie jest osobą lubiącą aktywnie spędzać czas i próbować nowych aktywności, smaków i wyzwań. Zimą uwielbia wyjazdy narciarskie, a latem lubi być blisko wody i natury. Podczas swoich wyjazdów wakacyjnych ceni sobie komfort, niezależność oraz możliwość poznania miejsca, w którym wypoczywa. Na turystykę patrzy całościowo, czyli od planowania wyjazdu, aż do zakończenia podróży.