Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony. Sprawdź, co zjeść we Włoszech

Kuchnie świataAgnieszka Słupecka17.04.2023

Kiedy myślimy o kuchni włoskiej, to od razu przychodzą nam na myśl wyśmienite smaki i aromaty. Przed oczami mamy wyśmienitą i pachnącą włoską pizzę lub świeżą pastę – ale czy wiesz, że kuchnia włoska składa się z setek regionalnych potraw, a każda z nich ma swój unikalny smak? Poznaj kilka z nich, zanim spróbujesz ich podczas swojej podróży do Włoch.

Włoskie specjały
Włoskie specjały

Każdy region Włoch ma inną kuchnię i słynie z różnorodności produktów. Północ kraju to obszar Niziny Padańskiej i tu pasą się liczne stada bydła, z którego powstaje przepyszna szynka parmeńska – Prosiutto di Parma. Górzysty Piemont charakteryzuje się dzikim ptactwem oraz oferuje kulinarny przysmak spod ziemi – trufle. W Lombardii wytwarza się znakomite sery typu gorgonzola i ricotta. Z regionu Wenecji pochodzi najbardziej znany kawowy deser tiramisu, a region ten również obfituje w dania rybne i te z owoców morza. Obszar Toskanii charakteryzuje się prostą kuchnią i świeżymi składnikami. Mieszkańcy jadają często chleb z oliwą oraz dania warzywne. Toskania to również kolebka znakomitych ciasteczek migdałowych – cantucci. Przemieszczając się dalej na południe do Rzymu, na stołach pojawi się spaghetti alla carbonara oraz saltimbocca alla romana, czyli z cielęciną doprawioną listkami szałwii. Południe Włoch to region gajów oliwnych i winnic. Natomiast Neapol jest miejscem narodzin najbardziej znanego dania na świecie, czyli pizzy. Pizza Neapolitańska jest daniem chronionym przez UNESCO. Sycylia z kolei ma najlepsze pomidory na świecie i jednocześnie największe uprawy w całych Włoszech. Kusi również soczystymi cytrusami w tym pomarańczami. Sardynia natomiast ma bogate tradycje pasterskie i kiedyś jadano tu głównie mięso, jednak wyspiarskie położenie sprawia, że jest tu dostatek sardynek oraz tuńczyka. Włochy to kraj różnorodnych smaków i aromatów.

Dania kuchni włoskiej

Foccacia to rodzaj pieczywa (podawana i wypiekana jest w różnej formie). Idealna jako przystawka z oliwą i przyprawami. Tradycyjna foccacia była pieczona na blasze w specjalnym piecu, dziś również jest wypiekana w zwykłym piekarniku. Może być ona podawana jako przekąska lub dodatek do dania głównego.

Bruschetta – to grzanka z dodatkami. Bazą każdej bruschetty jest opieczona (najlepiej nad ogniem) kromka pieczywa. W najprostrzej wersji wystarczy natrzeć ja czosnkiem i skropić odrobiną oliwy, chociaż najczęściej te grzanki podaje się z pomidorami i bazylią. Do ich przygotowania często korzysta się z czerstwego pieczywa.

Bruschetta
Bruschetta

Bottarga to włoski rarytas, czyli suszona ikra. Włosi serwują ją jako przystawkę, podając pokrojoną w cienkie plasterki i skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek lub ścierają na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio na gorący makaron. Smak jest intensywny i zbliżony do anchois. Jest to przysmak uważany za bardziej luksusowy. Specjał pochodzi z południowych Włoch i Sardynii. Najczęściej używa się ikry morszczuka, tuńczyka lub ryb łososiowatych.

Bottarga
Bottarga

Minestrone – tradycyjna zupa włoska, która składa się z różnych warzyw, takich jak fasolka szparagowa, marchewki, seler, cebula. Kucharze tworzą minestrone z różnych sezonowych warzyw, w zależności od ich dostępności i preferencji regionalnych.

Arancini – przekąska pochodzi z Sycylii i są to małe kulki ryżowe z nadzieniem, obtoczone bułką tartą i smażone w oleju na złoty kolor. Najpopularniejsza wersja to arancini con ragu, składające się z ryżu, mielonego mięsa, zielonego groszku i mozzarelli. Cżesto do aracini wykorzystywany jest ryż z risotto. Równie znajdziecie inne wersje tego porzysmaku np. z masłem (con burro), grzybami (con funghi), kiełbasą (con salsiccia), owocami morza (con frutti di mare) oraz z bakłażanem (con melanzane).

Arancini
Arancini

Bistecca alla Fiorentina jest daniem mięsnym, które składa się z grillowanej wołowiny, często podawanek z ziemniakami i warzywami. Charakterystycznym składnikiem jest sos z oliwy, czosnku i rozmarynu.

Risotto – danie z ryżu, bardzo popularne w każdej części Włoch. Najlepszy ryż uprawiany jest w Piemoncie, gdyż ma odpowiednio kleista konsystencja. Najpopularniejszymi dodatkami są trufle, borowiki, czosnek, szalotka oraz wino.

Risotto
Risotto

Caponata jest daniem pochodzącym ze słonecznej Sycylii. Jest to potrawka przyrządzona z bakłażana, cukinii oraz selera naciowego. Danie gotowane jest na bazie przecieru pomidorowego odpowiednio przyprawionego. To wegetariańskie dania również występuje w rybnej odsłonie lub z owocami morza.

Ossobuco to włoskie danie główne. Klasyczne mediolańskie ossobuco (kość z dziurą) podawane jest z żółtym risotto barwionym szafranem oraz gramolatą – posypką ze skórki cytrynowej i pietruszki. Istotna role w tym daniu odgrywa sam szpik kostny, który uchodzi za największy przysmak.

Ossobuco
Ossobuco

Gnocchi to popularne we Włoszech kluseczki, które smakiem i wyglądem przypominają polskie kopytka. Także sposób przygotowywania tych dwóch potraw jest bardzo podobny. Kluseczki podawane są na wiele sposobów. Jeden sposób to polanie gnocchi roztopionym masłem z przyprawami oraz posypać serem. Inne sposoby podania to z sosem pomidorowym, pesto lub grzybami.

Włoskie słodkości

Każdy chyba zna włoskie tiramisu, panna cottę czy przepyszne lody. Jednak jest kilka deserów, które są znakomite i bardzo popularne w różnych częściach kraju.

Brioche con gelato – ten deser wywodzi się z Sycylii. To nic innego jak lody w słodkiej bułce. Taki deser można zjeść nawet w ramach śniadania.

Brioche con gelato
Brioche con gelato

Cannoli i cassata – to również słodki specjał z sycylijskiej wyspy. Są to rurki z ciasta nadziewane masą z ricotty. Bardzo popularna słodka przekąska. Cassata to sycylijski sernik na bazie ricotty, biszkopta, masy migdałowej oraz owoców kandyzowanych. To również bardzo popularny deser.

Panttone – coraz bardziej popularne ciasto również sprzedawane w Polsce. To drożdżowe ciasto z bakaliami, które pochodzi z Mediolanu. Ciasto ma formę wysokiej babki. Legenda głosi, że w latach 20. XIX wieku mistrz piekarski z Mediolanu Antonio Tony wykonał dla swojego króla wypiek, którym był zachwycony. Nazwał go "pan de Toni" (chleb pana Toniego). Tak powstała nazwa panttone, która zyskała popularność w całych Włoszech oraz za granicą.

Torrone – to nugat, który można zakupić w wielu miejscach we Włoszech. Są dwa rodzaje torrone, bardzo twardy i miękki. Ich twardość zależy od długości wypiekania. Tradycyjnie serwowane są podczas Świąt Bożego Narodzenia oraz specjalne okazje. Wytwarza się ten przysmak z cukru, miodu, syropu glukozowego, białek i prażonych orzechów. Masę wylewa się na blachę, która twardnieje i kroi się ja na małe kawałki. Niektóre nugaty mają na zewnątrz delikatny wafelek opłatkowy.

Torrone
Torrone

Włosi zwykle jadają lekkie śniadania, a podstawą jest aromatyczna kawa oraz świeży rogalik lub ciastko. W trakcie dnia Włosi jadają lunch, ok. 13:00 i zazwyczaj są to przeróżne makarony. Po posiłku podawane jest czarne espresso. W okolicy godziny 20 lub 21:00 Włosi zasiadają do kolacji – najważniejszego posiłku w ciągu dnia. To czas na spotkanie przy stole z rodziną i przyjaciółmi. Posiłek jest obfity i serwowane są dania z ryb lub mięsa, ziemniaki, warzywa. Często podczas kolacji podawane jest kilka potraw, przystawki oraz wino.

Włoska kolacja
Włoska kolacja

W zależności od regionu powyższe potrawy przyrządzane są na różne sposoby i smakują zupełnie inaczej. Włochy mogą być niezwykłą podróżą kulinarną. Przekonajcie się o tym sami!

Skopiowano
Skopiuj link
Agnieszka Słupecka
Agnieszka Słupecka
Z turystyką związana jest od zawsze. Kilkunastoletnie doświadczenie w branży sprawiło, że od kilku lat dzieli się swoimi podróżniczymi doznaniami i wiedzą w tekstach publikowanych on-line. Prywatnie jest osobą lubiącą aktywnie spędzać czas i próbować nowych aktywności, smaków i wyzwań. Zimą uwielbia wyjazdy narciarskie, a latem lubi być blisko wody i natury. Podczas swoich wyjazdów wakacyjnych ceni sobie komfort, niezależność oraz możliwość poznania miejsca, w którym wypoczywa. Na turystykę patrzy całościowo, czyli od planowania wyjazdu, aż do zakończenia podróży.