17 552 zł
za wszystkich
Azerbejdżan - Kulinarnym Szlakiem





Opis oferty
Kraj
Azerbejdżan
Azerbejdżan – kulinarnym szlakiem od gór kaukazu do morza kaspijskiego
Niezwykła podróż pachnąca szafranem, mająca smak jednej z najbardziej ciekawych i oryginalnych kuchni na świecie. Przygotowywane według najlepszych, tradycyjnych przepisów potrawy, które będzie można skosztować podczas wieczornych biesiad. Degustacje czarnego kawioru, wędzonego jesiotra, miejscowych słodyczy. Plantacje herbaty i szafranu.
Dzień 1
Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, stanowisko odpraw Logos Tour. Bezpośredni przelot do Azerbejdżanu.
Dzień 2
BAKU
Przylot do Baku. Transfer do hotelu i zakwaterowanie. Śniadanie. Zwiedzanie Baku, największego i najbogatszego miasta Kaukazu. Najstarsza część miasta Icri Shr (Iczeri-Szeher) do tej pory zachowała koloryt dawnego Baku – charakterystyczne wąskie, małe uliczki, podwórka, zaułki, stare domy z oszklonymi balkonami. Zwiedzanie średniowiecznego pałacu szirwanszachów. W przerwie zwiedzania tradycyjny azerbejdżański stół herbaciany, gdzie do herbaty z samowara podawane są konfitury, wypieki, orzechy z rodzynkami. Spacer po centrum miasta z architekturą z okresu słynnej gorączki naftowej z przełomu XIX i XX w. Zwiedzanie Muzeum Historycznego znajdującego się w pałacu znanego milionera Zeynalabdina Tagiyeva. Powitalna kolacja w jednej z najbardziej znanych bakińskich restauracji o oryginalnym wystroju, z występem zespołu folklorystycznego prezentującego tradycyjne tańce. Głównym daniem kolacji będzie sac - kilka rodzajów mięsa smażonych w specjalnym naczyniu, razem z warzywami i innymi dodatkami, dzięki czemu mięso przechodzi ich aromatem. Po kolacji nocny spacer po Baku. Centrum miasta jest przepięknie oświetlone i w nocy odkrywa się je na nowo.
Dzień 3
BAKU – SAMAXI – LAHIC – OGUZ
Śniadanie. Wcześnie rano przejazd na zachód kraju wzdłuż południowych skłonów Wielkiego Kaukazu. Na zachód od Ismayilli są one pokryte gęstymi lasami, a rzeki w swym górnym biegu płyną w malowniczych wąwozach. Skryte w wąwozie mauzoleum Diri Baba z XV w. sprawia wrażenie jakby było przymocowane do skały. Zwiedzanie okazałego meczetu Cum w Samaxi (Szemacha) z VIII w. i Yeddi Gumbz położonego na wzgórzach w pobliżu miasta. Przejazd do otoczonej wysokimi górami osady Lahic (Lachydż), gdzie zachowała się stara kamienna zabudowa. Lahic słynie z produkcji ręcznie kutych wyrobów miedzianych. Przejazd do miasteczka Oguz leżącego u podnóża gór pokrytych lasami. Biesiada u miejscowych mieszkańców w liczącym ponad 100 lat domu udińskiej rodziny.
Dzień 4
OGUZ – SZEKI
Przejazd do miasta Szeki, jednego z najstarszych i najpiękniej położonych miast Azerbejdżanu. Miasto słynie z rzemiosł, które zachowały się do dziś, a zwłaszcza z produkcji jedwabiu. Można tu kupić m.in. tradycyjne jedwabne chusty, hafty, kaukaskie czapki. Po drodze tradycyjne azerbejdżańskie śniadanie, czyli chleb pieczony w glinianym piecu, nabiał i świeżo zaparzana herbata, miejscowe sery i twaróg, miód, wypieki oraz qaymaq (rodzaj gęstej śmietanki). Będzie można zjeść takie dania jak kuku – rodzaj omletu z kilkoma rodzajami ziół oraz çigirtma – podsmażane pomidory zalewane jajkami i zapiekane. Zwiedzanie Szeki xan sarayi (pałacu chanów szekińskich) z XVIII w., który zdobią malowidła o żywej, intensywnej kolorystyce. Atmosferę pałacu tworzą też barwne okna. Wizyta w centrum tradycyjnych rzemiosł. Zabytkowy karawanseraj z XVIII w. Degustacja miejscowych słodyczy, do których podana będzie lokalna herbata. Zwiedzanie okazałego, zabytkowego domu rodziny Szekixanov, którego wnętrza przypominają pałac szekińskich chanów. Odwiedziny sklepu firmowego przy kombinacie jedwabniczym w Szeki. Albańska cerkiew w miejscowości Kisz, najstarsza świątynia chrześcijańska na Kaukazie. Kolacja z regionalną kuchnią. Głównym daniem kolacji będzie piti, danie przygotowane w specjalnych glinianych dzbanuszkach.
Dzień 5
SZEKI – ZAQATALA – QAX
Śniadanie. Degustacja miejscowych miodów, z których słynie region. Przejazd do miejscowości Zaqatala. To jeden z posiadających najbogatszą przyrodę zakątków Kaukazu. Wizyta na plantacji herbaty. Następnie degustacja miejscowej kuchni w malowniczym lesie z widokiem na górską dolinę. Jednym z serwowanych dań będzie mahara oraz naleśniki z kasztanami. Spacer po Iceri Bazar w Qax, dzielnicy o starej tradycyjnej zabudowie, którą gruntownie odrestaurowano. Przejazd do Ilisu, jednej z najpiękniej położonych miejscowości na Kaukazie. Kamienne domy Ilisu są zbudowane z rzecznego kamienia, w charakterystycznym stylu tego regionu. Spod wieży Sumuqala rozpościera się widok na masyw Wielkiego Kaukazu. Kolacja z regionalną kuchnią - głównym daniem będą szaszłyki oraz małe pierożki nadziewane mięsem, serem lub miejscowymi ziołami i trawami, do których podaje się sos z przetartych śliw alca.
Dzień 6
NIC – BAKU
Śniadanie. Powrót do Baku. Po drodze cerkiew Cotari (Dżotari) w Nic (Nidż) - wiosce zamieszkanej przez Udinów, potomków kaukaskich Albanów. Degustacja win oraz owocowych wódek jednej z najbardziej znanych firm winiarskich w Azerbejdżanie. Podczas degustacji będą serwowane lokalne przekąski. Przejazd do Q
Wybierz pokój i godziny lotów
Podział na pokoje
Powyżej wybierasz liczbę osób, które będą zakwaterowane w 1 pokoju (lub apartamencie, willi itd.). Wybierz jedną z ofert z listy i zarezerwuj ją. Zrób oddzielne rezerwacje dla każdego kolejnego pokoju lub skontaktuj się z nami, by złożyć zamówienie u naszego doradcy.
Maksymalna liczba uczestników
Jeśli nie możesz dodać kolejnych osób, osiągnąłeś(-aś) maksymalny limit dla 1 pokoju.
Miejsce w pokoju 2 os.
2 dorosłych
Warto dokupić
Parking LotPark - Parking Lotnisko, Karczunkowska 178, 02-871 Warszawa
Ubezpiecz podróż z AXA Assistance MAX wraz z kosztami rezygnacji
70%
naszych klientów decyduje się na zakup ubezpieczenia
zero ryzyka
Ubezpieczenie Kosztów Rezerwacji chroni Cię, jeśli zachorujesz na COVID-19
od 80 tys. do 8 mln €
kosztów leczenia zostanie pokrytych, jeśli zdarzy Ci się COVID-19 w trakcie wakacji
Cena całkowita
17 552 złKup od razu! Najlepsze pokoje szybko się wyprzedają.
Pogoda
Maj
Przed podróżą
Obywatele polscy udający się do Azerbejdżanu muszą posiadać wizę. O wizy turystyczne należy ubiegać się za pośrednictwem azerbejdżańskich Biur Turystycznych, których listę można znaleźć na stronie Ambasady Azerbejdżanu w Warszawie. Opłata za taka wizę wynosi ok. 60 EUR (nie powinna przekroczyć sumy 65 EUR).W styczniu 2017 roku Azerbejdżan wprowadził dla obywateli szeregu państw, w tym Polski usługę wizy elektronicznej. Wizy tego typu wydawane są przez państwową agencję ASAN za pośrednictwem portalu internetowego zobacz więcej. Korzystając z portalu można wnioskować o wizy jednokrotnego wjazdu, z maksymalnym terminem ważności 30 dni w okresie 90 dni. Na wymienionej stronie internetowej należy wypełnić krótki wniosek, dołączyć kopię zeskanowanego paszportu w formacie JPG oraz wnieść opłatę. System przyjmuje karty kredytowe lub debetowe (MasterCard lub Visa). Opłata za wizę wynosi 23 USD. Decyzja wizowa podejmowana jest w ciągu 3 dni roboczych, następnie przesyłana drogą elektroniczną do aplikującego, na podany we wniosku adres poczty elektronicznej. Otrzymany dokument należy wydrukować i zachować do kontroli granicznej.
UWAGA: Nie wydaje się wiz na przejściach morskich, drogowych, kolejowych, jak również na lotniskach.





