Ukraina Temperatura 17°C październik / Średnia temperatura

Ukraina Ukraina

Kurs średni wg NBP
1 UAH = 0,153900 PLN 20.10.2019
Stolica Kijów
Powierzchnia 603 700 km2
Ludność 46 300 000
Język ukraiński
Napięcie 220 V
Waluta hrywna (UAH)
Wybierz termin i sprawdź ceny
Kuchnia Podstawą kuchni ukraińskiej są produkty mączne oraz kasze. Głównym dodatkiem do dań jest chleb. W dawnych czasach wypiekano chleb w specjalnie do tego wybudowanych piecach, obecnie zwyczaj pieczenia chleba ma znaczenie obrzędowe, tak zwany Korowaj. W kuchni ukraińskiej znaczącą rolę odgrywają również warzywa, ryby oraz mięso. Jednym z największych znanych specjałów tej kuchni są gotowane we wrzątku tak zwane warenyky (do nich należą znane nam pierogi ruskie), które mają przeróżne nadzienie, między innymi twarogowe, z wiśniami lub z ziemniakami. Głównym daniem opisywanej kuchni jest barszcz ukraiński z burakami, kapustą oraz ze śmietaną jednak inne zupy również mają swoich zwolenników np. ogórkowa czy zupa myśliwska. Oczywiście jak w większości kuchni słowiańskich tak i w kuchni ukraińskiej jest znany kapuśniak zwany tu kapusnijak Uogólniając zupy w kuchni ukraińskiej cieszą się bardzo dużym uznaniem.Dopiero na drugim miejscu są mięsa, jako najczęściej spożywane należy wymienić wołowinę, baraninę, wieprzowinę oraz drób, jedzone głównie na wschodzie i północy kraju (wyżyna Doniecka, Podole, Lwów). Ryby spożywane są w mniejszych ilościach niż mięsa, jednak potrawy z nich są równie smakowite - np. ryba po kozacku, sałatka z łososia, okraszonki i warieniki. W kuchni ukraińskiej stosowane są zarówno ryby morskie, z Morza Czarnego i Azowskiego (Odessa, Krym), jak i słodkowodne z Dniepru (Zaporoże).W kuchni ukraińskiej jest wytwarzany napój tzw. kwas, często podawany z sokiem. Na Ukrainie jest duży wybór niezliczonych ilości win, piw oraz silniejszych alkoholi.
Przeczytaj także: Regiony na Ukrainie