Skąd pochodzi czekolada?

Kuchnie świataAgnieszka Słupecka12.03.2024

Czekolada, słodycz zadowalająca nasze kubki smakowe, ma korzenie sięgające tysięcy lat wstecz i sięga najdalszych zakątków świata. Od starożytnych cywilizacji po dzisiejsze czasy, czekolada pozostaje jednym z ulubionych smakołyków na całym świecie, z ciekawą historią i bogactwem różnorodnych wariantów. Zapraszamy do odkrycia fascynującej historii czekolady, jej różnych rodzajów oraz do wzięcia udziału w naszym wakacyjnym (wyjątkowo słodkim) konkursie!

Czekolada
Czekolada

Historia czekolady

Historia czekolady liczy sobie aż 4000 lat wstecz. Początek swój czekolada miała w starożytnej Mezoameryce, czyli na obecnym terytorium Meksyku. To tam odkryto pierwsze krzewy kakaowca.

Olmekowie, reprezentanci jednego z najdawniejszych ludów w Ameryce Łacińskiej, byli pierwsi, którzy odkryli sztukę przygotowywania czekolady z nasion kakaowca. Spożywali ją podczas ceremonii lub stosowali jako lekarstwo.

W późniejszych wiekach Majowie uważali czekoladę za napój bóstw. Aby przygotować ten boski napój, stosowali prażone i zmielone ziarna kakaowca, które mieszali z papryczką chili, wodą i skrobią kukurydzianą. Majowie polewali tę mieszankę z jednego naczynia do drugiego, aby uzyskać gęsty, pokryty pianką napój zwany "xocolatl", co oznacza gorzką wodę.

Aztekowie rozdrabniali nasiona kakaowca, by produkować zimny napój z kukurydzą, chili, miodem, wanilią oraz z suszonymi płatkami kwiatów nadających różną barwę napojom.

Ziarna kakaowca i czekolada
Ziarna kakaowca i czekolada

Czekolada dotarła do Europy w XVI wieku, za sprawą podróży hiszpańskiego odkrywcy Hernána Cortésa do Nowego Świata. Po zdobyciu Meksyku przez Hiszpanów w 1521 roku, Cortés i jego towarzysze zostali wprowadzeni w zwyczaje spożywania czekolady przez Azteków. Wkrótce potem, czekolada trafiła do Europy wraz z powracającymi hiszpańskimi konkwistadorami. Początkowo, czekolada była dostępna jedynie dla elity i bogatych mieszkańców Europy, głównie jako napój. Jednak z czasem, popularność czekolady rosła, a nowe metody produkcji i przetwarzania sprawiły, że stała się ona bardziej dostępna dla szerszego grona odbiorców. W XVII wieku czekolada stała się popularna na dworach królewskich, a wraz z rozwojem handlu międzynarodowego, trafiła do różnych krajów Europy, gdzie szybko zdobyła uznanie i popularność.

W 1828 roku Casparus van Houten Senior opatentował proces proszkowania nasion kakaowca, a jego syn stworzył metodę alkalizacji czekolady, znaną jako dutching. Równocześnie Francis Fry połączył kakao, cukier i rozpuszczony tłuszcz kakaowy, wylewając mieszankę do formy i w ten sposób wytworzył pierwszą tabliczkę czekolady.

W połowie XIX wieku powstały znane firmy produkujące czekoladę. Co ciekawe, w 1975 roku po raz pierwszy dodano mleko skondensowane do czekolady, co zaowocowało stworzeniem czekolady mlecznej. Równocześnie rozwinięto technologię produkcji rozpuszczalnej czekolady.

Gdzie rosną kakaowce?

Kakaowiec rośnie w odpowiednim klimacie, dlatego jest uprawiany na dużą skalę tylko w niektórych częściach świata, takich jak Afryka, Ameryka Południowa, wschodnia Azja oraz na niewielką skalę w Oceanii. Największą produkcją ziaren kakaowych w Afryce mogą poszczycić się Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Nigeria. W Azji Wschodniej czołowe miejsce zajmują Indonezja, Indie i Filipiny, natomiast w Ameryce Południowej –Ekwador, BrazyliaPeru.

Kakaowiec
Kakaowiec

Jak powstaje czekolada?

Proces wytwarzania czekolady zaczyna się od prażenia ziaren kakaowca, które trwa od kilku minut do godziny, w zależności od ich pochodzenia i oczekiwanego efektu, w temperaturze od 100 do 200 stopni Celsjusza. Po prażeniu ziarna są obierane z łusek i mielone, aż uzyska się z nich półpłynną masę, zwana miazgą kakaową.

Następnie pojawia się etap konszowania, gdzie masa jest poddawana obróbce cieplnej i mieszaniu, co powoduje wygładzenie masy oraz wzmocnienie jej smaku i aromatu poprzez redukcję wody i kwasowości. W tradycyjnych fabrykach czekolady ten proces może trwać nawet trzy dni.

Tabliczka czekolady
Tabliczka czekolady

Po odpowiednim przygotowaniu masy czekoladowej można ją formować w tabliczki czekolady. Operacja ta wymaga temperowania, czyli cyklicznego podgrzewania i schładzania masy czekoladowej, aby uzyskać połysk i idealnie kruche struktury końcowego produktu.

W przypadku czekolad mlecznych, do masy dodaje się także mleko w proszku – pełne lub odtłuszczone, śmietanę w proszku, serwatkę w proszku oraz tłuszcz mleczny.

Rodzaje czekolad

Czekolada gorzka jest uznawana przez entuzjastów za najbardziej autentyczną, zawierającą co najmniej 70% miazgi kakaowej. Charakteryzuje się intensywnym smakiem i twardością, pozbawiona jest również dodatku mleka.

Czekolada deserowa, mieszcząca się pomiędzy gorzką a mleczną, zawiera od 50 do 70% miazgi kakaowej. Jest delikatniejsza od czekolady gorzkiej, ale nie tak słodka, jak mleczna, również nie zawiera mleka.

Czekoladowa rozkosz
Czekoladowa rozkosz

Czekolada mleczna, o zawartości kakao nieprzekraczającej połowy, jest uzupełniona mlekiem, mlekiem w proszku i tłuszczem mlecznym, co nadaje jej najbardziej kremową i słodką konsystencję spośród ciemnych czekolad.

Czekolada biała, choć czasem kwestionowana jako czekolada ze względu na brak proszku kakaowego, zawiera masło kakaowe, które nadaje jej charakterystyczny smak i konsystencję. Zazwyczaj jej zawartość masła kakaowego nie przekracza 33%. Pierwszy raz pojawiła się na rynku w 1930 roku.

Czekolada różowa, inaczej znana jako rubinowa, wyprodukowana z ziaren kakaowca rubinowego, cukru i mleka, charakteryzuje się naturalnym kolorem i brakiem sztucznych barwników czy aromatów. Jej kremowa konsystencja i delikatny smak przypominający jagody sprawiają, że jest ona unikalna wśród innych rodzajów czekolad. Po raz pierwszy wprowadzono ją na rynek w 2017 roku.

Różowa czekolada
Różowa czekolada

Jaka jest czekolada w innych krajach?

W Europie Zachodniej w krajach, takich jak Belgia, FrancjaSzwajcaria czekolada słynie z doskonałej jakości. Belgia znana jest z pralin i czekoladowych trufli, Francja z eleganckich tabliczek czekolady o różnych smakach i aromatach, a Szwajcaria jest znana z doskonałej jakości mlecznej czekolady.

Sklep z czekoladą
Sklep z czekoladą

W Ameryce Łacińskiej kraje, takie jak Meksyk i Ekwador są znane z gorzkich odmian czekolady, które są wytwarzane tradycyjnymi metodami i często zawierają dodatki takie jak chili czy kawa. W Brazylii popularne są czekolady z wyczuwalnymi nutami owocowymi.

W Azji np. Japonia słynie z precyzyjnej produkcji i innowacyjnych smaków czekolady, często eksperymentując z nietypowymi dodatkami, takimi jak zielona herbata matcha czy sakura. W Indiach popularna jest gorzka czekolada z dodatkiem przypraw, takich jak cynamon czy kardamon.

Japońskie czekoladki
Japońskie czekoladki

W Afryce Zachodniej, zwłaszcza w Ghanie, produkowana jest wysokiej jakości gorzka czekolada, często o intensywnym smaku kakao i nutach owocowych. W Południowej Afryce popularne są również czekolady z dodatkiem orzechów i suszonych owoców.

Wakacje za granicą to doskonały czas na poznawanie nowych smaków. Może podczas urlopu znajdziecie jakiś nieoczywisty smak czekolady, który rozsmakuje Wasze kubki smakowe.

Skopiowano
Skopiuj link
Agnieszka Słupecka
Agnieszka Słupecka
Z turystyką związana jest od zawsze. Kilkunastoletnie doświadczenie w branży sprawiło, że od kilku lat dzieli się swoimi podróżniczymi doznaniami i wiedzą w tekstach publikowanych on-line. Prywatnie jest osobą lubiącą aktywnie spędzać czas i próbować nowych aktywności, smaków i wyzwań. Zimą uwielbia wyjazdy narciarskie, a latem lubi być blisko wody i natury. Podczas swoich wyjazdów wakacyjnych ceni sobie komfort, niezależność oraz możliwość poznania miejsca, w którym wypoczywa. Na turystykę patrzy całościowo, czyli od planowania wyjazdu, aż do zakończenia podróży.