Kuchnia albańska – sprawdź, co warto zjeść w Albanii

Kuchnie świataAgnieszka Słupecka23.08.2023

Kuchnia albańska jest prosta i bardzo smaczna. Prostota albańskich potraw wynika głównie z tego, że przez dość długi czas kraj ten był bardzo biedny. Dlatego nie znajdziemy w typowym menu wykwintnych dań, a raczej te, które można przyrządzić z powszechnie dostępnych produktów.

Kuchnia albańska
Kuchnia albańska

Albańskie dania główne i przekąski

Podczas wakacji w Albanii i smakowania regionalnych dań, odnajdziemy w nich śródziemnomorskie smaki oraz tureckie wpływy. Kuchnia tego kraju jest zróżnicowana terytorialnie. W północnej (chłodniejszej) części kraju – potrawy są bardziej obfite, a na stołach króluje albański gulasz i potrawy mięsne. Z kolei na południu Albanii w jadłospisie występują głównie świeże warzywa i owoce morza.

Byrek – najbardziej znany element bałkańskiej kuchni. Mięso, szpinak, biały ser lub pomidory zawinięte w ciasto filo. Kombinacji jest kilka. Dobrze smakuje z dhallem, czyli jogurtem pitnym z dodatkiem soli.

Qofte – to albańskie klopsiki, które są tradycyjnie grillowane i podawane z różnymi sosami lub sałatkami.

Tavë – albańska zapiekanka z podrobów lub mięsa jagnięcego. Mięso zapiekane jest w jogurcie i jajkach. Danie jest pieczone i podawane w glinianym naczyniu.

Tave kosi
Tave kosi

Tarator – chłodnik na bazie jogurtu, czosnku, ogórka i orzechów włoskich.

Japrak – danie przypominające gołąbki lub jeszcze bardziej tureckie danie nazywane "sarma". Nadzienie składa się z mieszanki mięsa mielonego (wołowiny lub cielęciny) i ryżu. Farsz przyprawiony jest solą i pieprzem. Środek owinięty jest w blanszowane liście raštika, czyli lokalnej odmiany kapusty.

Japrak
Japrak

Kifki – to kulki ryżowe z jajkiem, przyprawami, czasem z serem lub mięsem. Smażone są na głębokim oleju. To sycąca przekąska, którą można kupić na ulicy. Sprzedawane są w rożkach po kilka sztuk.

Żabie udka – są dostępne w albańskich restauracjach, najczęściej z dzikich żab, najpopularniejsze w dziewiczym regionie Permet.

Albańskie desery

Albańskie desery są słodkie, nie są zbyt ciężkie i często bazują na naturalnych składnikach, takich jak orzechy, miód i mleko. Kuchnia tego bałkańskiego kraju skupia się na świeżych i naturalnych składnikach, co można zauważyć również w deserach.

Petulla – bardzo popularna przekąska, czyli pączki/racuchy, które nie są słodkie. Często sprzedawane są na plaży z mobilnych wózków. Polewane są różnymi syropami. Można również spotkać je w hotelowym menu podczas śniadania, wtedy najlepiej skosztować je ze smacznym dżemem lub miodem.

Petulla
Petulla

Baklava – jest znana głównie z kuchni tureckiej, baklava jest również popularna w Albanii. Jest to ciasto warstwowe z ciasta filo, nasączone syropem i wypełnione mieszanką mielonych orzechów.

Kabuni – to bardzo nietypowy deser, gdyż przyrządza się go z mięsem. To ryż smażony na maśle z dodatkiem rodzynek i baraniny.

Tollumba – ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu i nasączane syropem. Mają chrupiącą powierzchnię i miękkie wnętrze.

Tollumba
Tollumba

Trileçe – popularny deser w wielu krajach bałkańskich w tym w Albanii. Jest to wilgotne ciasto nasączane mieszanką trzech rodzajów mleka: krowiego, koziego i bawolego, a następnie pokryte karmelowym sosem.

Zachęcamy do próbowania regionalnych dań, które można skosztować w restauracjach i punktach gastronomicznych poza hotelem.

Skopiowano
Skopiuj link
Agnieszka Słupecka
Agnieszka Słupecka
Z turystyką związana jest od zawsze. Kilkunastoletnie doświadczenie w branży sprawiło, że od kilku lat dzieli się swoimi podróżniczymi doznaniami i wiedzą w tekstach publikowanych on-line. Prywatnie jest osobą lubiącą aktywnie spędzać czas i próbować nowych aktywności, smaków i wyzwań. Zimą uwielbia wyjazdy narciarskie, a latem lubi być blisko wody i natury. Podczas swoich wyjazdów wakacyjnych ceni sobie komfort, niezależność oraz możliwość poznania miejsca, w którym wypoczywa. Na turystykę patrzy całościowo, czyli od planowania wyjazdu, aż do zakończenia podróży.