Kuchnia portugalska. Co zjeść w Portugalii?
Proste składniki wymagają kreatywności, która tworzy najlepsze dania. Tych najlepszych potraw możecie popróbować podczas wakacji w tym niezwykłym kraju. A po posiłku koniecznie kawa i coś słodkiego. Sprawdźcie, czym charakteryzuje się kuchnia portugalska i co zjeść w Portugalii.
Kuchnia Portugalska
Wakacje w Portugalii to również poznawanie niecodziennych smaków. Kuchnia portugalska to bogactwo różnorodnych potraw, które cieszą się uznaniem zarówno w kraju, jak i za granicą. Kuchnia tego kraju bazuje przede wszystkim na świeżych produktach, a w szczególności na rybach, owocach morza, mięsie, warzywach, ziołach i przyprawach. Najbardziej charakterystyczne są suszone ryby w tym suszony dorsz. Ta ryba nadaje się doskonale do suszenia lepiej niż jakakolwiek inna. To właśnie suszony dorsz był głównym źródłem pożywienia podczas wypraw morskich. Można stwierdzić, że to dzięki niemu załoga Vasca da Gamy nie umarła z głodu. Portugalia jako kraj o bogatej historii kolonialnej i handlowej ma także wpływy z różnych części świata.
Poznajcie kilka z najbardziej charakterystycznych dań kuchni portugalskiej
Sardynki obok dorsza to jedna z najbardziej popularnych ryb w całej Portugalii. Sezon na te niewielkie rybki trwa w Portugalii od końca maja do października i wtedy w restauracjach najczęściej one goszczą w karcie dań. Jest to tak bardzo popularne danie, że część restauracji ma sardynki w menu cały rok. Te małe rybki obtoczone są najpierw w soli, a następnie są pieczone lub grillowane. Na talerzu przeważnie podaje się je z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych sezonowych warzyw.
Wspomniany dorsz to ryba występująca w wielu postaciach. Najpopularniejsze portugalskie danie z dorszem to bacalhau com natas, czyli zapiekanka rybna z ziemniakami, cebulą i śmietaną. Jest to pyszna, kremowa kompozycja, którą możecie spróbować w większości portugalskich restauracji.
Caldo verde, czyli prosta zupa z ziemniaków, zielonej kapusty i kiełbasy, oliwy z oliwek, cebuli. Ten specjał pochodzi z północnej części kraju i jest bardzo popularny w całej kraju.
Cozido jest to jedna z tych typowych portugalskich potraw, która może być przyrządzana na wiele sposobów, dzięki czemu zawsze może różnie smakować. Najciekawszą formą cozido jest ta serwowana na Azorach, gdyż składniki, takie jak mięso, kiełbasa, warzywa (brukselka, cebula, kapusta, marchewka) umieszczane są w specjalnym garnku i zakopywane w ziemi na terenie wulkanu, które ogrzewane jest ciepłem geotermalnym. To sycąca potrawa, którą będziecie mogli skosztować w całej Portugalii.
Cataplana inaczej gulasz z ryb i owoców morza. Cataplana de Peixes e Mariscos to wyjątkowa potrawa, która łączy w sobie różne smaki oceanu. Jest ona gotowana w specjalnym miedzianym naczyniu, które nazywa się cataplana. W skład tej morskiej potrawy wchodzą owoce morza (krewetki, małże oraz krab) oraz kawałki rozmaitych ryb z dodatkiem warzyw, doprawione przyprawami oraz winem. To danie jest charakterystyczne najbardziej w regionie Algarve oraz w miejscowościach położonych blisko Oceanu Atlantyckiego.
Kuchnia portugalska jest również zróżnicowana regionalnie. Najlepszym przykładem jest Alentejo, który był regionem ubogim, stąd bazuje na potrawach zbożowych, które były podstawą pożywienia chłopskiego. Na bazie chleba powstało wiele dań np. zupa z chleba i dorsza – acorda a alemtejana.
Francesinha – portugalska odpowiedź na fast food. To zapiekana kanapka z mięsem, kiełbasą, szynką, serem i sosem piwnym, typowa dla Porto. Nazwa oznacza "Francuzeczkę" – jako żartobliwe odniesienie do francuskich tostów.
W Portugalii skosztujecie również pizzy, ale nie takiej zwyczajnej jakby się mogło wydawać. Jest to pizza z dorszem oczywiście.
A teraz czas na słodkie smaki
Popularnym deserem w Portugalii jest pastel de nata, czyli niewielkie tarty z kremem. Podawane są na ciepło, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Korpus wykonany jest z ciasta francuskiego, a nadzienie z jajek.
Kolejnym deserem jest arroz doce, czyli słodki ryż z dodatkiem cytryny i cynamonu. Jak widać po składnikach, jest to bardzo prosty deser, ale bardzo popularny w całym kraju. Arroz doce podawany jest na ciepło, ale również można go zjeść na zimno.
Queijadas to serowe ciasteczka. Sintra to podlizbońskie miasto, które słynie z majestatycznych pałaców i kompleksów zamkowych, ale również znane jest z tradycyjnych sernikowych babeczek. Ich cieniutka obwódka z chrupiącego ciasta kryje w sobie nadzienie z trzech rodzajów sera, w smaku przypominające marcepan.
Ovos moles to kolejny deser, tym razem z regionu Aveiro. Nazwa tego deseru oznacza "miękkie jajka", a dotyczy to kremowej konsystencji oraz kształtu tych słodkości. Masa z żółtek i cukru o wyraziście żółtym kolorze jest ukryta w skorupce z delikatnego ciasta opłatkowego.
Doces conventuais to portugalskie ciastka z ciekawą historią. Ich nazwa pochodzi od XVI-wiecznych zakonnic. Do krochmalenia habitów używały ogromnych ilości białek z jaj, więc nie chcąc marnować żółtek, wykorzystywały je do wypieków deserów. Tak właśnie zaczęły powstawać kremowe smakołyki, którą bazę stanowiły żółtka jaj i biały cukier.
Kulinarne ciekawostki
Żeglarskie tradycje w Portugalii sprawiły, że ten kraj wywarł duży wpływ na zmiany w obyczajach kulinarnych wielu krajów. Najlepszymi przykładami jest Anglia, Indie i Japonia. Portugalczycy jako pierwsi przywieźli herbatę do Anglii, a do Indii sprowadzili chilli z Ameryki Łacińskiej. Natomiast Japończycy zawdzięczają Portugalczykom tempurę.
Choć tapas są bardziej znane w Hiszpanii, Portugalia ma swoje petiscos – małe porcje potraw do dzielenia się, np. smażone rybki, kiełbaski, sery czy duszone ślimaki (caracóis).
Portugalczycy piją mnóstwo kawy, ale zazwyczaj w formie "bica" (espresso). To codzienny rytuał, często przy barze, a nie przy stoliku. Kawę bica pije się z cukrem. Jeśli jesteśmy w temacie napojów warto wspomnieć o ginjinha – wiśniowym likierze z pestką. Jest on Popularny głównie w Lizbonie i Óbidos. Podaje się go w małych kieliszkach – często z pestką w środku. W Óbidos bywa też serwowany w kieliszku z… czekolady.
Kilka porad podczas kulinarnych wakacji w Portugalii
Za przekąski się płaci. Jeśli przed zamówieniem dania lub w trakcie oczekiwania na nie otrzymacie przekąski, pamiętajcie, że są one dodatkowo płatne. Jeśli nie chcecie za nie płacić, należy poprosić kelnera o ich zabranie.
W wielu restauracjach nie ma możliwości rezerwacji stolika. Jeśli chcecie uniknąć długich kolejek, powinniście przyjść odpowiednio wcześniej.
Tascas to popularne rodzinnie prowadzone punkty gastronomiczne. W tych skromnych restauracjach można zjeść smaczny posiłek w stosunkowo niedużej cenie.
Restauracje są zamknięte między lunchem a kolacją (15.00-19.00).
Warto mieć ze sobą gotówkę, zwłaszcza banknoty o niższych nominałach, gdyż w wielu restauracjach nie można płacić kartą.
Kuchnia portugalska jest warta odkrywania. Jeśli będziecie zwiedzać Portugalię, delektujcie się jej lokalnymi produktami.





