Kuchnia grecka. Co zjeść w Grecji?

Kuchnie świataAgnieszka Słupecka13.12.2023

Greckie jedzenie jest zdrowe i bardzo smaczne. Opiera się na naturalnych, świeżych i prostych składnikach. W tym tekście poznacie greckie przysmaki, które warto spróbować podczas swoich greckich wakacji.

Kuchnia grecka
Kuchnia grecka

Kuchnia grecka bazuje na wysokiej jakości składnikach, takich jak oliwa z oliwek, świeże warzywa, zioła, orzechy i owoce morza. Potrawy są często przygotowywane z myślą o wspólnym posiłku. Charakteryzuje się obfitością sałatek, grillowanych mięs, ryb, aromatycznych ziół oraz wyjątkowych deserów, takich jak baklava. Kuchnia grecka to także odzwierciedlenie regionalnych różnic, wzbogacone wpływami kultury śródziemnomorskiej. Spróbujcie jej koniecznie podczas wakacji w Grecji i przywieźcie ze sobą ulubione przepisy.

Greckie przekąski, czyli meze

Dolmades jest znane nie tylko w Grecji. To zwinięte liście winogron wypełnione ryżem z różnymi dodatkami. Najpopularniejsze to te z mięsem, ale również w wersji wege, czy z ziołami lub pomidorami. Również pod tą samą nazwą kryją się faszerowane liście cukinii.

Dolmades
Dolmades

Fava, czyli pasta z grochu/ciecierzycy z dodatkiem oliwy, cebuli i przypraw. Przypomina popularny hummus. Również bardzo popularną przekąską o takiej samej konsystencji jest pasta z bakłażana.

Dakos to rodzaj pieczywa wypiekanego w opalanym drewnem piecu, które następnie jest przez kilka tygodni suszone. Podawane jest z wysokiej jakości oliwą oraz pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę wraz z serem feta pokruszonym na wierzchu i ziołami. Idealna przekąska na upalne dni.

Meze
Meze

Taramosalata to pasta z ikry karpia lub innej ryby, biały chleb bez skórki, oliwa, starta czerwona cebula i sok z cytryny. 

Tzatziki to jogurt z czosnkiem i świeżymi ziołami. Niezależnie w jakiej części Grecji będziecie, spotkacie ten grecki przysmak w każdym miejscu.

Saganaki są jednymi z najbardziej popularnych meze w Grecji. To smażony ser w panierce, najczęściej hallloumi lub mastello z mleka owczego. Saganaki oznacza rodzaj niewielkiej patelni, na której przygotowane i serwowane jest danie. Inną odmianą tej przekąski jest garides saganaki, czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym.

Saganaki
Saganaki

Kuchnia grecka – najpopularniejsze potrawy

Moussaka to warstwowa potrawa z bakłażanów, mielonego mięsa (często jagnięcego lub wołowego), sosu pomidorowego i beszamelu. Moussaka jest najbardziej znanym daniem kuchni greckiej.

Souvlaki inaczej szaszłyki. Kawałki mięsa (często wieprzowego lub kurczaka) marynowane w przyprawach, grillowane na patyku.

Souvlaki
Souvlaki

Papoustakia, czyli nadziewane bakłażany mięsem mielonym oraz sosem beszamelowym. W smaku danie przypomina moussakę z powodu podobnych składników.

Giouvetsi to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku. Głównym składnikiem tego dania jest makaron orzo, który przypomina ziarnka ryżu. Do makaronu dodawane jest mięso (wołowe lub z kurczaka), pomidory oraz przyprawy. Giovetsi to smaczne danie, które czerpie swoje korzenie z tradycyjnej kuchni greckiej i jest często przygotowywane na specjalne okazje rodzinne.

Giouvetsi
Giouvetsi

Keftedes to nic innego jak niewielkie kotleciki z mięsa mielonego doprawionego aromatycznymi ziołami. Danie można sporządzić z mięsa wołowego, jagnięcego lub z mieszanki tych mięs. Doskonałym uzupełnieniem dla nich są tzatziki lub smażone ziemniaki. W niektórych tawernach poddawane są z chlebem pita i sałatką.

Gemista to warzywa nadziewane mięsem, ryżem i przyprawami. Faszeruje się pomidory, papryki, cukinie i bakłażany. To również bardzo popularne danie kuchni greckiej. To smaczne danie może być przygotowywane zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem. Popularne jest również nadzienie z kalmarów.

Gemista
Gemista

Greckie desery

Baklava to popularny deser w Grecji, chociaż pochodzi z Turcji. To deser składający się z warstwowego ciasta filo, nadziewanego orzechami nasączone syropem z miodu. Dobrze wykonana baklava jest chrupiąca i rozpływająca się w ustach.

Gliko tou koutaliou, czyli owoce w słodkim syropie. Można je dodawać do jogurtu, lodów lub jeść same. Owoce, których używa się do przyrządzenia tego deseru to winogrona, figi, morele, pomarańcze, truskawki, granaty lub inne, które są dostępne.

Loukoumades to drożdżowe pączki smażone na głębokim tłuszczu. Są one malutkie (bez nadzienia) i jak na greckie desery przystało, oblane słodkim syropem. Na koniec posypuje się je sezamem.

Loukoumades
Loukoumades

Portokalopita ciasto w rodzaju biszkoptowego z pomarańczami oblanego oczywiście słodkim syropem, najlepiej gorącym. Ciasto jest aromatyczne, to zasługa cynamonu, pomarańczy oraz goździków.

Rizogalo jest prostym i tradycyjnym deserem. To gotowany ryż na mleku i podawany z cynamonem na słodko.

Odkrywając greckie smaki, poznacie malownicze wyspy lub pełen historii kontynent, gdzie jedzenie staje się celebracją życia. W kuchni greckiej jedzenie to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu, to rytuał, który łączy ludzi przy stole, pełnym kolorów, smaków i radości życia. Jeśli chcecie się dowiedzieć o kuchni największej z greckich wysp, przeczytajcie nasz artykuł pt. "Co zjeść na Krecie?".

Skopiowano
Skopiuj link
Agnieszka Słupecka
Agnieszka Słupecka
Z turystyką związana jest od zawsze. Kilkunastoletnie doświadczenie w branży sprawiło, że od kilku lat dzieli się swoimi podróżniczymi doznaniami i wiedzą w tekstach publikowanych on-line. Prywatnie jest osobą lubiącą aktywnie spędzać czas i próbować nowych aktywności, smaków i wyzwań. Zimą uwielbia wyjazdy narciarskie, a latem lubi być blisko wody i natury. Podczas swoich wyjazdów wakacyjnych ceni sobie komfort, niezależność oraz możliwość poznania miejsca, w którym wypoczywa. Na turystykę patrzy całościowo, czyli od planowania wyjazdu, aż do zakończenia podróży.