Laur Experience & Elegance

Hotel cu-do-wny! Całkowicie spełnił nasze oczekiwania zarówno pod względem wygody, relaksu, jak i rozrywki. Posiłki rozmaite, a restauracje rozmieszczone na terytorium całego obiektu. Także jeśli mieliśmy ochotę mogliśmy skorzystać z obiadu w restauracji całodobowej zamawiając z menu lub udać się do restauracji głównej, w której odbywały się każdego dnia śniadania, obiady i kolacje w formie szwedzkiego stołu. Plaża bardzo ładna, do której można dojść pieszo mijając piękne ogrody i mniejsze ogródki, albo zjeżdżając windą. Duża dostępność leżaków na plaży jak i przy basenach. Na plaży kilka stref- boczny pomost, dla chcących odpocząć od hałasu, zgiełku. Dalej główna plaża z barem all in (tu tłoczno, dużo rodzin z dziećmi) i w końcu strefa VIP z płatnym pomostem i barem, w którym serwowane są tylko płatne napoje, drinki etc. Jeśli chodzi o baseny to również każdy znajdzie odpowiedni dla siebie, przy głównym budynku odbywały się animacje typu aerobik wodny. Wieczorami zdecydowanie nie można było się nudzić. Hotel oferuje pokazy, występy na wysokim poziomie zapraszając np. profesjonalnych akrobatów z Etiopii.

Duży teren, kilka basenów i bliskość do plaży, 3 km do miasta z masą sklepów, pyszne i bardzo urozmaicone jedzenie szczególnie w godzinach kolacji, snack bar i restauracja 24h/7- to wszystko na duuuuży plus. Bardzo dziwię się jednak, że plaża jest oznaczona błękitną flagą, jest maleńka i z taką masą gęsto ustawionych leżaków nie bardzo jest gdzie nogę postawić. Obsługa bardzo słabo mówi po angielsku, jeśli chcesz coś załatwić musisz znaleźć osobę, która jako tako ogarnia język. Jest też koszmarek w postaci zajmowania leżaków, zarówno nad basenami jak i na plaży- od 6:30 ludzie maszerują z ręcznikami, a od 9-10 nie ma czego szukać, nie ma gdzie usiąść pomimo bardzo dużej ilości leżaków i leżanek. Jedyna opcją dla nas w pierwszy dzień było wynajęcie dwóch leżaków za 50 euro (w tym był osobny basen dla ludzi, którzy zapłacili i obsługa). Ciężko znaleźć kogoś od ręczników plażowych.

To był mój drugi pobyt w tym hotelu i jesteśmy zadowoleni. Nawet mogę powiedzieć że lepszy. Jedzenia dużo, lepsze desery niż w tam tym roku .Widać, że zmienił się chyba menadżer hotelu. Widoki piękne nie daleko promenady i lunaparku dla dzieci. Zawsze się znalazły leżaki tylko szliśmy po drugim śniadaniu 😉

Bardzo fajny hotel, pyszne jedzenie i bardzo dużo wszystkiego każdy znajdzie coś dla siebie. Ludzie bardzo mili uśmiechnięci. Basen ciepły morze cudowne i ta piękna roślinność na około. Codziennie występy w ich amfiteatrze rewelacyjne. Ja polecam tylko proszę brać pokoje z widokiem prosto na morzem

Hotel z zewnątrz piękny. Teren w okół hotelu też robi wrażanie i tylko to. Reszta dramat. Napewno nie jest to hotel na 5 gwiazdek. Nie ma co tu robić chyba że ktoś przyjeżdża tu za tyle pieniędzy żeby posiedzieć przy basenie cały dzień i pić drinki których nie umieją nawet zrobić. Nie rozumieją po angielsku, albo może klika osób z obsługi. Na windę trzeba swoje odczekać i jeszcze prosić żeby nie zacięła się jadąc z 7 piętra. Rezerwacja leżaków oczywiście do godziny 7. Wszystko czynne o określonych godzinach chociażby zjeżdżalnie co dla mnie jest śmieszne od 10 do 12 i od 14 do 16. O 19 wyganiają z basenów..hotel ogólnie jest niebezpieczny nie sprawdzaja kto wchodzi i wychodzi nie ma też opasek..w basenach wystające śruby. Ogólnie dużo minosow I napewno nikomu szczerze NIE POLECAM.

Nazwa  Laur Experience & Elegance
Miejsce  Turcja / Wybrzeże Egejskie / Didim
Udogodnienia  basen odkryty, basen kryty, na terenie hotelu instytut SPA, na terenie sauna, udogodnienia dla rodzin z dziećmi, dostęp do internetu, udogodnienia dla niepełnosprawnych, aquapark, fitness, sporty wodne

Kilka barów w tym tzw. czarny bar czynny 24 h

Urokliwe wioski i miasteczka z białymi domami

Krystalicznie czysta woda idealna do kąpieli i snorkelingu

Antyczne zabytki, takie jak Efez, i ruiny starożytnych miast

Wyświetlono 246 wyników Po wybraniu filtrów zobaczysz średnią ocenę dla przefiltrowanych opinii
Paulina

Zalety

Zdecydowanie jedzenie największy plus hotelu, bliskość centrum miasta, jest nawet czysto nie licząc plam na wykładzinach w korytarzach.

Wady

Zajmowanie leżaków od świtu - wystarczy 1 osoba z obsługi, której jest tam bardzo dużo, przy każdym basenie, która po godzinie nieobecności gości ściągnie ręczniki z leżaków. Takie rozwiązanie widziałam w jednym z hoteli w Egipcie i super działało. Maleńka plaża - po zdjęciach i opiniach spodziewałam się czegoś innego, brak możliwości przejścia z hotelu na plażę publiczną, która była znacznie większa (wyłącznie przeprawa przez wodę pod pomostem)

Rodzina 3+1

Zalety

Pani Madzenta (imię podobne)hihi w Spa robi cuda masaz medical.

Wady

Chyba tylko pukali szklanki (plastykowe) przy barach -basen i plaża przy morzu.

Olga

Zalety

Pyszne jedzenie, czystość, obsługa, roślinność, animacje

Basia

Zalety

Wygląd z zewnątrz, widoki dookoła.

Wady

Klimatyzacja Brak atrakcji Zjeżdżalnie czynne od 10 do 12 i od 14 do 16 Codziennie to samo do jedzenia Zacinające się windy Niebezpieczny hotel każdy może wejść nikt tego nie sprawdza czy jesteś gościem czy nie. Omkla obsługa

Agata

Hotel bardzo ładny, czysty, ze swoja plażą co jest wielkim plusem :) Jedzenie zróżnicowane, bardzo dobre, każdy znajdzie cos dla siebie. Jedyny minus to ludzie zajmują leżaki już od 6 rano, wiec jak sie idzie na basen czy plażę koło 10 nie ma juz nic wolnego.

Zofia

Hotel bardzo piękny czysty i zadbany ,obsługa bardzo miła, koło hotelu wesołe miasteczko . Blisko plaża. Jedzenie bardzo dobre każdy znajdzie coś dla siebie. Jedyny minus to drinki jak dla mnie bardzo mocne

Zalety

Blisko plaża. Wesołe miasteczko .

Wady

Drinki za mocne

2.9
Tomasz

Hotel fajny.Slaba obsluga zrowno w barach jak i w restauracjach.Pokoj ok choc w ofercie jest np.widok na morze a w realu tylko na ulice.Jedzenie średnie o ile nie slabe jak na turcje.Porzadek tez slaby np.w jeden dzien rozbity kieliszek na basenie a szkla leza caly dzien

Zalety

Klima dobra.

Wady

Slabo sprzatane pokoje.ogolnie nie powinien miec 5 gwiazdek

Krzysiek

Hotel i jego lokalizację oceniam pozytywnie. Jeden z lepszych hoteli. Posiada kilka restauracji i basenów.

Zalety

Restauracja otwarta 24 godziny. Poratowała Nas jak późno przybyliśmy do hotelu albo jak nie chciało Nam się spieszyć na obiad. Lokalizacja hotelu. Dużo atrakcji zlokalizowanych blisko hotelu. A do reszty można dojechać busem. Kilka basenów i duża plaża. Duży wybór potraw i składników. Alkohole też były w porządku. Ładny widok z hotelu. Codziennie występy. Obszar hotelu jest dość duży więc każdy może znaleźć coś dla siebie. Pokoje były w porządku a barek uzupełniany o napoje na bieżąco.

Wady

Często niedziałające windy. Jednego dnia zabrano nam ręczniki hotelowe a także plażowe. Ciężko było załatwić nowe a na plażę już się nie udało. Trzeba szybko zajmować miejsca na leżakach Zwłaszcza przy głównym basenie. Hotel raczej skupiony na rodzinach niż parach. Istnieje możliwość wykupienia prywatnych leżaków przy basenie z obsługą za 50 euro dziennie, ale obsługa i tak nie jest w stanie zapanować nad dziećmi. Nie było dyskoteki dla dorosłych.

Aneta

Przepiękny, bardzo duży kompleks hotelowy, mnóstwo barów, pyszne i zróżnicowane jedzonko i desery ( również lody). Jest co robić do późnych godzin. Z powodu różnorodnych atrakcji i bajkowego klimatu niestety kilkukrotnie zdarzyło nam się zapomnieć o obiedzie czy kolacji, co nie stanowiło żadnego problemu, ponieważ na terenie hotelu znajduje się restauracja czynna 24h oraz serwowane są przeróżne przekąski o każdej porze w innych miejscach. Przy hotelu również znajduje się beach bar oraz piaszczysta plaża, na bieżąco sprzątana przez obsługę. Mnóstwo basenów, leżaki również „na wodzie”, co daje niesamowity klimat. Nie brakuje leżaków ani ręczników, a na terenie hotelu jest tyle miejsca do wypoczynku, że każdy znajdzie coś dla siebie. Zdecydowanym plusem jest również bliska odległość do centrum, do którego można spokojnie dojść spacerem przy akompaniamencie pięknych widoków. Samą okolicę oceniam na bezpieczną. Pokój jaki otrzymaliśmy miał widok na morze i pobliską okolicę. Samo zakwaterowanie również na plus - pokój średniej wielkości, w sam raz dla pary, wykończony w wysokim standardzie, na duży plus oceniam czystość w pokoju ( i ogólnie w hotelu), wszystko działało sprawnie, w pokoju oprócz standardowego wyposażenia znajdował się ekspres do kawy, minilodówka z barem, sejf, zestaw kosmetyków hotelowych ( przepięknie pachnących arbuzem ;)). Brak przykrych zapachów, pleśni czy też brudnych fug, co miało czasem miejsce w innych hotelach, w których bywaliśmy. Pościel i ręczniki codziennie wymieniane. Za jedyny minus można uznać głośną muzykę, która była słyszalna w pokoju z pobliskiej zewnętrznej restauracji, jednak zależy kto czego szuka na wakacjach, nam to nie przeszkadzało, zapewne wszystko zależy od usytuowania pokoju - cudowny widok wszystko rekompensował :) klimatyzacja w pokoju działała bez zarzutu, po upalnym dniu naprawdę można było odpocząć. Obsługa hotelu bardzo miła i uprzejma, większość pracowników dobrze posługuje się językiem angielskim, więc bez problemu można się dogadać. Sam teren przyhotelowy robi wrażenie - piaszczysta plaża, niemal krystalicznie czysta woda w której z rana można było zobaczyć ławice małych rybek. Mnóstwo palm, bogata roślinność i niezliczona ilość miejsc, w których można sobie „przycupnąć”.

Zalety

* czystość, miła i pomocna obsługa * różnorodne, bardzo dobre jedzenie * niemal całodobowy dostęp do posiłków i przekąsek * ze względu na dużą ilość barów - brak kolejek, * duża ilość leżaków * prywatna piaszczysta plaża, beach bar * WiFi * piękny teren przyhotelowy

Wady

* animacje mogłyby być bardziej zróżnicowane * odległość od lotniska

Paula

Hotel bardzo ładny fajny design w stylu boho. Jedzenie i restauracja bardzo fajna. Jedzenie urozmaicone dużo dań z grila,świeże sery pyszne desery. Piękny basen. Największym minusem jest za mała ilość leżaków o ktore trzeba się bić od 7 rano. Nie ma właściwie żadnej innej alternatywy bo plaża wygląda jak bagno. Woda ją podmywa a wiec buty ,śmieci butelki pływają Ci pod leżakiem. Późne animacje! Kolacja a la carte też biedna.

Wady

PLAŻA!!

Wojtek

Hotel duży i przestronny, posiada dwa baseny, niezbyt duże, w stosunku do ilości osób przebywających w hotelu, mało leżaków, które są rezerwowane od wczesnych godzin, a wykorzystywane np. od 11/12 godziny w południe . W bloku A standard pokoi chyba najniższy (ja dostałem pokój bez lodówk, kiepski standard łazienki, nie wiadomo od czego zależy, w którym blolu się wyląduje, pomocy mi złożonej prośby o dwa pokoje obok siebie, prośba nie zrealizowana) Plus taki, że następnego dnia menedżer hotelu zmienimy nam pokój. Lampa kalizacja hotelu bardzo dobra, plaża blisko, przejście na nią tunelem pod ruchliwa ulicą. Jeżeli coś nie pasuje w hotelu, jeśli chodzi o standard w pokojach lub, nie działa proponuję od razu zgłaszać na recepcji, Markus chętnie też w tym pomoże ( a o nim poniżej).

Zalety

Obsługa bardzo miła i zyczliwa !!! Sympatyczny, miły, życzliwy, pomocny jest Markus , którego warto poznać od razu ( podchodzi do nowo przybyłych, opowiada o hotelu i jego atrakcjach) Zachęca też do skorzystania ze SPA , a ja polecam, bo korzystałem z masaży, łaźni, sauny. Jeden z obsługujących dał sie poznać od zlej strony, na recepcji, który o 2:00 głośno krzyczał "zamknij się" do Niemki,. która przyszła się poskarżyć, że klima nie działa ( a klimatyzatory roznie działały).

Wady

W zależności, co komu przeszkadza 😉 Na zdjęciach ten pokój z bloku A.

Agata

Hotel składa się z 2 budynków mieszkalnych. Główny ( ten ze zdjęć co reklamują na stronach) i boczny o którym nie wiedzieliśmy. Oczywiście w ramach All inclusive korzysta się bez żadnego problemu i z jednego i drugiego ( bary, restauracje, bilard itp.) W głównym budynku 2 windy. Recepcja, Restauracja główna, bar, bilard, spa, basen wewnętrzny, sklepiki. Na jego terenie baseny zewnętrzne, zjeżdżalnie, bar zewnętrzny, restauracja zewnętrzna ( z menu) nie szwedzki stół, bar z widokiem na morze gdzie serwują lody i napoje a wieczorem alacarte włoska. Jeden basen płatny o nazwie INFINITY jest oznaczony, że rezerwację robi się w recepcji jest on przeznaczony tylko dla dorosłych (2 leżaki z baldachimem + lodówka w której są zimne napoje + obsługa kelnerska) widnieje cena 100euro na dzień, ale na początku sierpnia zeszli do 50 euro za dzień ( chyba było za mało chętnych) ;-) Hotel boczny ma swój mały basen z mini brodzikiem, bar przy basenie, bar w środku oraz restauracje ( z menu) czynną 24h z lodziarnią i cukiernią, bilard. Plaża z leżakami i parasolkami, bar na plaży i przekąskami. Pomost i leżaki na nim dodatkowo płatne. Na plaży płatne atrakcje w stylu nurkowanie, jazda na bananie, desce, skuter itp) ceny od 20 euro. W pokojach lodówka napełniania codziennie wodą i napojami w puszkach ( energetyk, pepsi, mirinda, icetea itp) . Telewizor, sejf (bez opłaty), ekspres z kapsułkami, herbata. W szafie jednorazowe kapcie, igielnik. W łazience jednorazowe mydełka, patyczki do uszu, płatki kosmetyczne, szampon, odżywka do włosów, żel pod prysznic, balsam do ciała , jak coś się kończy to bez problemu donoszą. Codziennie sprzątane, wymieniane ręczniki ( duże, małe, pod nogi) i pościel. 2 klimatyzacje, 2 telewizory w pokoju 3 osobowym, w pokojach 2 osobowych jedna klima i 1 telewizor. Wifi darmowe działa na terenie całego hotelu, na dworze i w pokojach. Czasami coś przerywało ale syn spokojnie grał w grę Brawl stars. Łóżka wygodne w miarę twarde materace ( takie akurat nam odpowiadały). Jedzenie smaczne, bardzo duży wybór w restauracji głównej jak i tej z menu. Napoje i soki nalewane bezpośrednio z kartonów lub butelek, kawa mrożona i milk szejki dla dzieci ( kostki lodu, syrop truskawkowy bądź czekoladowy + mleko) Drinki w porządku. Bez problemu z miejscem na stołówce, choć czasami trzeba było trochę poszukać. Animacje wieczorem o 21.00 dla dzieci, a od 22.00 dla dorosłych w amfiteatrze. Fajne pokazy tańca, akrobatyki, show, czasami dj + dyskoteka) W ciągu dnia też coś tam organizują ( piłka wodna, ręczna itp). Animatorzy nie są namolni :-) Niedaleko hotelu Lunapark dla dzieci atrakcje po 100 lir, kukurydza 50 lir. Jak się wyjdzie z hotelu po lewej stronie przystanek Dolmuszu, płaci się 20 lir od osoby (obojętnie jak daleko) my sami nim jechaliśmy do Świątyni Apollo w Didim. Ogólnie pobyt bardzo udany, polecamy... W hotelu bardzo dużo Polaków i Anglików. Animacje dla dzieci również po polsku. Nie trzeba ( nie dają) opasek na rękę Teren hotelu zadbany , obsługa nie nachalna, miła, idzie się dogadać po angielsku. Jedyny minus o którym warto wspomnieć to to, że ludzie już o 6.30-7.00 rano rezerwują leżaki przy basenach, tak więc jak przyjdzie się o 8.00 rano to jest już problem z ich dostępnością.

Zalety

Jedzenie, Animacje, Położenie

Wady

Mało leżaków

Robert

Generalnie wszystko ok. Nie jest to jednak hotel 5 gwiazdkowy. Jedzenie średnie jak na max 4 gwiazdki to w sumie niezłe. Zawsze było coś innego. Pokój i łazienka ok. Kilka razy brak wody. Trochę słaba klimatyzacja. I nie są to okolice Bodrum!!! Z lotniska ok. 130 km, transfer około 2 godzin. Alkohol słaby, piwo slabe ale smaczne. Ważne! Mi raz po północy nalali niby whiskey.... Był to bimber i to słabej jakości. Hotel na dużym terenie, kilka basenów, kilka barów. Tak trochę dziwnie to rozrzucone. Plaża mała ale leżaków wystarczało. Aaaa organizator "zapomniał "wspomnieć" że ten piękny pomost (molo) jest płatne. 50 euro za stanowisko na dzień. Z wycieczkami w sumie też nieciekawie. Wszędzie daleko. Dojeżdżać co najmniej 2 godziny autokarem do miejsc gdzie te wycieczki się faktycznie zaczynają to dla mnie nie do przyjęcia. Wakacje w sumie udane ale pozostał niedosyt.... Brakło tej jednej gwiazdki..

Zalety

Hmmm. Chyba pokój. Wi-Fi. ( Choć czasami ścinało),Restauracja 24 h. Obsługa na +. Plaża też spoko i leżaki. Woda boska... Niezłe animacje. Bliskość morza.

Wady

Daleko wszędzie,. Słaby alkohol i z podejrzanego wg mnie pochodzenia. Wieczorem kolejki przy barach. Chyba trochę źle rozmieszczona obsługa ( np zamiast dołożyć człowieka na barze to pani wydaje herbatę i kawę z ekspresu na innym stanowisku). Czasami też problem z windami. Są 4 czasami chodzą 2 .

Wojtek

Polecam ! Transfer bezproblemowy - komfortowy autobus lotnisko hotel 1.5 godz. Opieka rezydenta w j. Polskim Jedzenie super - bardzo duży wybór; jedna z restauracji czynna 24h. Baseny + własna plaża wraz z barem (leżaki i ręczniki darmowe). Nasz pokój hotelowy oceniłbym na max. 3 gwiazdki (wymaga za niedługo remontu); natomiast sprzątany + wymiana ręczników i pościeli na bieżąco. Bardzo duży plus - 15 min spacerkiem do centrum miasta.

1.0
Rafał

Tragedia.Pokoje brudne,śmierdzące.stare.Tapety odpadają ze ścian.Klima zepsuta.Brak wody w łazience.Minibarek zupełnie pusty a w ofercie jest wyraźnie że zostaje uzupełniony w dniu przyjazdu.Lazienki z grzybem.Plesnia.Zaplacilismy za pokuj najbardziej luksusowy na 7 pietrze.Jedzenie wprost ochydne.Monotonne.Restauracja główna czynna do 21 a już chwilę po 20 sprzątano tace z jedzeniem.Talerze brudne,niedomyte.Brak sztućców.W barze niw było alko.importowanych .Obsługa nie wiedziała co to takiego.Lerzakow brak juz o 7 nad ranem.

Zalety

Brak zalet.Noooo moze widok na zatokę.

Wady

Cały hotel jest jedną wielką wada.

Marcelina

Obiekt hotelowy na plus. Sam pokój z widokiem na morze pozostawia wiele do życzenia. Dostawka się rozsypywała. Córka 6 letnia się na niej zmieściła natomiast 10 letni syn by się na niej nie wyspał. Jedzenie bardzo dobre. Lody, gofry, alkohol ok. Uważam jednak, że przy all inclusive ultra wszystkie baseny powinny być dostępne. Jednak jak chciało się popływać w takim mniejszym kameralnym basenie, który był nawet na zdjęciach w ofercie trzeba było zapłacić 50 euro na dzień. Animacje słabe. Polska animatorka nie miała nic wspólnego z animacjami dla dzieci.

Zalety

fajna i życzliwa obsługa, Jedzenie Wieczory w amfiteatrze

Wady

Pokój Animacje Rezerwowanie leżaków przy basenie przez turystów (ale tego chyba się nie wytępi) Osobne strefy dodatkowo płatne

Karolina

Pobyt w hotelu uważam za bardzo udany. Transfer z lotniska z Bodrum bardzo sprawny- czas dojazdu do hotelu ok. 1,5-2 h. Pokoje nie za duże, ale wystarczające na czas, który tam się spędzało- głownie spało. Mini bar / ręczniki uzupełniany/wymieniane codziennie. Na recepcji można spokojnie porozumieć się w jęz. angielskim. W restauracjach obsługa uwijała się jak tylko mogła, aby posprzątać i przygotować stoliki dla kolejnych gości. Ogromna ilość bardzo dobrego jedzenia- każdy znajdzie coś dla siebie, dzieci również (pancakes, makarony, pizze, hamburgery). A jakby ktoś był jeszcze głodny- to przekąski w postaci lodów, przepysznych placków robionych przez tutejsze Pani, czy też dostęp 24h do przekąsek serwowanych w dwóch restauracjach, ilość jedzenia nie do przerobienia. Zjeżdżalnie czynne w ciągu dnia przez 4h- co jest wystarczające. Animatorka dla dorosłych organizowała w ciągu dnia aerobik, siatkówkę w wodzie i inne atrakcje. Plaża piaszczysta nie za duża, woda cieplutka. Codzienne atrakcje w amfiteatrze w postaci występów różnych grup artystycznych. Ogólnie bardzo polecam.

Zalety

- przepyszne jedzenie - fajne baseny, zjeżdżalnie - przemiła obsługa hotelu, która robi co może żeby zadowolić gości - bliskość piaszczystej, czystej plaży - ręczniki w pokoju codziennie wymieniane - fajne animacje - możliwość skorzystania z kolacji ala carte.

Wady

- klimatyzacja centralna- dla bardziej "wrażliwych" może być nie wystarczająca - brak wystarczającej ilości leżaków nad basenem- po godz. 8.00 można było pomarzyć o wolnych miejscach (wielu gości rezerwowało leżaki o świcie rozkładając ręczniki, a następnie znikało na parę godzin)

Rafał

Hotel bardzo ładny czysty pokoje codziennie sprzątane przez miłe uśmiechnięte panie.

Zalety

Hotel jest położony przy plaży na wysokiej skarpie co sprawia że widoki są obłędne hotel wyposażony jest w zjeżdżalnie baseny kilka drink barów na każdym poziomie.

Michał

Hotel super oprócz klimatyzacji centralnej, która niestety nie daje rady.Slaba znajomość języka angielskiego do poprawy przez cały personel.

Zalety

Jedzenie super drinki ok część basenowa i zjeżdżalnie dla dzieci poezja,widoki przepiękne.

Wady

Jak lubisz wstawać o 7 rano zająć sobie leżak na basenie i plaży to jest to hotel dla Ciebie.Brak sztućców i sprzątania stolika normą na każdym posiłku.

Laur Experience & Elegance