Czym się charakteryzuje i jaka jest kuchnia tajska?

Kuchnie świataAgnieszka Słupecka24.07.2023

Kuchnia tajska to jedna z najbardziej fascynujących i wyjątkowych kuchni na świecie. Wykorzystuje ona dużą ilość warzyw, owoców i ziół, co sprawia, że dania są bardzo zdrowe i pożywne. Całość dopełniają unikalne sosy, takie jak np. sos rybny czy tamaryndowy, które nadają potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Przeczytaj, jaka jest kuchnia w tym zakątku świata!

Kuchnia tajska
Kuchnia tajska

Tajska kuchnia charakteryzuje się różnorodnością smaków i aromatów. Potrawy cechują się dużą ilością warzyw w każdej postaci. Wykorzystywane są świeże zioła i aromatyczne przyprawy, takie jak tajski imbir, trawa cytrynowa, tajska bazylia (ma bardziej anyżkowy smak), chilli, kolendra, liście limonki kaffir i wiele innych. Wbrew pozorom tajskie dania wcale nie są wyłącznie ostre, pikantne smaki idą w parze ze słodyczą i kwaśnością, dając idealnie zbilansowany smak. 

Na stołach królują również dania mięsne (kurczak, wołowina i wieprzowina) oraz owoce morze, takie jak krewetki, kalmary, ryby, kraby i małże. Tajskie dania są często podawane z ryżem kleistym lub makaronem ryżowym. Wiele dań ma także charakterystyczne dodatki, takie jak orzeszki ziemne, limonka, mięta lub sos rybny.

W Tajlandii również ważnym elementem kulinarnym są zupy. Są one zazwyczaj bardzo aromatyczne i pełne różnych smaków, od kwaśnego po pikantny i słodki. Ich smak jest niepowtarzalny, a do najbardziej popularnych należą:

Tom yum – klasyczna zupa krewetkowa, która jest zarówno pikantna, lekko kwaśna i aromatyczna. Podstawą tej zupy są oczywiście krewetki, ale mocno wyczuwalna jest również trawa cytrynowa, chilli, sok z limonki i liście kaffir.

Tom kha gai – to wersja z kurczakiem, która jest łagodniejsza od swojej poprzedniczki. Tutaj esencją jest mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir, kaffir.

Gang jued – to propozycja tajskiej zupy dla wegetarian. Jest to warzywna i aromatyczna zupa, w której głównymi składnikami są kiełki fasoli, grzyby, tofu, cebula oraz marchewki.

Street food
Street food

Podczas wakacji w Tajlandii warto próbować jedzenia poza hotelami. Tajskie uliczne jedzenie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo tanie. Liczne stragany uliczne, na których kupisz przeróżne lokalne specjały, pozwalają Ci popróbować lokalnych specjałów bez konieczności wydania majątku.

Kuchnia tajska to nieodłączny element zwiedzania Tajlandii, który pozwala poznać kulturę i tradycje tego kraju, a także odkryć wiele smaków i aromatów, których nie można spróbować nigdzie indziej.

Tajlandia ma cztery główne regiony: północny, północno-wschodni, centralny i południowy, a każdy z nich różni się nieco od pozostałych pod względem lokalnych praktyk kulinarnych, metod obróbki żywności i najczęściej używanych składników.

Kuchnia północnej Tajlandii – to region, który ma wpływy kuchni birmańskiej i chińskiej. Charakterystycznymi daniami z tego regionu są między innymi khao soi, czyli zupa z makaronem i mięsem, oraz nam prik ong, czyli pikantny sos z mielonej wieprzowiny i pomidorów.

Kuchnia centralnej Tajlandii – w tym regionie znajduje się stolica kraju, Bangkok. Charakterystyczne potrawy tego regionu to przede wszystkim pad thai, czyli smażone makarony ryżowe z warzywami i krewetkami, oraz tom yum kung, czyli krewetkowa zupa z sokiem z limonki i trawą cytrynową.

Kuchnia wschodniej Tajlandii – to region, w którym znajduje się wiele miast przemysłowych i rybackich. Kuchnia tego regionu jest bardziej pikantna niż w innych częściach kraju, a charakterystycznymi daniami są som tam, czyli sałatka z papai z dodatkiem krewetek i orzeszków ziemnych. Również larb, czyli pikantna sałatka z mielonym mięsem i kleistym ryżem.

Kuchnia południowej Tajlandii – w tym regionie widoczne są wpływy kuchni malajskiej i indyjskiej. Kuchnia tego regionu jest bardzo ostra, a charakterystycznymi daniami są między innymi massaman curry, czyli curry z kurczakiem. Popularne jest także satay, czyli kawałki mięsa smażone na patyku z sosem orzechowym.

Jakie owoce jeść w Tajlandii?

Tajlandia to kraj, w którym będziecie mogli posmakować naprawdę egzotycznych owoców. Koniecznie spróbujcie niżej wymienionych, gdyż będzie to niezwykłe doświadczenie.

Pływający market w Tajlandii
Pływający market w Tajlandii

Durian – to owoc, którego będziecie mogli spróbować tylko podczas wakacji. Owoc ma niepowtarzalny smak, ale jeszcze bardziej kontrowersyjny zapach, który nie należy do tych przyjemnych. Dlatego nie można go przewozić w samolocie ani środkami komunikacji miejskiej. Wyglądem przypomina dużego kasztana. W tym owocu je się zawartość, czyli miąższ, najlepiej łyżeczką. Durian jest bardzo zdrowy i w szczególności łagodzi dolegliwości żołądkowe.

Jackfruit – owoce podobne są do duriana, ale sporo większe. Jest to największy owoc na świecie, rosnący na drzewie. Ma soczysty miąższ o intensywnym zapachu. Jackfruit należy do kalorycznych owoców, ale przy tym zawiera wiele cennych witamin oraz składników mineralnych i przeciwutleniaczy.

Dragon fruit (smoczy owoc) – jest to zdecydowanie najładniejszy owoc ze wszystkich. Z zewnątrz jest różowy i fantazyjny, w środku ma biały miąższ z czarnymi pesteczkami. Zjada się jego środek bez skórki. W smaku jest o trochę wodnisty, przez co ma niezbyt wyrazisty smak.

Smoczy owoc
Smoczy owoc

Longan (smocze oko) – to owoc wyglądem bardzo przypominający liczi. Je się go również tak samo jak liczi. Rośnie w kiściach jak winogrono. Jest bardzo bogaty w witaminę C.

Rambutan – bardzo ciekawie wyglądający owoc. Jest pokryty licznymi czerwono-zielonymi włoskami. Jest niewielki, w rozmiarze orzecha włoskiego. Środek jest biały i przypominający owoce liczi. Jest również bardzo bogaty w witaminę C.

Papaya, dragon, rambutan
Papaya, dragon, rambutan

Marakuja – to owoc, który można spotkać w europejskich sklepach. Jest słodko-kwaśny i ma przepiękny aromat. Trzeba go przekroić i łyżeczką wydobyć pyszna zawartość.

Magosteen – rośnie na drzewach, ale wyglądem przypomina olbrzymie jagody. W tym owocu jadalny jest środek, który bardzo przypomina wizualnie czosnek. Są to białe cząstki, połączone ze sobą. W smaku przypomina trochę mango, morelę, ananasa. Jest bardzo smaczny i zdrowy.

Mangosteen
Mangosteen

Rose Apple – nazwa tego owocu zdradza już wszystko. Kształtem przypomina trochę dziką różę oraz gruszkę. Smakowo nie jest tak wyrazisty i soczysty. Warto spróbować tego owocu ze względu na właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybiczne i wiele innych.

Tajlandia jest bogata w pyszne owoce, również te bardziej popularne, dostępne w naszych sklepach. Tutaj pełno jest soczystych mango, papai, pomelo czy koksów, które znajdziecie na każdym rogu i na każdym straganie – schłodzone i ze słomką, gotowe do wypicia zawartego w nich orzeźwiającego napoju.

Skopiowano
Skopiuj link
Agnieszka Słupecka
Agnieszka Słupecka
Z turystyką związana jest od zawsze. Kilkunastoletnie doświadczenie w branży sprawiło, że od kilku lat dzieli się swoimi podróżniczymi doznaniami i wiedzą w tekstach publikowanych on-line. Prywatnie jest osobą lubiącą aktywnie spędzać czas i próbować nowych aktywności, smaków i wyzwań. Zimą uwielbia wyjazdy narciarskie, a latem lubi być blisko wody i natury. Podczas swoich wyjazdów wakacyjnych ceni sobie komfort, niezależność oraz możliwość poznania miejsca, w którym wypoczywa. Na turystykę patrzy całościowo, czyli od planowania wyjazdu, aż do zakończenia podróży.