Kuchnia wietnamska – co warto zjeść w Wietnamie?

Kuchnie świataAgnieszka Słupecka22.04.2024

Jakie dania przychodzą Ci na myśl po usłyszeniu terminu "kuchnia azjatycka"? Założymy się, że wśród Twoich propozycji pojawi się japońskie sushi, tajski pad thai czy chińskie pierożki. A czy próbowałeś kiedyś kuchni wietnamskiej? W niniejszym artykule pokażemy Ci, że tradycyjna kuchnia wietnamska to feeria smaków, zapachów, barw i struktur. Zapraszamy do czytania i... polecamy potem coś zjeść, bo złapie Cię głód!

Kuchnia wietnamska
Kuchnia wietnamska

Czym charakteryzuje się kuchnia wietnamska?

Niektórzy znawcy kulinarni uważają, że kuchnia wietnamska detronizuje kuchnię japońską w kategorii "najzdrowsza kuchnia na świecie". Dzieje się tak za sprawą występowania świeżych składników: warzyw (najpopularniejsze to rzodkiew, szpinak wodny i pędy bambusa), owoców morza (w tej kwestii królują krewetki)ryb (Wietnamczycy kochają ryby tak bardzo, że popularny w Azji sos sojowy zastępują sosem rybnym). Te elementy zestawiane są z makaronem ryżowym lub po prostu z ryżem gao nep, który jest bardziej kleisty niż tradycyjny. Fani mięsa również będą zadowoleni - w menu kuchni wietnamskiej można spotkać wołowinę, kaczkę czy kurczaka. Wystarczy zatem wybrać węglowodanową bazę, dodać ulubione warzywa i mięso i... wietnamskie danie gotowe! No prawie...

Wisienką na torcie są odpowiednie przyprawy. W daniach znajdziesz kolendrę, tajską bazylię (czyli horaphę), imbir, pieprz oraz miętę. Wietnamczycy cenią sobie świeżość także w kwestii ziół – zawsze wybiorą orzeźwiające liście czy korzenie zamiast ich sproszkowanych wersji.

Kuchnia wietnamska
Kuchnia wietnamska
Kuchnia wietnamska nieco różni się wyglądem w zależności od części kraju. Na przykład na południu Wietnamu serwuje się przede wszystkim potrawy przygotowywane na bazie mleczka kokosowego i cukru trzcinowego. Są one dużo łagodniejsze od tych z centralnej części, gdzie z kolei prym wiedzie pikanteria i intensywność smaku. Natomiast mieszkańcy północy lubują się... w żabach oraz wężach!

Z czego słynie wietnamska kuchnia?

Kuchnia wietnamska zawiera kilka flagowych dań:

•   Zupa pho

Niewątpliwie królowa wśród wietnamskich potraw. To taki wietnamski odpowiednik polskiego rosołu, z tą różnicą, że posiada inne przyprawy - najczęściej kolendrę, goździki, cebulkę dymkę anyż i sos rybny. Zupę pho podaje się z makaronem ryżowym oraz wybranym mięsem (wołowiną, kaczką lub kurczakiem). W nowoczesnej wersji zupy mięso zastępuje się pierożkami lub w ogóle rezygnuje się z niego na rzecz większej ilości warzyw. Wietnamczycy kochają jeść zupę pho bez względu na porę dnia!

Pho
Pho

•   Sajgonki

To małe, prostokątne paski ciasta wypełnione farszem - przypominają nieco krokiety. Można je nadziewać mięsem, owocami morza lub warzywami. Aby nie były zbyt suche, warto podczas jedzenia moczyć je w sosie sojowym lub słodko-kwaśnym.

•   Goi cuon

Pod tą orientalną nazwą kryją się wietnamskie spring rollsy, które są lżejszą wersją sajgonek. To rolki z papieru ryżowego, z farszem w postaci krewetek, jagnięciny czy warzyw. Lekkie, zdrowe i pożywne!

Gou cuon
Gou cuon

•   Bun cha

Bun cha jest potrawą z grillowanych kotletów wieprzowych zalanych bulionem, podawanych z ziołami, marynowanym imbirem i makaronem ryżowym. Do tego można dodać też warzywa, np. kiełki fasoli mung.

Choć bun cha najpewniej wywodzi się z Hanoi, w zależności od lokalizacji podaje się to danie inaczej. Tradycyjnie niemal każdy ze składników potrawy podawany jest w oddzielnych miseczkach. Wówczas moczy się pojedyncze kawałki mięsa, niewielkie porcje makaronu czy kawałki warzyw w sosie i je się od razu, na jeden kęs.
Bun cha
Bun cha

•   Banh mi

To rodzaj kanapki (najczęściej w formie bagietki, czasem tosta) z kurczakiem, wieprzowiną czy szynką. Nie brakuje w niej też warzyw (np. marchewki, rzodkiewki japońskiej czy ogórka), przypraw (kolendra, chilli) czy opcjonalnie - sera. Kanapka wygląda zwykle jak amerykański sandwich - różnica w smaku polega jednak na tym, że pieczywo jest zrobione z mąki pszennej i ryżowej.

Banh mi
Banh mi

Street food w Wietnamie

Jedzenie uliczne w Azji to już osobny rytuał i element kultury, z której chętnie korzystają zarówno turyści, jak i lokalsi. Co najczęściej można zjeść na ulicy w Wietnamie?

•   Banh cuon – naleśniki z ciasta ryżowego, gotowane na parze, z warzywnym lub mięsnym farszem.

•   Banh goi – pierogi o różnym rozmiarze smażone w cynowych miednicach z olejem na kuchenkach węglowych.

•   Banh trang tron – sałatka z różnych składników owinięta papierem ryżowym.

•   Goi kho bo – sałatka z zielonej papai wyróżniająca się intensywnym, pikantnym smakiem.

•   Bun xao chay – makaron ryżowy bun z warzywami gotowany na woku.

•   Com ga xoi mo – kurczak smażony w oleju z dodatkiem ryżu.

•   Bun cha – streetfoodowy specjał – grillowana wieprzowina z dodatkiem makaronu.

Kuchnia wietnamska
Kuchnia wietnamska

Uliczna kuchnia wietnamska cieszy się ogromną popularnością ze względu głównie na przystępność cen oferowanych specjałów. Jedzenie streetfoodowe jest nawet kilka razy tańsze niż te oferowane w restauracji! Ponadto szeroki wybór smakołyków w jednym miejscu (czyli dostępność) oraz niepowtarzalny klimat (bliskość miasta, możliwość porozmawiania z lokalnymi kucharzami, przenikanie się smaków, zapachów i kolorów) przemawiają za tym, aby koniecznie spróbować ulicznych przekąsek wietnamskich!

Wietnamskie desery

Wietnamska kuchnia to eksplozja smaków – także tych słodkich. Jakie desery warto skosztować w restauracji lub na street foodzie?

·      Chuoi chien – banan w cieście smażony na gorącym oleju.

·      Chuoi nuong – kolejna wariacja na temat banana; tym razem to jego grillowana wersja z mleczkiem kokosowym.

·      Che – popularny, jak nie najpopularniejszy rodzaj deseru przypominający pudding. Robiony na bazie fasoli, tapioki, ryżu, mleczka kokosowego owoców – co kto lubi.

·      Banh flan – klasyczny wietnamski deser uwielbiany za kremową konsystencję i waniliowo-karmelowy smak. Wygląda trochę jak połączenie sernika i kremu brulee!

·      Kem Trang Tien – prawdziwy hit! To lody wyrabiane w Hanoi od 1958 roku. Tradycyjnie występują w trzech smakach – mleczka kokosowego, zielonego ryżu i kakao.

·      Tau Hu Nong – deser z gotowanego tofu z dodatkiem syropu imbirowego.

·      Ca phe trung – to połączenie popularnej w Wietnamie czarnej kawy i deseru. Do niej dodaje się skondensowane mleko i kogel-mogel.

Ca phe trung
Ca phe trung
Kuchnia wietnamska jest bogata w słodkie przysmaki różnej maści, dlatego na większość z nich wymyślono nazwę zbiorczą - "ngọt".
Skopiowano
Skopiuj link
Agnieszka Słupecka
Agnieszka Słupecka
Z turystyką związana jest od zawsze. Kilkunastoletnie doświadczenie w branży sprawiło, że od kilku lat dzieli się swoimi podróżniczymi doznaniami i wiedzą w tekstach publikowanych on-line. Prywatnie jest osobą lubiącą aktywnie spędzać czas i próbować nowych aktywności, smaków i wyzwań. Zimą uwielbia wyjazdy narciarskie, a latem lubi być blisko wody i natury. Podczas swoich wyjazdów wakacyjnych ceni sobie komfort, niezależność oraz możliwość poznania miejsca, w którym wypoczywa. Na turystykę patrzy całościowo, czyli od planowania wyjazdu, aż do zakończenia podróży.