Kuchnia austriacka – wierność tradycji i wysoka jakość produktów

Kuchnie świataAgnieszka Słupecka04.12.2023

Kuchnia austriacka jest bardzo bogata w smaki i bardzo różnorodna. Każdy region kraju charakteryzuje się swoistymi potrawami, które rozpieszczają kubki smakowe. W tym tekście zebraliśmy kilka najbardziej popularnych dań, z których słynie Austria. Zapraszamy w podróż kulinarnych doznań.

Kuchnia austriacka
Kuchnia austriacka

Dania austriackie

Różnorodne krajobrazy i regiony dostarczają doskonałe produkty własnego wyrobu, które można znaleźć zarówno w urokliwych, tradycyjnych lokalach, jak i w restauracjach polecanych w przewodnikach kulinarnych. Wybraliśmy kilka dań, z którymi kojarzy się Austria oraz kilka mniej znanych potraw, których będziecie mogli spróbować podczas ferii zimowych lub wakacji w Austrii.

Wiener Schnitzel to cieniutko rozbity kotlet cielęcy w panierce smażony na maśle. Panierka nie może przylegać do mięsa, powinna lekko falować. Sznycel wiedeński podawany jest tradycyjnie z sałatką ziemniaczaną lub ziemniakami z pietruszką. Do tego podawane są ćwiartki cytryny, którymi można skropić mięso.

Wiener Schnitzel
Wiener Schnitzel

Tafelspitz to danie mięsne, które skupia się na gotowanym lub duszonym mięsie wołowym. Tafelspitz jest jednym z klasycznych austriackich dań, które jest często spożywane przy specjalnych okazjach i stanowi część bogatej tradycji kulinarnej wielu regionów, chociaż najbardziej popularne jest w Wiedniu i jego okolicach. W restauracjach podanie tafelspitza to niczym celebracja. Najpierw kelner kładzie na stole rozgrzaną metalową płytę, a następnie stawia na niej garnek z bulionem. Danie spożywa się w ustalonej kolejności. Najpierw serwowany jest bulion, następnie kawałki soczystej wołowiny. Mięso podaje się ze szpinakiem, warzywami i sosem jabłkowo-chrzanowym.

Tafelspitz
Tafelspitz

Semmelknödel jest daniem, które znajdziecie w większości lokali gastronomicznych, od lokalnych karczm po eleganckie restauracje. Semmelknödel to nic innego jak knedle bułczane, które są doskonałym i popularnym dodatkiem do dań mięsnych np. do gulaszu z wołowiny. Knedle pochodzą z nieopływających w dostatek regionów rolniczych Alp –lokalna ludność wykorzystywała w pomysłowy sposób resztki żywności. Głównym składnikiem semmelknödel są suszone bułki (semmeln), które są krojone na kawałki. Do bułek dodaje się jajka, mleko, cebulę, świeże zioła, sól i pieprz, aby nadać smak i konsystencję klusek. W niektórych wersjach dania dodaje się również smażoną cebulę, boczek lub kawałki pieczonego mięsa.

Semmelknoedel
Semmelknoedel

Kaiserschmarrn to rodzaj puszystego omletu (nazywany omletem cesarskim), który jest podrobiony na nieregularne kawałki i smażony na maśle. Podaje się go posypanego cukrem pudrem, konfiturą lub kompotem owocowym. To danie może być serwowane jako danie główne, śniadania oraz na deser.

Kaiserschmarrn,
Kaiserschmarrn,

Kärntner Nudel pochodzi z Karyntii. Są to ręcznie robione pierogi nadziewane różnymi składnikami, które stanowią popularną i smaczną część regionu w południowej Austrii. Nadzienie do Kärntner Nudeln może być bardzo zróżnicowane i obejmuje takie składniki jak mięso (najczęściej wieprzowe lub mielone mięso), kasza gryczana, cebula, świeże zioła i przyprawy.

Erdäpfelsalat to wspomniana wcześniej tradycyjna austriacka sałatka ziemniaczana. Jest to proste, ale smaczne danie, które często podawane jest jako dodatek do innych dań głównych lub jako przekąska. Jej smak jest delikatny, a jednocześnie wyrazisty, dzięki kwaśnym ogórkom i wyrazistemu sosowi winegret.

Erdäpfelsalat
Erdäpfelsalat

Austriackie słodycze

Po obfitym daniu głównym nie może zabraknąć austriackiego deseru. Do najbardziej popularnych należą Salzburger Nockler, Germknödel, Sachertorte, Apfelstrudel, Topfenstrudel.

Salzburger Nockerl, czyli suflet salzburski przypomina swoim wyglądem salzburskie góry i najlepiej smakuje z ciepłym malinowym sosem. Jego skórka jest chrupiaca i lekko zarumieniona, a środek kremowy i delikatny.

Salzburger Nockerl
Salzburger Nockerl

Sachertorte, czyli tort Sachera. To deser, który kojarzy się najbardziej z Austrią i eleganckim Wiedniem. Podobno ten wyśmienity czekoladowy tort, przełożony morelową marmoladą i oblany czekoladą stworzył 16-letni cukiernik Franz Sacher w 1832 roku. Jak głosi legenda, Sacher nie zastrzegł przepisu, dlatego Sachertorte zaczęto piec w każdej cukierni wiedeńskiej. Najlepsze torty można zjeść w kawiarniach Demel i Sacher. W Cafe Sacher można skosztować oryginalny tort z przepisu Franza Sachera, który jest przechowywany w sejfie.

Sachertorte
Sachertorte

Apfelstrudel to ikona austriackiej kuchni i znany deser w całej Austrii. Jest to słodkie, aromatyczne i chrupiące ciasto, które jest uwielbiane przez miłośników deserów na całym świecie. Apfelstrudel to zwinięte cienkie ciasto z farszem z jabłek z dodatkiem rodzynek i migdałów – jest podawany na gorąco, często posypany cukrem pudrem. Tradycyjnie serwuje się go z bitą śmietaną, która nadaje dodatkowej słodyczy i kremowej konsystencji. Można również znaleźć wersje z lodami lub polewą czekoladową.

Apfelstrudel
Apfelstrudel

Innym rodzajem strudla jest Topfenstrudel, który zamiast jabłek ma nadzienie kremowego serka.

Germknödel to kolejny tradycyjny deser austriacki, który jest popularny w całym kraju, a szczególnie w regionach Alp. Jest to rodzaj drożdżowego knedla wypełnionego powidłami śliwkowymi, posypany cukrem pudrem i podawany z sosem waniliowym oraz białym makiem.

Germknödel
Germknödel

Mozartkugeln to słodkość, o której trzeba wspomnieć, będąc w temacie deserów. Mozartkugeln to czekoladki w kształcie kulek, stworzone przez cukiernika Paula Fürsta w 1890 roku. Nazwane zostały na cześć znanego na całym świecie kompozytora Woldganga Amadeusa Mozarta. Czekoladki nadziewane są marcepanem w różnych proporcjach. Mozartkugeln można kupić w każdym sklepie w Austrii, ale jedynie cukiernia Fürst sprzedaje oryginalne czekoladki, wszystkie inne są ich naśladownictwem.

Kawa po wiedeńsku

Podczas wizyty w wiedeńskiej kawiarni warto wiedzieć jaką kawę zamówić. Jeśli lubicie kawę mocną typu espresso, zamówcie Kleiner Schawrzer, a jeśli wolicie kawę z mleczną pianką, to poproście o Melange. Jej odpowiednikiem z bitą śmietaną będzie Franziskaner. Kawa bardziej rozwodniona, czyli przedłużony schwarzer znajdziecie w karcie jako Verlängerter. Kawa serwowana w pucharku, z likierem pomarańczowym, bitą śmietaną i aromatyczną skórką pomarańczy znajdziecie jako Maria Theresia. Einspänner to prosta i mocna kawa. Składa się z jednej dawki espresso, która jest podawana w małej filiżance, a następnie przykryta bitą śmietaną i posypana cukrem pudrem.

Kawa po wiedeńsku
Kawa po wiedeńsku

Kuchnia austriacka to nie tylko wyjątkowe smaki, ale także kultura i tradycja. Podczas wizyty w Austrii, nie tylko można delektować się wybornymi potrawami, ale także warto poznać historię i dziedzictwo tego pięknego kraju poprzez jedzenie. To podróż smakowa, która zachwyci zarówno koneserów kuchni, jak i wszystkich miłośników kulinarnej przygody. Jeśli chcecie więcej się dowiedzieć o tym kraju i jego stolicy, zachęcamy do przeczytania naszego artykułu pt. "Elegancka stolica Austrii. Co zobaczyć w Wiedniu?".

Skopiowano
Skopiuj link
Agnieszka Słupecka
Agnieszka Słupecka
Z turystyką związana jest od zawsze. Kilkunastoletnie doświadczenie w branży sprawiło, że od kilku lat dzieli się swoimi podróżniczymi doznaniami i wiedzą w tekstach publikowanych on-line. Prywatnie jest osobą lubiącą aktywnie spędzać czas i próbować nowych aktywności, smaków i wyzwań. Zimą uwielbia wyjazdy narciarskie, a latem lubi być blisko wody i natury. Podczas swoich wyjazdów wakacyjnych ceni sobie komfort, niezależność oraz możliwość poznania miejsca, w którym wypoczywa. Na turystykę patrzy całościowo, czyli od planowania wyjazdu, aż do zakończenia podróży.