Akassia Swiss Resort (ex. Calimera Club Akassia Swiss Resort)

Super hotel, właściwie kompleks trzech hoteli. Teren tak duży że jest co robić, mnóstwo zadbanej zieleni, chyba największy w regionie aquapark, baseny, plaża, rafa... cóż więcej trzeba. Czyste i ładne pokoje, urozmaicone i obfite posiłki w różnych restauracjach, mega animacje praktycznie cały dzień (...)(...), trzeba śledzić ogłoszenia bo animacje są wszędzie, jedne na plaży inne w aquaparku, na basenie olimpijskim, na basenie przy barze i na scenie głównej. Hotel dla rodzin z dziećmi, par, osób starszych i również niepełnosprawnych. W aquaparku mnóstwo zjeżdżalni, polecam "tsunami" adrenalina jak na rollercoasterze, basen ze sztuczną falą, olimpijski i wiele innych, leżaków nie trzeba zajmować bo jest ich wystarczająco, ale oczywiście ludzie jak to ludzie, zawsze znajdzie się jakaś Dżesika i Sebix. Jest bilard, piłkarzyki, siłownia, tenis ziemny i stołowy, centrum nurkowe, dyskoteka.... nie sposób wszystkiego wymienić. Obsługa bardzo miła i pomocna, nawet bez napiwku, mówią po angielsku i coraz więcej po polsku. Tam naprawdę się dzieje. Jeśli chodzi o okolicę to stosunkowo blisko do Luxoru. Gorąco polecam.

Przeogromny kompleks złączony z 3 hoteli. Jak dla mnie dramat ze względu na ogrom terenu. Pokój z widokiem na ogród oznacza pokój z widokiem na mnóstwo budynków, budyneczków i na kawałek trawy. Brak sprzątających przy leżakach. Jak się przynosiło napoje, to tak siedzieliśmy z tymi szklankami przez cały dzień, bo nikt tego nie zabierał. Ogólnie nie polecam. (...)

Piękny ogród, fajne zjeżdżalnie, pokoje wystarczające. Obiekt naprawdę ładny

Byłem w wielu hotelach w Egipcie ale w tym było najwięcej atrakcji. Aquapark w sąsiednim hotelu (ta sama grupa, więc wszystko legalnie) oraz potężna rafa koralowa przy brzegu hotelowej plaży zapewniają wyjątkowe doznania. Co prawda raptem dwa dni była zielona flaga pozwalająca na oglądanie rafy, bo zwykle była czerwona z uwagi na wiatr i fale, ale ważne że się udało. Zwykle rafy oglądałem wykupując specjalne rejsy. Tu w cenie hotelu. Głębokość 45 metrów, dużo kolorowych rybek. Aquapark to kilkanaście zjeżdżalni o różnych poziomach trudności. Nie na wszystkie się zdobyłem. Niektóre są odpowiednie tez dla dzieci (6-letnia córka zadowolona). Duża frajda dla wszystkich i sporo mocnych wrażeń. Po terenie obu hoteli jeżdżą darmowe busiki, ale bez przesady, te odległości nie są jakieś nadzwyczajne nawet między tymi dwoma hotelami. WIFI działa bardzo dobrze w pokoju i na terenie całego hotelu (plaża, basen). Nawet w tym sąsiednim hotelu przy brodziku i barze z którego można korzystać łapie naszą sieć. W pokoju sejf. Na balkonie coś gryzło, jakby komary. Noce w pokoju trochę gorące, musiałem chwilami włączać klimę. Sam hotel opanowany przez Polaków (myślę że 3/4 to Polacy). Reszta Czesi/Słowacy i jakieś pojedyncze osoby innych nacji. Język niemiecki i rosyjski mało kiedy słyszalny, co jest ewenementem. W ekipie animatorów troje Polaków (też rzadkość). Można było grać w siatkówkę plażową i piłkę wodną (sporo chętnych). Program animacyjny standardowy, aczkolwiek pokaz flyboard to dla mnie nowum, a nawet można było się załapać na latanie z tym gościem w powietrzu (kilkanaście osób przeżyło fajne chwile). Okres 30.09-10.10 - pogoda idealna (w dzień ok 34, w nocy 26). Zero chmur przez cały pobyt. Trochę mi zabrakło większego wyboru i jakości drinków. Na konkretny rausz najlepsze było wino. Jedzenie dobre, zdarzały się egzotyczne dania. Bary w strategicznych miejscach, więc w ciągu dnia nikt głodny nie był. Lody to jakaś dziwna maź ale córce smakowały. Dziecko można zostawić w kids klubie na godzinke czy dwie, dwa razy skorzystaliśmy ku uciesze dziecka. Transfer z lotniska do hotelu 35 minut.

Wspaniali weseli i uprzejmi ludzie pracują w tym hotelu i jak moje pierwsze wrażenie było oj to nie jest hotel 5 gwiazdkowy, a raczej 3***, ale z każdym dniem a raczej z każdą godziną mnie standard mniej interesował. Cudowny klimat i wspaniali ludzie a to przepis na wspaniałe wakacje i tak też było

Kod hotelu HOT20313
Nazwa  Akassia Swiss Resort (ex. Calimera Club Akassia Swiss Resort)
Miejsce  Egipt / Marsa El Alam / Al-Kusajr
Udogodnienia  basen odkryty, udogodnienia dla rodzin z dziećmi, udogodnienia dla niepełnosprawnych, aquapark

Basen z podgrzewaną wodą w sezonie zimowym

Bezpośrednio przy piaszczysto-żwirowej plaży o długości ok. 600 m

Internet WiFi w lobby bez opłaty

Rafa koralowa dochodzi miejscami aż do brzegu

Wyświetlono 548 wyników Po wybraniu filtrów zobaczysz średnią ocenę dla przefiltrowanych opinii

Pobyt - Październik 2025

Zalety

aquapark, animacje, jedzenie, duży obszar z mnóstwem zieleni, baseny, rafa

4.9

Pobyt - Październik 2025

Zalety

Jedyny plus, to dobrze działająca klimatyzacja.

Wady

Ogromny teren. Niedobre jedzenie. Przez cały tydzień dosłownie to samo. Wegetarianie mogą zapomnieć o różnorodności. Fajni animatorzy, jednak brakowało mi ich obecności przy basenach w celu informowania i zachęcania do aktywności. W ciągu tygodnia byli tylko raz, dzięki czemu wiedzieliśmy o aktywnościach i mogliśmy z nich skorzystać. W trakcie tygodniowego pobytu-zepsuł nam się zlew-ciekła woda, zepsuł się sejf, a ostatniego wieczoru zepsuła się klimatyzacja. Brak obsługi przy leżakach.

Piękny ogród, fajne zjeżdżalnie, pokoje wystarczające. Obiekt naprawdę ładny

Zalety

Ogród, zjeżdżalnie, baseny

Wady

Wifi, mało zróżnicowane jedzenie

Michał

Pobyt - Październik 2025

Zalety

Obsługa wesoła, uśmiechnięta i zaeazajaca szczęściem. Blisko plaży, możliwość snurkowania, animacje, baseny

Wady

Trochę stary i lata świetności ma już za sobą

r_wawa

Pobyt - Październik 2025

Na początek to trzeba pamiętać, że Marsa Alam to pustynia, tak więc poza hotelami nic nie ma. Wycieczki kupione w hotelu droższe niż np. w Hurgadzie, ale to chyba kwesta logistyki. Przed hotelem kilka sklepików miejscowych, jak zawsze ceny niższe niż w hotelu i warto się potargować. Hotel już nie nowy, to widać w pokojach. Na pewno 5 gwiazdek miejscowych i podtrzymanych przez Coral Travel to przesada. Ale to chyba jedyny minus. W hotelu Polacy, Niemcy, Czesi, (...) nie było. Teren bardzo duży, dużo zieleni. Mnóstwo zjeżdżalni, choć w październiku już część była nieczynna, sztuczna fala też. Fajna rafa, prawa lepsza, jak ktoś się boi, to ratownik może indywidualnie pouczyć (za kilka USD napiwku). My mieliśmy zielone i żółte flagi, ale przed nami był ponoć tydzień z czerwonymi, więc z snurkowania nici. Dobre miejsca na plaży i basenach są do 9 rano, ale potem też coś się znajdzie. Animacje, w tym dla dzieci bardzo fajne. Dużo możliwości sportowych dla chętnych. SPA, masaże etc. do wyboru jak to w Egipcie. Wi-fi Internet hula na całym terenie, na plaży trochę zrywa. Jedzenie całkiem ok, głodni nie byliśmy, standard dobrego hotelu w Egipcie. Jest też płatna restauracja z homarami etc. jak ktoś chce wykwintnie:) Miła obsługa, nie są namolni, ale dolca zawszę wezmą:) Dla nich dolar i euro to jedno, a nawet wolą dolary, choć często ceny pokazane są w euro.

Zalety

Duży teren, zieleń, zjeżdżalnie, tereny sportowe, miła obsługa, dobre jedzenie, rafa, dostępne wi-fi,

Wady

Trochę podniszczony hotel

Aleksandra

Pobyt - Październik 2025

Byłam w tym hotelu 7 i 5 lat temu. Hotel należy do tych większych, ogromny teren, około 700 pokoi. Pokoje bardzo czyste, obsługa miła (jedne zastrzeżenie że kiedyś w barkach za darmo można było otrzymać puszkę coli, Fanty i sprite, teraz dostawałeś jedynie wode). Plaża czysta, zadbana, Panowie z obsługi zawsze pomocni aby znaleźć wolny leżak.

Zalety

Plaża piasczysta, dużo miejsca do leżenia. Możliwość wejścia z pomostu do wody. Czyste pokoje. Włoska restauracja - bardzo pyszna Strefa zjeżdżalni Jedzenie przy basenie Olimpijskim

Wady

Zbyt krótkie wieczorne animacje. Animatorzy w soboty maja wolne. Dla mnie zupełnie nieczytelny plan animacji, ciężko było określić co jest danego dni, ponieważ na głównej tablicy był wywieszony że każdego dnia jest jakaś animacja a już na rozpisce że jednak nie codziennie. Niestety również jedzenie uległo pogorszeniu, było bardziej urozmaicone i doprawione. Restauracja oriental - bardzo miła atmosfera jedynie do czego można się przyczepić to jedzenie serwowane takie samo jak codziennie kolac

Grzegorz

Pobyt - Październik 2025

Hotel choć ma już swoje lata to jest w bardzo dobrym stanie.Caly obiekt jest świetny dużo zieleni . Pokoje duże i czyste codziennie sprzątane Obsługa bardzo miła , jedzenie dobre każdy znajdzie coś dla siebie,animacje całkiem niezle, aquapark i baseny świetne dla dzieci i dorosłych Ogólnie hotel godny polecenia

Zalety

Hotel jest w stylu Arabskim, bardzo duża przestrzeń,świetna infrastruktura, krótki transfer

Polina

Pobyt - Wrzesień 2025

Hotel zrobił na mnie naprawdę bardzo dobre wrażenie. Teren ogromny, zielony i całkiem zadbany, sam budynek w porządku – nie najnowszy, ale w miarę ładny. Basenów jest mnóstwo, do tego spory aquapark i restauracja przy samej plaży, ale największą perełką tego miejsca jest przecudna rafa koralowa – kolorowa, żywa, taka, że właściwie nie trzeba opuszczać hotelu. Do tego obsługa zasługuje na ogromny plus – przesympatyczni ludzie, zawsze uśmiechnięci i chętni do pomocy. Jeśli ktoś, tak jak ja, nie umie dobrze pływać albo zwyczajnie boi się wody, to ratownicy są niesamowici – pokażą najlepsze miejsca na rafie i zmotywują do nurkowania .Największe podziękowania należą się (...)– to on sprawił, że nasz urlop stał się naprawdę niezapomniany. Pomagał przy pływaniu, opowiadał o rybach i morzu, zawsze wspierał i motywował, jeszcze nigdy nie spotkałam tak przyjemnej obsługi w hotelu. Jeśli ktoś się zastanawia nad terminem – najlepiej jechać jesienią albo wiosną, bo wtedy jest mniej wiatru, częściej pojawiają się zielona i żółte flagi na plaży

Zalety

duży i zadbany teren hotelu wiele basenów + aquapark restauracja przy plaży przepiękna rafa koralowa tuż przy hotelu przemiła i pomocna obsługa (szczególnie ratownicy, (...)❤️)

Wady

hotel nie jest najnowszy przy wietrznej pogodzie często wywieszane są żółte/czerwone flagi

Alicja

Pobyt - Wrzesień 2025

Duży czysty hotel z ogromną ilością zieleni i miejsc do wypoczynku. Baseny, zjeżdżalnie i prywatna plaża z rafą koralową. Wiele gatunków ryb i dostępność niezależnie od koloru flagi. Leżaki dostępne zarówno na plaży jak i koło licznych basenów. Popołudniowe i wieczorne animacje i pokazy. Jedzenie zróżnicowane, szczególnie kolacje. Lokalne napoje alkoholowe słabe ale kolorowe 😊 Miła obsługa, nikt nie żąda napiwków ( oprócz tragarzy) w recepcji można zgłaszać każdą prośbę lub zastrzeżenie, działają bardzo szybko. Na terenie hotelu apteka i przychodnia. Bardzo udane wakacje, polecamy!

Zalety

Czystość, zieleń, brak tłoku

Michał

Pobyt - Wrzesień 2025

Pobyt udany, 7 dni czystego lenistwa nad basenami. Jedzenie smaczne ale dość monotonne, jakościowo ok, ilościowo również nie można narzekać. Mieliśmy pokój rodzinny który teoretycznie był po remoncie - tak zapewniano nas na recepcji. Faktycznie remont był ale pewnie że 2 lata temu. Drinki dość różnorodne ale alkohol w nich bardzo słaby ale to raczej standard. Podczas pobytu dowiedzieliśmy się, że aqua park ok listopada zostaje podzielony pomiędzy dwa hotele co znacząco zmniejsza jego atrakcyjność. Słupki pod ogrodzenie są już postawione więc nic nie wskazuje na to aby obydwa hotele chciały się jednak dogadać a szkoda.

Zalety

Wifi w pokoju, fajny aqua park hoc ten za chwilę mocno będzie okrojony.

Wady

Monotonne jedzenie(smaczne)

Urszula

Pobyt - Wrzesień 2025

W hotelu tym przebywałam wraz z rodziną przez tydzień. Jak dotąd był to najbardziej udany wypoczynek. Kompleks bardzo duży, przestrzenny, posiadający wiele basenów,zjeżdżalni dostosowanych do każdego wielu, wiele zieleni. Blisko do morza, do rafy. Jedzenie urozmaicone, każdy coś znalazł dla siebie. Obsługa bardzo miła, uśmiechnięta, pomocna , dbająca o bezpieczeństwo jak i czystość.Leżaki dostępne o każdej godzinie tak przy basenach jak i na plaży. Polecam ten hotel.

Renata

Pobyt - Sierpień 2025

Pobyt uważam za udany. Byliśmy rodziną 2+2 przez tydzień w sierpniu. Obsługa jest miła, nienahalna choć można wyczuć oczekiwanie na napiwek. Fantastyczna rafa pod prawym pomostem. Jedzenie zróżnicowane, co wieczór atrakcje i polscy animatorzy. Ogólnie hotel jest ok.

Zalety

Duży wybór basenów i rozległy aquapark, który niestety od października zostanie zmniejszony o połowę.

Wady

Jak zawsze znalazły się pewne niedociągnięcia, po kilku dniach zaczęła cieknąć toaleta, zostało to poprawione ale potem problem wrocil. Resort jest bardzo rozległy, choć można czasem złapać melexa. Jedzenie raz lepsze raz gorsze, najgorzej wypadały obiady, czasem kompletnie nie było co wybrać i lepiej było zjeść frytki i kurczaka przy pool bar.

Darek Monika Emila

Pobyt - Sierpień 2025

Witam . To jeden z najlepszych wypoczynków. Hotel czysty, w recepcji pani z Polski. Personel bardzo sympatyczny i bardzo pomocny w każdym temacie. Może trochę monotonne posiłki,lecz nikt nie był glodny. Animacje w każdym języku. Muzyka spokojna przy basenie. Plaża fajna piaszczyste, sporo leżaków , rafa blisko. Polecamy

Zalety

Przyjazny personel

Wady

Monotonne posiłki

Justyna

Pobyt - Sierpień 2025

Hotel bardzo czysty, obsługa również bardzo sympatyczna, uśmiechnięta. Aquapark z wieloma atrakcjami, jedzenie i napoje przepyszne. Blisko do ładnej plaży. Dużo zieleni. Wakacje w Akassia bardzo udane. Polecam

Zalety

Aquapark spory z wieloma atrakcjami; wystarczający dostęp i ilość barów w ciągu dnia; klimatyzacja w pokojach dawała spokojnie radę; czysto w restauracjach i na plazy; obsługa bardzo mila i nienachalna

Wady

Trafiliśmy do pokoju gdzie przydałby się maly remont; troche mało zróżnicowane drinki

Sebastian

Pobyt - Sierpień 2025

Od około 15 lat jeździmy w te rejony systematycznie raz, dwa razy do roku i niestety spodziewaliśmy się więcej od hotelu Akassia Swiss Resort w tej cenie. Całość oceniamy na naciąganą czwórkę. Jedzenie przyzwoite i zróżnicowane (za wyjątkiem śniadań).

Zalety

Jego wielkość i ilości basenów pozwalają na spokojne plażowanie bez walczenia o miejsce. Duży aqua park ze zrónicowanymi zjeżdzalniami dla małych i dużych (każdy znajdzie coś dla siebie). Duży pokój rodzinny warty dopłaty. Bardzo dobrej klasy centrum nurkowe z wysokimi standardami i ofertą nurkową (nurkowaliśmy z Extra Divers już 5 raz i zawsze na wysokim poziomie). Duża ilość animacji i rozrywek organizowanych przez hotel co może być zaletą dla rodzin z dziećmi.

Wady

Brak klimatyzacji w częściach wspólnych i restauracjach (po każdym posiłku człowiek wychodził mokry jak z sauny) - ze względu na temp. sięgające 40 stopni to ogromny minus. Brudne i zaniedbane baseny. Rafa hotelowa jest biedna i mało zróżnicowana, a położenie hotelu sprawia, że ze względu na wiatr i duże fale wejście do morza bywa zabronione (przez 8 dni 2 dni były z zakazem wchodzenia i nurkowania). Ciepłe piwo przez kilka dni i kiepskiej jakości drinki (tylko bar przy głównej recepcji polecam)

Sebastian

Pobyt - Lipiec 2025

Po 12 wakacjach w Egipcie , mogę powiedzieć . Jest ok . Spory kompleks . Dużo miejsc dla wszystkich . U mnie , Oceniający , lat 8,5 . Zadowolony . Jedzenie …, starają się . Jest ok . Nikt nie musi jeść wszystkiego jednego dnia . Fajne miejsce , za niezłe pieniądze . Ja , osobiście . Polecam

Zalety

Dużo , normalnych zasad dla Europejczyków . Reszta , to subiektywna opinia każdego z nas

Wady

To są wakacje , czas wolny . Każdy może widzieć to inaczej . Ja z Synem , widzieliśmy To ok 😁

Wioletta

Pobyt - Lipiec 2025

Super hotel, polecam Bardzo fajny aquapark. Przepiękna rafa, niedaleko pomostu udało mi się zobaczyć żółwia. Jedzonko smaczne. Na miejscu kursują meleksy, wszędzie można podjechać lub się przespacerować. Miejsce jest rewelacyjne.

Zalety

Ogród rafa, baseny, blisko plaża, blisko aquapark, fajne zjeżdżalnie, jedzenie

Wady

Dla mnie nie ma wad

Przemysław

Pobyt - Lipiec 2025

Hotel sam w sobie bardzo spoko jak na egipskie warunki. Czystość w hotelu pozostawia wiele do życzenia, ale dla nas mniej wymagających ludzi było znośnie. Jedzenie w hotelu niby dobre i różnorodne ale po kilku dniach ma się dosyć tamtejszej kuchni, wszystko doprawiane tą samą przyprawą. Atrakcje dla dzieci na wysokim poziomie, każdy znajdzie coś dla siebie.

Zalety

- aquapark - dostęp do prywatnej plaży - dobra klimatyzacja w pokoju - open bar

Wady

- jedzenie mimo różnorodności wszystko smakowało tak samo

Patrycja

Pobyt - Lipiec 2025

Z cała pewnością mogę polecić hotel Akassia Resort. Ładne pokoje z balkonem bądź tarasem, spory aquapark (co ważne atrakcje zróżnicowane co do wieku), wieczory tematyczne, spa na miejscu i miła obsługa. Na miejscu zrobiliśmy piękna sesja zdjeciowa- i tu chciałam polecic najwspanialszego fotografa (...):) - otrzymaliśmy naprawdę cudne zdjęcia .

Zalety

Super aquapark z pomocna obsłiuga Ciekawe wieczory z animacjami Możliwość niezapomnianej sesji ( fotograf (...)- bardzo polecam l)

Wady

Zbyt monotonne śniadanie

Akassia Swiss Resort (ex. Calimera Club Akassia Swiss Resort)