Torre Artale

Szanowni Państwo,

Treść: cały kompleks hotelowy jest przepięknie usytuoawany - my mieszkałyśmy w apartamencie - bungalowach - z tarasu (a dokładniej z 2) roztaczał się wspaniały widok na góry i morze. Apartament składał się z kuchni (b. dobrze wyposażonej), łazienki z wanną - (ale można było ją zaadopować na prysznic-był uchwyt), sporego przedpokoju, dużej przestronnej sypialni z łożem małżeńskim(super-wygodne) i na pięterku mieścił się pokój z dwoma łóżkami i małym balkonem, no i 2 tarasy ze stolikami i krzesełkami. Klimy nie było ale nie stanowiło to problemu mimo przełomu lipca i sierpnia. było chłodno i przyjemnie. nie było tv i telefonu, jak przedstawiała to oferta, w ramach przeprosin za te niedogodności (i tak z jednego i dugiego byśmy nie korzystały) dostałyśmy 2 butle wina od Ecco Holiday. kompleks hotelowy składał się z apartamentów(bunagalowów), hotelu głównego i rezydencji. Jedzenie genialne! można było jeść do woli, śniadania codziennie takie same, ale bardzo duży wybór i bardzo smacznie, obiado-kolacje późno co prawda od 19:30 ale pyszności i również do woli. jeśli chodzi o animacje: brawo dla animatorów - respecta! dla ich siły, od 10 do 13, a potem od 17 do kolacji i po kolacji od nowa do 1, 2 w nocy. niezwykle sympatyczni i zabawni... zachęcali do zabawy i udziału w grach itp. basen świetny - duży czysty, gorzej było z łazienką przy basenie (porażka!). brakowało nam muzyki, która by uprzyjemniała pobyt nad basenem (w czasie siesty głucha cisza). oczywiście bar przy basenie drogi, olbrzymie narzuty na lodach, itp. A teraz mankamenty: przede wszystkim nad morze i do San Nicola-najbliższego miasteczka - nie 2km a 4km, ewidentnie uniemożliwiało to zabawę w innym miejscu jak Torre Artale nocą, dlatego, jeżeli ktoś planowałby wyjazd tylko w celach rozrywkowych - to kiepska opcja, no chyba że weźmie więcej kasy na taxi. Busiki kursowały regularnie, ale od 9 rano do 13, a potem od 16 do 18:30, więc o nocnych wyprawach nie mogło być mowy. a droga i miejscowi kierowcy nie sprzyjali wędrówkom w egipskich ciemnościach. bardzo drogie wycieczki fakultatywne: na Wyspy Liparyjskie niestety nie znajdzie się niczego tańszego ( sprawdzałyśmy w Cefalu), ale można pojechać znacznie tańiej do Palermo ( ja i moja siostra zapłaciłyśmy w sumie 10 e, podczas gdy wycieczka kosztowała 50 e /os. jeśli tam będziecie koniecznie zwiedźcie Cefalu - cudnie! No i plaża ( duży minus) niestety dlaeko i słaba, jak morze było spokojne, to mieściły się na niej 3 rzędy leżaków siedzących, jak było wzburzone 1rząd :( co prawda był jeszcze ogóek - ale zamiast wysypać go piaskiem lub posiać trawę to była czarna wysuszona ziemia, po której nieprzyjemnie się chodziło. My wolałyśmy pojechać do Cefalu, tam było nieziemsko. No i rezydentka, która nie zna włoskiego, na szczęście nie korzystaliśmy z jej pomocy, bo nie było takiej potrzeby. Podsumowując: mimo małych niedogodności, był to najlepszy wyjazd w moim życiu. Pogoda murowana, fantastyczne widoki, przepiękne położenie hotelu, korty tenisowe(za friko tenis), jazda konna ( za dopłatą), pięknie pięknie i jeszcze raz cudnie!

A teraz mankamenty: przede wszystkim nad morze i do San Nikola-najbliższego miasteczka - nie 2km a 4km, ewidentnie uniemożliwiało to zabawę w innym miejscu jak Torre Artale nocą, dlatego, jeżeli ktoś planowałby wyjazd tylko w celach rozrywkowych - to kiepska opcja, no chyba że weźmie więcej kasy na taxi. Busiki kursowały regularnie, ale od 9 rano do 13, a potem od 16 do 18:30, więc o nocnych wyprawach nie mogło być mowy. a droga i miejscowi kierowcy nie sprzyjali wędrówkom w egipskich ciemnościach.
No i plaża ( duży minus) niestety dlaeko i słaba, jak może było spokojne, to mieściły się na niej 3 rzędy leżaków siedzących, jak było wzburzone 1rząd :( co prawda był jeszcze ogóek - ale zamiast wysypać go piaskiem lub posiać trawę to była czarna wysuszona ziemia, po której nieprzyjemnie się chodziło. My wolałyśmy pojechać do Cefalu, tam było nieziemsko.

Na spokojny urlop bomba!

Niesamowita atmosfera starych, zabytkowych budynków w ciszy i spokoju. Nad wszystkim goroja pozostalosci wiezy. Super miejsce zeby odpoczac. Duzy ogorod i bardzo duzy basen.

Sycylia piękna ,zachwyca kolorytem , zabytkami i przyjaznymi ludźmi.Niestety hotel jest tego absolutnym zaprzeczeniem.Jedynie włoska kuchnia jest na poziomie tych 4* , bo hotel nawet na 2* nie zasługuje.Polecam z całego serca zwiedzenie Sycylii i zdobycia ETNY (cudowne przeżycie) , ale nie w tym hotelu.

Nazwa  Torre Artale
Miejsce  Włochy / Sycylia
Wyżywienie  śniadania i obiadokolacje
Udogodnienia  basen odkryty, udogodnienia dla rodzin z dziećmi

Antyczne ruiny i zabytki w Palermo i Syrakuzach

Piękne plaże i wybrzeża z widokiem na wulkan Etnę

Malownicze miasteczka i tradycyjna kuchnia sycylijska

Wąwozy i baseny w rezerwacie Cavagrande del Cassibile

6.1

Wyświetlono 17 wyników Po wybraniu filtrów zobaczysz średnią ocenę dla przefiltrowanych opinii
Kati

Pobyt - Lipiec 2008

Andrzej

Pobyt - Lipiec 2008

Pobyt - Maj 2008

Hotel ma 2 czesci,toto-lotek z przydzialem:)Ze znajomymi dostalismy domki,odlegle od gl.hotelu 5-10 min drog,z gorki,spowrotem pod gorke;),ok.5 min od basenu(olimpijski-obowazuja czepki!).Odl.codziennie do pokonania byly minusem!Brak klimy.Plus-odosobnienie,duzy metraz,taras,parking.Jedzenie dobre,urozmaicone.Rozrywki-brak,oprocz wloskiej animacji na basenie;).Brak czestych busikow(chyba 3-4 razy na dzien),taxi!,sklepow,rozrywek w poblizu!Do miasta pieszo z gorki ok.40 min.Polecam zwiedzic Palermo,Etne,inne miasteczka.Warto miec przewodnik.Sama Sycylia swietna,jedynie jej mieszkancy leniwi.Na terenie alejki,fontanny,ladne budynki,choc jesli ktos nie lubi spacerowac to odradzam.

Iza

Pobyt - Maj 2008

Byłam w apartamentach *** (na polskie standardy to *** z dużym minusem). Spora odległość domków od basenów i posiłków. Domki w ogrodach z tarasami, ale bez klimatyzacji (tylko w części **** jest klima). Domki położone na sporym wzniesieniu-piękny widok na morze, ale nachodzić się trzeba pod sporą górę i to ok 400-800m. Sam kompleks hotelowy w przepięknych ogrodach, podświetlonych wieczorami, basen olimpijski dla lubiących tłok, animacje i gwar, za to w ogrodach przytulny basenik w pięknej zieleni. Busik co godzinę dowozi gości na mikroskopijną plażę i do pobliskiego miasteczka. Ogółem zabytkowa część **** przepiękna, natomiast domki *** średnie i dla ludzi z zacięciem piechura. Ale ponieważ Sycylia cała jest górzysta trochę sportu mi za mocno nie przeszkadzało. Obsługa miła i uczynna. Kompleks położony opodal małego nadmorskiego miasteczka, ale pociągi często kursują do Palermo i pobliskiego kurortu Cefalu, więc dla chcących pozwiedzać nie ma problemu. Ja zakochałam się w Sycylii, ale następnym razem wybiorę hotel w jakimś kurorcie.

rafal

Pobyt - Kwiecień 2008

Przepiekne położenie i widoki. Niesamowite miejsce, jak stary zamek. Jedyny w swoim rodzaju klimat. Dodatkowo na plus pyszne kolacje.

Sycylia2007

Pobyt - Lipiec 2007

Miejsce zdecydowanie warte polecenia. Kompleks hotelowy jest pięknie położony. Widok panoramą na morze i góry. Wrażenie nie do opisania. Przepięknie. Basen rewelacja! (niezbędne czepki) Do najbliższgo miasteczka San Nicola i na plażę dowożą hotelowe bezpłatne busy. Są bardzo sprawnie zorganizowane, dzięki czemu w ogóle nie odczuwa się utrudnienia z odległości. Jeśli jechać chce więcej gości niż zmieści bus, bez problemu robią dodatkowe kursy. Nie trzeba nawet czekać na wyznaczonych przystankach. Kierowcy błyskawicznie zapamiętują gości, więc w środku miasteczka czy po drodze do hotelu zatrąbią z pytaniem czy nie chcesz się już zabrać.
Watro wybrać apartamenty zamiast pokoi w hotelu. Apartamenty są duże - mają sypialnię, łazienkę, kuchnię ze stołem jadalnianym i pełnym wyposażeniem (sztućce, talerze, szklanki, garnki, patelnie, etc) oraz duże tarasy z niesamowitym widokiem. Pokoje hotelowe nie mają kuchni, większość jest bez balkonu.
Śniadania są średnie. Codziennie identyczne - słodkie bułki, pieczywo, jogurty, płatki, żółty ser, wędlina, dżemy, miód, jajecznica z proszku, boczek niewysmażony, kawa, herbata, zimny napój. Obiadokolacje są urozmaicone i bardzo bardzo dobre. Duży wybór past, pizzy, warzyw, ryb, owoce morza, desery - ciasto i owoce.
Śniadania podają do godziny 10:00, a obiadokolacje dopiero od 19:30. Przerwa między posiłkami jest długa, a restauracje w mieście są zamkniete przez całą sjestę i aż do godz. 19. Goście mieszkający w apartamentach mają kuchnie, więc mogą przygotować sobie obiad z pysznych miejscowych produktów. Gościom hotelowym pozostaje stałe przepłacanie w hotelowych barach. Napoje do kolacji są dodatkowo płatne.
Warto wypożyczyć samochód. Wypożycza się go na dobę. Wypożyczając np o 15:00 można zwiedzić po południu i wieczorem Palermo (ok 30km), a następnego ranka Cefalu (ok 50km). Proszę się nie dać nabrać na "tańsze" wypożyczanie w Polsce. Jest tańsze bo zawiera tzw "częściowe ubezpieczenie". Wypożyczając na miejscu w hotelu w punkcie avis dostajesz samochód z ubezpieczeniem "full casco". Jak rozbijesz samochód, dzwonisz i podstawiają ci nowy. Sycylijczycy jeżdżą jak wariaci.
Jedyny minus wyjazdu to rezydentki Ecco Holiday. Zachowują się jak w przedszkolu. Posługują się wyłacznie imionami - sprtynie - ciężko złożyć skargę na kogoś kto "nie ma" nazwiska. Żeby poznać nazwiska trzeba przeczytać drobny druczek na identyfikatorze. Agnieszka - zupełnie nie jest pomocna, jesli masz kłopot możesz do niej zadzwonić, nabić sobie rachunek, a ona posłucha i zleje temat. Karolina - jest jeszcze lepsza. Jak chcesz zamienić pokój nie możesz jej poprostu powiedzieć. Masz zapisać na kartce, a ona ustosunkuje się odpowiadając na tablicy ogłoszeń!!! Na pierwszym spotkaniu poniformowała dorosłych ludzi, którzy zapłacili za swój wyjazd, że maja "nie podpaść" kierownikowi sali w restauracji hotelowej i robić to co on mówi, bo inaczej bedzie złosliwy i uprzykrzy im pobyt. To się nazywa konstruktywne rozwiązanie!!! Brawa dla obu Pań!

Pobyt - Czerwiec 2007

Mieszkaliśmy w hotelu.Pokój nie duży ale funkcjonalny z lodówką i klimatyzacją. Bardzo czysto, codziennie wymieniano ręczniki a pościel co drugi dzień. Śniadania troszkę monotonne{ bez pomidorów, ogórków} ser żółty,salami,szynka konserwowa,kornety,dżem ale można się było najeść. Kolacje wspaniałe ,urozmaicona kuchnia sycylijska. Duży basen gdzie nie trzeba było polować na wolne leżaki i parasole. Nad morze bylo ok.2km ,gdzie wozil nas busik hotelowy co nie było wcale uciązliwe. Spędzililiśmy tam wspaniale wakacje .Polecam !!! Było naprawdę cudnie !!!

Moniqa

Pobyt - Maj 2007

plusy :Cudowne widoki, smaczne jedzenie, piękny basen (obowiązek noszenia czepków), duże apartamenty
minusy: odległość od morza, miniaturowa część hotelowa przy morzu, słaby transport, nieznajomość języków obcych, brak sklepu na terenie ośrodka (jest tylko sklep z pamiątkami,kremami, strojami kąpielowymi itp).
Sycylia jest cudowna, wracamy tam za rok!

Iza

Pobyt - Maj 2007

Mieszkaliśmy w apartamencie, dobrze wyposażona kuchnia z lodówką, w miarę czysto, brak klimatyzacji doskwierał w nocy (apartament górny, bardzo nagrzewał się w ciągu dnia mimo zamykania okiennic), otwarcie okien w nocy skutkowało tabunami komarów, które pojawiły się nagle po kilku dniach pobytu. Za to widoki z tarasu piękne, z jednej strony morze, z drugiej góry. Na terenie hotelu, ani w pobliżu, nie ma sklepu (poza małym sklepikiem-czepki, klapki, olejki do opalania, biżuteria, koszulki itp. i barkiem przy basenie), na drobne zakupy (głównie spożywcze: wino, owoce, warzywa, sery, lody itp) trzeba zjechać busem hotelowym do San Nicola, biorąc pod uwagę godziny "świętej" sjesty (mniej więcej od 13 do 17). Do Palermo i Cefalu tanio i szybko można dojechać pociągiem (czasami nie przyjeżdżał). W hotelu jest możliwość wypożyczenia samochodu z AVIS. Basen super, przy nim codzienne animacje, do późnych godzin, bardzo głośne, czasami przeszkadzało. Obiadokolacje pyszne, bardzo urozmaicone. Na plażę (piaszczysto-kamienistą) jeździ z hotelu bus. W razie potrzeby robił dodatkowe kursy.
Minusy: monotonne śniadania, codziennie identyczna oferta, głównie na słodko, chociaż były też: żółty ser, wędlina i jajecznica (z proszku), mleko i płatki; ostatni bus powrotny z San Nicola do hotelu ok 18.30.
Zdjęcie hotelu (moloch z basenem) obok jego opisu nie jest zdjęciem hotelu Torre Artale, prawdziwe to te z "lotu ptaka", na których widać dwupiętrowe budynki. Ogólne wrażenia bardzo dobre, ciekawe wycieczki fakultatywne, organizowane przez biuro podróży, ale i przez hotel (informacja w recepcji). Świetna baza wypadowa na wycieczki organizowane we własnym zakresie.

Jadzia z Wojtkiem

Pobyt - Maj 2007

Jedne z najpiękniejszych naszych wakacji- chyba już takie się nie powtórzą. Wspomnienia z Torre Artale na 6 .
Wielkie dzięki dla kochanej Pani pilotki KAROLINY NIEWIADOMSKIEJ z Warszawy, która była bardzo miła, ciepła i życzliwa dla nas. Wszelkie nasze prośby realizowane były w sposób możliwie błyskawiczny. O wszystkim byliśmy informowani z dużym wyprzedzeniem. Chociaż od naszego wyjazdu z Torre... upłyneły 2 miesiące to nadal nie możemy zapomnieć tego magicznego miejsca. Pozdrawiamy Cie Karolinko i życzylibyśmy sobie, aby w przyszłości towarzyszyli nam piloci Pani pokroju. Wielkie dzięki!!!!!
Jadwiga i Wojciech Galas z Czechowic Dziedzic

aga 26

Pobyt - Maj 2007

w niektóych apartamentach brak klimatyzacji, w pokojach hotelowych klimatyzacja. Odległóść od plazy 2 km- kursuja busy b czesto. najblizszy sklep san nicola- 2-3 km busem za free. b dobra baza wypadowa do palermo 2,5 euro z san nicola, 3,5 do cefalu. bylo great :D b fajne animacje na terenie basenu.

3dzieci

Pobyt - Maj 2007

Fantastyczny basen o wymiarach olimpijskich z rewelacyjnymi widokami i wesołą grupą animatorów. Animacje dla dzieci i dorosłych w 3 porach - 10-12.30; 16.30-19.00 oraz od 21.30 do oporu. Animatorzy w większości posługują się jedynie j. włoskim, co powoduje, że koncentrują się na swoich rodakach. Czasami doskwierała nam głośna muzyka po 23tej (mieszkaliśmy tuż nad basenem) - to konsekwencja wieczornych animacji.

Bardzo przestronny apartament dwupoziomowy z dwiema dużymi łazienkami. Apartament nie posiadał klimatyzacji (zgodnie z opisem na voucher'ze) i nie był sprzątany w trakcie 2-tygodniowego pobytu (na naszą prośbę wymieniono nam ręcznik i uzupełniono papier toaletowy).

Ośrodek położony jest na bardzo rozległym terenie. Stąd odległość do restauracji była znaczna (droga powrotna pod górę) i męcząca - szczególnie w upalne dni. Część terenu ośrodka jest wyraźnie zaniedbana - brak trawy, chwasty, niedokończona budowa etc. - można przywyknąć ale na początku razi.

Obiadokolacja od 19.30 do 21 to nieco za późno (byliśmy z trójką dzieci) biorąc pod uwagę, że wykupiona przez nas oferta nie zawierała lunch'ów. Dodatkowo obsługa w restauracji (na bardzo przeciętnym poziomie) mocno zainteresowana tym aby jak najwcześniej ją opuścić - w zasadzie na 15'' przed 21tą nie było po co przychodzić. Uwaga: woda mineralna i wino (soków nie ma) do obiadokolacji dodatkowo (dość drogo) płatna (inne niż EccoHoliday biura podróży zapewniają wodę mineralną i wino w cenie). Na terenie ośrodka restauracja-pizzeria - niestety nieczynna. Poza barkiem i minisklepem nad basenem brak możliwości zaopatrzenia się w cokolwiek - trzeba udać się do San NIcola nad morzem.

Plaży w zasadzie nie należy wspominać - w zasadzie nie istnieje. Bezpłatny bus hotelowy dowozi na "plażę" oraz do wioski San Nicola położonej nad morzem - nie ma w niej nic ciekawego a dla poszukiwania wrażeń lepej wybrać się do Cefalu lub Palermo . NIestety godziny kursowania hotelowego busa nie są słabo skorelowane z możliwością dalszej podróży pociągiem do Palermo czy wieczornymi powrotami z Palermo i Cefalu (ostatni bus z San Nicola do hotelu o 18.20).

Na terenie hotelu istnieje możliwość wynajmu samochodu z AVISa. Ceny są dużo (nawet dwukrotnie) wyższe niż w internecie - opłaca się zarezerwować przed wyjazdem. Dodatkowo w Trabii (niedaleko plaży hotelowej) znajduje się prywatny mały punkt wynajmu aut.

Podczas wycieczek i transferów bogiem sytuacji jest KIEROWCA (bardzo nerwowy z dużym temperamentem, najdrobniejsze sytuacje wyprowadzają go z równowagi). Problem grubaińskiego kierowcy zdecydowanie przerasta rezydentkę Ecco (skąd inąd niesłychanie sympatyczną).

Aldi

Pobyt - Kwiecień 2007

Wróciłam z tygodniowego pobytu i jestem oczarowana tym miejscem. Wyjątkowy, sycylijski klimat, romantyczna atmosfera, nastrojowy ogród i piękne widoki mimo 2 km odległości od plaży. Hotel wart polecenia dla młodych i aktywnych ludzi, kochających Sycylię, owoce morza, góry i kamieniste plaże.

izabela

Pobyt - Kwiecień 2007

Właśnie wróciliśmy z tego hotelu.Piękny ogród,super basen,trochę daleko od morza,piękne widoki.Jesteśmy bardzo zadwoleni.

Torre Artale