Kuchnia meksykańska, czyli chilli con carne, tacos, buritos

Kuchnie świataAgnieszka Słupecka27.03.2023

Bogactwo smaków, intensywność przypraw i wyjątkowe połączenie składników sprawiają, że kuchnia meksykańska to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zapraszamy Was do poznania smaków z meksykańskich wakacji.

Meksykańskie kobiety robiące tortille
Meksykańskie kobiety robiące tortille

Historia kuchni meksykańskiej

Przed przybyciem Hiszpanów na tereny meksykańskie istniała wysoko rozwinięta cywilizacja Azteków i Malajów, której elementem była kuchnia zupełnie odmienna od europejskiej. Miała ona najwięcej wspólnego z tradycjami peruwiańskich Inków, a za sprawą handlu zaznaczały się również wpływy brazylijskie. Podstawą diety rdzennych mieszkańców Meksyku były rodzime produkty, takie jak kukurydza, fasola, pomidory, ostra papryka, awokado, ananas, papaja, kakao i przyprawy – zwłaszcza te korzenne. Z czasem z okolicznego Peru przybyły ziemniaki oraz jamy (słodkie ziemniaki), orzeszki ziemne. Z Brazylii przyszła tapioka. Hiszpańscy konkwistadorzy, którzy przybyli do Meksyku napotkali tam nietypowe owoce i warzywa, ryby i drób, taki jak indyki, przepiórki i kaczki. Równocześnie przywieźli ze sobą ryż, pszenicę, pieprz, sól, majeranek, brzoskwinie i pomarańcze. Wraz z ludźmi przybyły też zwierzęta – świnie, kozy, bydło. Obu stronom produkty bardzo się podobały. Przybysze chętnie korzystali z dobrodziejstw rodzimych gatunków zwierząt i roślin, a lokalna ludność wzbogacała swoją dietę o nabiał oraz nieznane im gatunki mięs.

Obecnie kuchnia meksykańska charakteryzuje się wyrazistym, intensywnym i często pikantnym smakiem. W samym Meksyku zauważalny jest podział na kuchnię północną, środkową oraz południową. Dania kuchni z północnej części są proste i bardziej delikatne oraz bazują na produktach mlecznych. Smak kuchni ze środkowej części kraju jest najbardziej zróżnicowany, gdyż tam ziemie są najbardziej żyzne i obfite w soczyste owoce i warzywa. Południowa część kraju charakteryzuje się dużym bogactwem ryb i owoców morza.

Kuchnia meksykańska znalazła się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Tacos to danie, które od razu kojarzy się z Meksykiem. Jego specyfika polega na chrupiącej tortilli wykonanej przeważnie z mąki kukurydzianej lub pszennej, która kryje pikantne nadzienie z mięsa mielonego (wołowego). Znajdują się w nim także charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej warzywa, takie jak papryka, kukurydza lub fasola.

Tacos
Tacos

Burritos to bardzo popularne danie. Jego historia sięga XIX wieku, kiedy to meksykańscy robotnicy, którzy pracowali na amerykańskiej granicy, zaczęli przygotowywać swoje posiłki w formie przekąsek, które w łatwy sposób można zabrać ze sobą do pracy. Wygodna forma dania, czyli fasola, mięso, ryż zwijane były w pszenne placki, które można było łatwo przetransportować i zjeść podczas przerwy.

Obecnie burrito jest popularne na całym świecie i serwowane w restauracjach. Najbardziej znane warianty to buritto mięsne (z wołowiną, wieprzowiną, kurczakiem lub krewetkami), ale również, coraz bardziej doceniane jest to wegetariańskie (z fasolą, warzywami i ryżem). Potrawę przygotowuje się z dużych tortilli, które są podgrzewane i nadziewane dodatkami przed zwinięciem. Danie podawane jest najczęściej z guacamole, śmietaną lub sosem salsa.

Burrito
Burrito

Chili con carne to bardzo proste i szybkie danie. Bazuje na papryce i mięsie. To właśnie Aztekowie i Majowie używali papryki jako podstawowego składnika swojego jedzenia. Jest to bardzo popularna potrawa w Teksasie, co wpłynęło na obecne chcilli con carne. Teksańczycy zaczęli dodawać do swojego dania dodatki, które zagościły na stałe. Dlatego pochodzenie chilli con carne jest kontrowersyjne.

Chilli con carne
Chilli con carne

Smak z podróży do Meksyku, przepis na chili con carne

·       250 g mielonej wołowiny lub pokrojonej w kostkę

·       Fasola czerwona z puszki

·       Papryczka chilli

·       3 pomidory

·       Cebula

·       1 papryka czerwona lub zielona pokrojona w kostkę

·       Duży ząbek czosnku

·       Łyżka oliwy

·       Pół łyżeczki kuminu

·       Sól i pieprz

·       Kwaśna śmietana

·       Świeżo starty ser

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni należy rozgrzać oliwę, a następnie podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Dokładamy mięso, sól, pieprz, przyprawy. Jeśli mięso już będzie gotowe dodajemy pokrojone pomidory (mogą być bez skórki) oraz paprykę, mieszamy. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili. Na małym ogniu gotujemy wszystko przez kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy fasolę. Dusimy przez kolejne ok. 15 min do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kwaśną śmietaną i odrobiną startego żółtego sera. Najlepiej smakuje z chrupiącymi nachosami. Smacznego!

Jaka jest kuchnia na Jukatanie?

Kuchnia na Jukatanie to ciekawa odmiana kuchni meksykańskiej. Półwysep przez długi czas pozostawał odizolowany od reszty Meksyku. Mocno związany był z Europą przez wymiany handlowe. Dlatego jukatańskie smaki są mieszanką kuchni majańskiej z silnymi wpływami kuchni europejskiej. Popularny na półwyspie jest street food. Zobaczycie na ulicach wózki dorożkarskie lub inne (zmotoryzowane lub piesze) z wieloma lokalnymi przysmakami, do których należą panchos, salatki i świeżo smażone frytki plantainowe (słone lub słodkie). Panchos to typowe danie tego regiony. Są to smażone na oleju tortille nadziewane pastą z czarnej fasoli, z mięsem (kurczak, wieprzowina lub wołowina), pomidorami, awokado i cebulą. Panchos można jeść o każdej porze dnia.

Panuchos (street food)
Panuchos (street food)

Jednym z najbardziej znanych składników kuchni na Jukatanie jest pasta achiote. Wytworzona jest z nasion drzewa uprawianego w północnej części Ameryki Południowej i Meksyku. Jest ona powszechnie używana do dań mięsnych oraz ryb. Potrawa zyskuje intensywny czerwony kolor i unikalny smak.

Jukatan to również raj dla smakoszy owoców morza. Duża część tamtejszej ludności pracuje przy poławianiu raków, homarów oraz krewetek. Dlatego będziecie mieli okazje do posmakowania tych pyszności w lokalnej wersji. Jeśli planujecie wakacje w Cancun lub każdej innej miejscowości, koniecznie spróbujcie regionalnej kuchni.

Niezależnie od tego, czy lubicie mięso, ryby, owoce morza czy potrawy wegetariańskie, na pewno znajdziecie coś smakowitego dla siebie w tym egzotycznym kraju. Smacznego!

Skopiowano
Skopiuj link
Agnieszka Słupecka
Agnieszka Słupecka
Z turystyką związana jest od zawsze. Kilkunastoletnie doświadczenie w branży sprawiło, że od kilku lat dzieli się swoimi podróżniczymi doznaniami i wiedzą w tekstach publikowanych on-line. Prywatnie jest osobą lubiącą aktywnie spędzać czas i próbować nowych aktywności, smaków i wyzwań. Zimą uwielbia wyjazdy narciarskie, a latem lubi być blisko wody i natury. Podczas swoich wyjazdów wakacyjnych ceni sobie komfort, niezależność oraz możliwość poznania miejsca, w którym wypoczywa. Na turystykę patrzy całościowo, czyli od planowania wyjazdu, aż do zakończenia podróży.