Co zjeść na Malcie? Odkryj maltańską kuchnię

Kuchnie świataAgnieszka Słupecka04.03.2024

Kuchnia na Malcie jest niepowtarzalna. Tutaj odkryjecie nowe smaki, które zostaną z Wami na długo. Nie wahajcie się skosztować smakołyków królujących w maltańskim menu. W tym tekście poznacie kilka z najbardziej popularnych dań serwowanych na wyspie.

Kuchnia maltańska
Kuchnia maltańska

Jaka jest kuchnia maltańska?

Kuchnia na Malcie jest bardzo zróżnicowana i każdy znajdzie tu coś smacznego dla siebie. Smakami możecie cieszyć się w małych rodzinnych restauracjach, jak i w wyrafinowanych lokalach nagrodzonych gwiazdkami Michelina. W menu znajdziecie świeże ryby, owoce morza, perfekcyjnie przyrządzone króliki czy inne dania mięsne. W daniach kuchni maltańskiej wyczujecie i dostrzeżecie mieszankę różnych kultur. Bliskość Włoch da się wyczuć w rozpowszechnionych daniach z makaronu, a wpływy Brytyjczyków pozostawiły steki, smażoną rybę z frytkami, czy szarlotkę.

Najbardziej popularne dania na Malcie

Charakterystyczne dania maltańskie to pastizzi, fenkata, bragioli, kapunata, soppa tak-armla, timpana, kunserva.

Nazwy nic nie mówią, dlatego poniżej rozszyfrowujemy regionalne potrawy, abyście odwiedzając Maltę podczas wakacji, mogli skosztować tych smakołyków. Dzięki temu będziecie wiedzieli, czego się spodziewać i co zamówić w restauracji. Zaczynamy!

Pastizzi to w dwóch słowach nadziewane ciasto. A dokładnie to mała przekąska z ciasta francuskiego z pikantną ricottą lub nadzieniem z groszku. Tę prostą przekąskę kupicie wszędzie w barach, kawiarniach lub na straganach ulicznych. W popularnych na wyspie pastizzeriach bez trudu znajdziecie inne odmiany tego przysmaku np. nadziewane kurczakiem, owczym serem lub na słodko z owocami.

Pastizz
Pastizz

Bragioli, czyli nadziewane mięso. To cienko pokrojone mięso wołowe, które nadziewane jest czosnkiem, natką pietruszki, boczkiem, a także jajkiem na twardo. Mięso jest zwinięte. Wyglądem trochę może przypominać nasze rodowite zrazy. Sos zaś składa się z cebuli, marchewki, liści laurowych, a także czerwonego wina, w którym to mięso jest długo duszone, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Bragioli często podawane jest z puree ziemniaczanym lub ryżem oraz sałatką warzywną. To jedno z najbardziej popularnych dań na Malcie.

Fenkata to gulasz z królika. Fenek to po maltańsku królik, dlatego bez problemu będziecie mogli skojarzyć to danie. Przyrządza się je na wiele różnych sposobów. Najbardziej rozpowszechniony sposób podania i przyrządzenia to gulasz z królika zamarynowany w czerwonym winie i serwowany z ziemniakami.

Fenkata
Fenkata

Kapunata – sałatka warzywna z bakłażanem. Pyszne danie wegetariańskie, które jest wykonane z papryki, kaparów, bakłażanów, cebuli, pomidorów, pikantnych oliwek i czosnku.

Soppa tal-armla to zupa warzywna z groszkiem i makaronem. W polskim tłumaczeniu oznacza zupę dla ubogich/zupę wdowy, która bazuje na podstawowych składnikach i na jej zrobienie, każdy może sobie pozwolić. Nazwa zupy pochodzi z czasów, kiedy Malta była ubogim krajem, a mieszkańcy zmuszeni byli do gotowania posiłków z niewielkiej ilości składników, jakie mieli pod ręką. Podstawą są ziemniaki, marchewka, czosnek, czasem kalafior, groszek, niektórzy dodają pomidory czy cebulę oraz makaron. W każdej jednak będzie też zatopiony okrągły serek gbejna. Wspaniała, tradycyjna zupa, do której spróbowania gorąco zachęcamy. Zupa jest popularna przez cały rok na wyspie i często jest podawana na obiad lub kolację, zwłaszcza w okresie zimowym.

Timpana to ciasto z makaronem i mięsem. Timpana to zapiekanka, która zawiera w sobie makaron z mięsem i/lub z warzywami, pokryta jest kruchym ciastem. Farsz mięsny to przede wszystkim mięso mielone, cebula, czosnek, pomidory oraz różne przyprawy. Jest to danie narodowe, które często króluje z okazji różnych świąt. Potrawa jest podawane na ciepło, często z sałatką warzywną lub kiszoną kapustą.

Timpana
Timpana

Kunserva to nic innego, jak pasta z pomidorów, która często jest serwowana wraz z ciepłym pieczywem jako przystawka. Można ją kupić od lokalnych mieszkańców np. w gospodarstwach agroturystycznych lub w sklepie.

Kinnie, czyli bezalkoholowy napój, który produkowany jest wyłącznie na Malcie. Napój ma charakterystyczny słodko-gorzki smak, który zawdzięcza śródziemnomorskiej pomarańczy – Chinotto. W smaku wyczujecie również przyprawy korzenne, których receptura jest ściśle tajna. Ten napój musicie spróbować i ocenić, czy wpasowuje się w Wasze smaki, czy też nie.

Desery wyspiarzy

Kannoli nie jest to tradycyjnym maltańskim deserem, ale bardzo popularnym na Malcie, zwłaszcza w restauracjach i kawiarniach. To chrupiące ciasteczka w kształcie rurek, wypełnione słodkim kremem serowym lub ricottą, często posypane cukrem pudrem lub wiórkami czekoladowymi.

Maltańskie Kannoli
Maltańskie Kannoli

Qubbajt to jeden z maltańskich deserów, na które się na pewno natkniecie zwłaszcza podczas ulicznych fest. To tradycyjny maltański nugat. Do wyboru jest jasny nugat (miękki, może być lekko ciągnący) i ciemny (twardy).

Imqaret to smażone na głębokim oleju ciastka nadziewane daktylami. Zazwyczaj podawane są na ciepło, często z dodatkiem miodu, cukru pudru oraz lodami waniliowymi. To typowo tradycyjny deser wyspiarzy.

Imqaret
Imqaret

Poza pysznymi daniami, które warto spróbować, Malta ma swoje lokalne produkty, których warto skosztować i przywieźć ze sobą z podróży. Na pewno są to dżemy z opuncji, granatów, fig i cytrusów. Również na wyspie zakupicie ceniony ze względu na swoje zdrowotne właściwości – miód. Warto również przywieźć ze sobą sól z Gozo, oliwę z oliwek oraz popularne sery gbejniet, zrobione z mleka owczego.

Maltę możecie odkrywać na wiele sposobów. Niewątpliwie jednym z nich jest poznawanie lokalnych smaków. Doznania, których doświadczycie podczas podróży, zostaną z Wami na długo.

Skopiowano
Skopiuj link
Agnieszka Słupecka
Agnieszka Słupecka
Z turystyką związana jest od zawsze. Kilkunastoletnie doświadczenie w branży sprawiło, że od kilku lat dzieli się swoimi podróżniczymi doznaniami i wiedzą w tekstach publikowanych on-line. Prywatnie jest osobą lubiącą aktywnie spędzać czas i próbować nowych aktywności, smaków i wyzwań. Zimą uwielbia wyjazdy narciarskie, a latem lubi być blisko wody i natury. Podczas swoich wyjazdów wakacyjnych ceni sobie komfort, niezależność oraz możliwość poznania miejsca, w którym wypoczywa. Na turystykę patrzy całościowo, czyli od planowania wyjazdu, aż do zakończenia podróży.