Sayonara

Niestety pobyt w hotelu oceniamy źle. Pokój, który dostaliśmy był brudny, niewysprzątany, poklejona podłoga, łazienka, w której wokół prysznica brud i podklejane brudy z kurzem. Mokre plamy na ścianie, nie wiadomo cy to grzyb co to było. Nad wejściem do pokoju ogromne gniazdo z ptasimi odchodami- obrzydliwe!!!! W łazience smród. Pokój jak z lat 90, meblościanka, za oknem patyki i gałęzie oraz Pan palący papierosy, smród wlatujący nad do pokoju oraz pijący alkohol,. Dramat i tragedia! Nie wiem jak można oferować komuś takie warunki.

Naprawdę godny polecenia hotel. Side mieści się na półwyspie i hotel SAYANORA znajduje się po jednej stronie, gdzie jest promenada i plaża, ale bardzo wąska i płatna. Po drugiej stronie półwyspu plaża bezpłatna (piękna i szeroka) DOLPHIN gdzie można dojechać bezpłatnym busikiem spod hotelu (na piechotę około 20 minut). Sam hotel bardzo, bardzo przyjemny, obsługa miła, mimo, że bardzo zapracowana (kelnerzy pracują od świtu do późnej nocy non stop). Wifi bezpłatne (w recepcji plus kilka metrów obok zasięg), hasło dostępne w recepcji. W pokoju klimatyzacja i telewizor (odbiera Polonię;).

Nasz pokój znajdował się przy basenie ze zdjęcia (chociaż na zdjęciu wydaje się być super długi, to w rzeczywistości ma 16m). W ogóle SAYANORA to bodajże 3 budynki i 2 baseny, więc można trafić do budynku, którego nie ma na zdjęciach, ale też ładnie. Zaraz obok hotelu HAMAM czyli łaźnia (trzeba się targować! nam się udało za 35 euro za 2 osoby za kąpiel pianą i masaż maseczka). We wtorek organizowany jest wieczór turecki i właściwie z atrakcji w samym hotelu to wszystko. Hotel ma fajne położenie dla zwiedzających, jest jednym z bliżej położonych historycznego centrum- koloseum i świątyń a także przy promenadzie. Na wczasy wybrałam się z mamą i obie byłyśmy bardzo zadowolone!

Ogólnie okej. Hotel dla mało wymagających. Urządzony w kiczowatym stylu. Położony w slamsach. Ogólnie pierwsze wrażenie słabe ze względu na położenie - boczna ciemna uliczka, hotel bardziej jak motel, wśród innych skromnych i bungalowów. Fakt faktem do plaży jest blisko, ale plaza wąziutka. Plusy są takie, że obsługa naprawdę przyjazna i jedzenie dobre, choć przewagą ruskich więc najlepiej dogadują się po rosyjsku. A ruski zachowują się jak wygłodniałe dzikusy - zawsze jak pora karmienia to przychodzą przed czasem i robią się kolejki, dlatego my często przychodziliśmy w połowie lub pod koniec danego posiłku, co się wiązało z tym że czasem coś się skończyło - np były frytki, rzucili ziemniaki itp. W Turcji byliśmy pierwszy raz i z doświadczenia małych kurortów turystycznych wybraliśmy ten hotel ze względu na położenie w centrum ale to jest naprawdę duże miasto i wszędzie przy hotelach są jakieś butiki i sklepy, nawet mam wrażenie że tu jest tego mniej niż w innych częściach Side. Ale ciężko oceniać w dobie koronawirusa bo teraz chyba wszędzie jest pusciej. Mało ludzi i dużo miejsc zamkniętych.

Trochę chłodniejsze spojrzenie na pobyt w hotelu Sayanara. Hotel rzeczywiście przy plaży (tak jest w ofercie)która należy do hotelu Ozlem a goście Sayanary są wypraszani!!!(tak było z nami) Plaża=Porażka-wąziutka i strasznie zatłoczona.Dojazd do bezpłatnej plaży busem 20 min.ale o tym mowy nie ma przy podpisywaniu umowy.Pokoiki w Sayanara Park? Mieliśmy wrażenie że jesteśmy w suterenie,w tak skromnych jeszcze nigdy nie byliśmy a na dodatek pierwszą noc spaliśmy wspólnie z innymi uczestnikami bo obsługa żle obliczyła rezerwacje. Dojście do promenady przez wysypisko śmieci zwane parkiem lub sadem.Rekompensatą była b.sympatyczna obsługa i b.dobre jedzenie. Ogólnie? bardzo średnio - za tak mocno rozreklamowany region i kireunek.

Nazwa  Sayonara
Miejsce  Turcja / Riwiera Turecka / Side
Udogodnienia  basen odkryty, udogodnienia dla rodzin z dziećmi

Ruiny teatru rzymskiego i świątyni Apolla nad morzem

Stare Miasto z bazarami i brukowanymi uliczkami

Plaże z łagodnym zejściem i licznymi leżakami

Muzeum w dawnych łaźniach z antycznymi eksponatami

2.0
1.0

Wyświetlono 19 wyników Po wybraniu filtrów zobaczysz średnią ocenę dla przefiltrowanych opinii
2.7
Sylwia

Pobyt - Sierpień 2025

Zalety

Obsługa w restauracji.

Wady

Brudne leżaki. Monotonne jedzenie. Kawa z automatu jak w szpitalach. Nie z ekspresu. W basenie dla dzieci odrywały się małe płytki przez co dziecko się skaleczyło. Brudny pokój. Śmierdząca łazienka. Wokół hotelu dużo śmieci, brzydkie zapachy.

Pobyt - Sierpień 2020

Zalety

Miła obsługa Dobre jedzenie Blisko plaży i antycznego Side, do którego można dojść wzdłuż promenady

Wady

Mały skromny Dużo ruskich

Richie

Pobyt - Lipiec 2011

Basia

Pobyt - Kwiecień 2011

Wrocilismy z mezem z hotelu SAYANORA zachwyceni.Wszystko bylo super, ale najlepsza byla obsluga hotelu.Pracowali dlugo i ciezko,ale zawsze byli usmiechnieci i bardzo zyczliwi dla wczasowiczow.Baseny,pokoje czyste.Polecam ten hotel wszystkim zwlaszcza ze wzgledu na rodzinna atmosfere.

Dana z mężem

Pobyt - Kwiecień 2011

Idealnie położony, bardzo przyjemny hotel, niedaleko centrum antycznego Side. Pokoje czyste, basen nie za duży, jedzenie smaczne i urozmaicone. Wycieczki fakultatywne do Kapadocji i Pamukale(z polskim przewodnikiem!)zamówiliśmy miejscowym biurze: Economic Tour Ufo -idąc w prawo plażą (chyba)pierwsza uliczka z restauracją na rogu i różnymi sklepikam, po prawej stronie naprzeciwko hotelu Side Star Beach. Baaardzo warto ze względu na dogodne ceny i bardzo dobry serwis (a w hotelu drogo..)!

Olcia16

Pobyt - Marzec 2011

Będąc tam naprawdę czułam się jak w raju.Tak dobrze się jeszcze nigdy nie bawiłam.Niestety Byłam ostatnią zwiedzającą Pamukale.

Łukasz

Pobyt - Maj 2010

Obsługa przesympatyczna. w opcji all inclusive jedzenie urozmaicone i smaczne, a desery poezja. każdy znajdzie coś dla siebie. pokoje skromne ale jak na 3* bardzo dobre, sprzątane codziennie, a za drobny napiwek pokojówki zostawiają miłe niespodzianki, coś w stylu origami z ręczników :) do plaży blisko, trzeba co prawda przejść przez mały zaniedbany sad ale to szczegół. generalnie jesteśmy mile zaskoczeni hotelem i samym Side jak również Tucją i jej mieszkańcami. mieliśmy pewne obawy przed wyjazdem ale z czystym sercem polecam wszystkim ten hotel. a co do komentarzy o kotach itp. to \"choćbyś niektórym du..ę miodem smarował to i tak im nie dogodzisz\" :)

Adam

Pobyt - Sierpień 2009

Spokojny malutki hotel w stylu polskiego "zajazdu". Obsługa bardzo przyjazna.

Lucky

Pobyt - Czerwiec 2009

W hotelu przewazaja niemcy, chba ze tak jak u nas - wpadna polacy z objazdowki, sa tez dunczycy i slowacy. Kelnerzy bardzo fajni, przyjacielsko nastawieni, zwlaszcza do samotnych niemek:) All incl - zawiera duzo roznych posilkow, z alkoholli jest gin, vodka, biale i czerwone wino, piwo, tureckie Raki - wodka anyzowa - i do tgo wszystkiego sprite, cola, fanta nawet woda;) Przez dzien duzo sokow - ale z zageszczonych koncentratow. Basen niestety do 19.00-pozniej dezynekowany. fajny hotel, jednak na plazy trzeba bulic 1.5 E za lezak, przy hotelu brak recznikow na lezaki. Raz w tygodniu imprezka w postaci tureckich wystepow - taniec brzucha, facet przebrany za babe z wezem:) Bylismy z rainbow tours i zastrzezen do nich nie mamy:)

jolcia

Pobyt - Maj 2009

Bardzo sympatyczny hotel polecany każdemu, kto lubi spokój i kameralną atmosferę. Jedynym mankamentem jest otoczenie hotelu-niezbyt estetyczne, lekko zaniedbane. Obsługa na najwyższym poziomie.

Seba

Pobyt - Wrzesień 2008

Jeśli wypoczynek i cisza na Riwierze to w tym hotelu :-) Obsługa super, nie są to sępy które czekają na napiwki, a bardzo sympatyczni ludzie!! Jedzenie smaczne. Czyściutki basen. Dojście do plaży to kawałek - 600metrów, okolica ciekawa z płatnym muzeum, ale warto zobaczyć.

mat

Pobyt - Sierpień 2008

Hotel nie nazywa się Sayonara tylko Sayanora. Hotel podzielony jest na dwie części : Sayanora i Sayanora Park. Ten drugi składa się z małych połączonych domków i części hotelowej. W pokojach brudno,łazenka nie była posprzątana w dniu przyjazdu-dopiero interwencja wspomagana walutą zmobilizowała obsługę do czystości.Poza tym zapchana kanalizacja w tej części hotelu i smród w łazience bez szans na poprawę.Wszędzie chodziły koty, również na stołowce podczas posiłków.Przejscie na plażę przez camping a dalej przez coś w rodzaju wysypiska śmieci,miejsce gdzie m.in.były trzymane konie. Ogólnie nazwa adekwatna do ośrodka dla minimalistów lub szukających odmiany po normalnych czystych i kulturalnych hotelach.

Klaudia

Pobyt - Lipiec 2008

Byliśmy tu poza sezonem, wiec może dlatego miejsce jest spokojne. Każdy pokój bardzo dokładnie był sprzątany. Jedzenie bardzo smaczne. Z kelnerami bardzo łatwo jest się porozumieć: mówią po angielsku i rosyjsku. Większość turystów tutaj to niemcy. My spędziliśmy bardzo miłe chwile, polecamy

szu

Pobyt - Czerwiec 2008

Miły, spokojny hotel, czysty, z miłą, dyskretną obsługą. 15-20 min spacerem do centrum Side z wielką ilością restauracji i sklepów.

ewa

Pobyt - Czerwiec 2008

Miejsce idealne dla osób, które lubią spokój i kameralną atmosferę. Obsługa miła i przyjazna, nie nachalna. Pokoje sprzątane codziennie - dokładnie. Zgłoszoną usterkę klimatyzacji - głośna praca - usunięto w przeciągu godziny.

Pobyt - Czerwiec 2008

Miłe, spokojne ciche miejsce, ładne pokoje, bez żadnych uszczerbków jak na hotel 3 gwiazdkowy. Basen z czyściutką wodą, obsługa bardzo dyskretna nie nachalna. Polecam.

Misza

Pobyt - Marzec 2008

Hotel do tej pory nastawiony na obsługę turystów z Niemiec - często przebywających tam po kilka miesięcy w roku. Hotel składa się z dwóch kompleksów oddalonych od siebie o około 8 metrów - z Sayanora Hotel i Sayanora Park Hotel - przebywaliśmy z tym drugim. Każdy kompleks wyposażony jest w odrębny basen - wyjątkowo czysta woda, odrębny bar ;) i odrębną jadalnię. Ze względu na to, że przebywaliśmy w zasadzie poza sezonem - jadalnia czynna była tylko w pierwszym kompleksie. Brak Rosjan, więc jest spokój. Pokój (nr 813) był duży - w sumie pokój był dla 3 osób, ale przebywaliśmy tam w dwójkę, wyjątkowo czysty - jak na tamte standardy, w łazience również było czysto - w przeciwieństwie do innych hoteli 3-gwiazdkowych - żadnego grzyba na sanitariatach. Pokoje były sprzątane codziennie - bardzo dokładnie - każdy pokój po sprzątaniu był sprawdzany przez specjalnego pracownika. Jedzenie - oprócz śniadań - zawsze składało się z innego menu - kolacje często były przygotowywane na zewnątrz - grilowane mięsa, ryby, kebab itp. Obsługa - bardzo sympatyczni kelnerzy i barmani - chętnie uczyli się języka polskiego - niektórzy prowadzili nawet własne słowniki ze słówkami z różnych języków, bardzo łatwo było z nimi się porozumieć nie tylko po niemiecku, ale również po angielsku i rosyjsku. Jedynym minusem było przejście na plażę - te 150 metrów dotyczy przejścia przez zaprzyjaźniony ośrodek domków kempingowych - przejście jest zamykane już o 19:30 - późniejsze przejście "bokiem" przez ten ośrodek może skończyć się spotkaniem z bardzo nieprzyjemnym pracownikiem lub jego psem. Faktycznie dojście do plaży - ogólno dostępną drogą jest dłuższe - do 600 metrów. Okolica jest ciekawa - w pobliżu znajduje się mnóstwo zabytków - w samym Side - przepiękny amfiteatr - wejście płatne i muzeum - płatne, ale warte obejrzenia - znajduje się w nim wiele przepięknych posągów w znakomitym stanie. Plaża - piaszczysta - ale kolor piasku nie zachwyca - naturalny jego kolor jest brązowo-brunatny.

Sayonara