Wybierz, kiedy chcesz jechać na wakacje i przejdź do szczegółowej oferty.
Nowo otwarty hotel (w 2018 roku) idealny dla rodzin i aktywnych turystów.
Udogodnienia dla dzieci: animacje i zajęcia w miniklubie dla dzieci w wieku 4-12 lat oraz aquapark z 15 zjeżdżalniami.
Przy hotelu prywatna, piaszczysta plaża.
Sport i rekreacja: siłownia, minigolf, miniboisko do piłki nożnej, kort tenisowy, siatkówka plażowa, animacje.
1. Plaża - piaszczysta, zejście łagodne, możliwość snorykelingu i nurkowania, serwis plażowy bezpłatny 2. Dla miłośników basenów - wiele różnych akwenów, w tym aqua aerobik i zjeżdżalnie dla dzieci 3. Jedzenie - smaczne, spory wybór. Oczywiście nie jest to Bristol, ale bardzo przyzwoite menu. Zdecydowana większość potraw smaczna i świeża. Kostki lodu z mineralnej wody. Jedynym minusem jest alkohol, ale jak to w Egipcie... 4. Obsługa - nienachalna, zero "bakszyszowania" etc. Można się dogadać z każdym, pomocni i nienamolni 5. Otoczenie - zadbana przestrzeń, stale nawadniana, roślinność zmieniana sezonowo, regularne dezynfekowanie powierzchni wspólnych. Cieszy oko i pozostawia ładne zdjęcia :) 6. SPA i siłownia - funkcjonuje w czasie covid-19 7. Wycieczki fakultatywne - możliwość wykupienia w hotelu, bez konieczności przepłacania w biurze podróży (np. Skarb Travel skarbtravel.com - na stronie kontakt przez FB lub bezpośrednio przez WhatsApp +20 109 036 5299) 8. Całość - duży kompleks, plusem jest niska zabudowa w stylu bungalow. Pokoje przestronne, nowoczesne i czyste. Dobra opcja dla chcących odpocząć w prosty sposób, bez komplikacji. Minusem są tabuny komarów wieczorami.
Byliśmy pierwszymi gośćmi po tak długiej przerwie. Hotel bardzo ładny, nie był w całości obłożony gośćmi i był to zdecydowanie plus. Wszędzie czysto obsługa bardzo stara się i pilnuje aby przestrzegano zasad higieny. Pokoje ładne przestronne no i czyste codziennie sprzątane. Panowie w recepcji w maseczkach bardzo mili i pomocni. Morze czysciutkie jak nigdy piękna rafa i dużo kolorowych rybek. Polecam obuwie do wody my niestety zapomnieliśmy. Jedzenie dobre i różnorodne nakładane przez kucharzy. Ciasta i owoce można było sobie samemu nakładać. Fajne baseny czysto bez kolejek do zjeżdżalni. Pobyt bardzo udany mimo obaw jak to będzie w czasie pandemi. Podczas pobytu skorzystaliśmy z wycieczek fakultatywnych z lokalnego biura Skarb Travel. Byliśmy łącznie na 3 wycieczkach Hamata, Safarii i City Tour bardzo polecam. Można pisać na messengera whatsapp lub viber +201090365299 dość szybko odpowiadają i są bardzo pomocni. Niestety nie pojechaliśmy do Kairu ale wszystko przed nami i na pewno jeszcze wrócimy.
Dużo atrakcji, piękna plaża
Nie ma
Cudowny hotel, duży zielony i zadbany teren wokół hotelu. Pokoje duże piękne wszystko nowe i zadbane codziennie sprzątane. Baseny i zjeżdżalnie rewelacja. Obsługa miła i pomocna. Piaszczysta i czysta plaża, dużo kolorowych rybek przy brzegu oraz rafy. Jedzenie bardzo dobre wszystkiego dużo i bardzo smaczne. Każdy znajdzie coś dla siebie, wielbiciele mięsa i ryb będą bardzo zadowoleni jednak i dla wegetarian też się coś znajdzie. Opcja All naprawdę dobra piwo z butelki co się w Egipcie bardzo rzadko zdarza. W hotelu nie można się nudzić codziennie animacje rano oraz wieczorem czasami muzyka na żywo. Rezydent miły i uprzejmy jednak za bardzo próbował nas przekonywać żeby nie kupować wycieczek z zewnątrz. My skorzystaliśmy z poleconego nam biura skarbtravel.com mają świetną organizację są punktualni, przewodnicy bardzo dobrze mówiący w języku polskim oraz wspaniałe wycieczki. Biuro licencjonowane i sprawdzone byliśmy łącznie na 3 wycieczkach z nimi i polecamy bo nie warto przepłacać u rezydenta. Hotel bardzo polecam a jeśli ktoś chciałby skorzystać z biura to podaję numer (+201090365299) można pisać na whatsapp lub viber są także na fb skarb travel wycieczki w egipcie. Polecam bo tanio super wycieczki i organizacja wszyscy byli zadowoleni.
Hotel nowiutki, obszerny, bardzo ładny :) to był mój 6 pobyt w Egipcie i napewno hotel zrobił na mnie największe wrażenie :) Byliśmy 1 raz naszym 3 letnim synkiem i bardzo mu się podobało :) cała strefa dla dzieci posiada podgrzewane baseny oraz 2 dla dorosłych ( w sumie 5 podgrzewanych basenów ).
Obszerny, nowy, sympatyczna obsługa, podgrzewane baseny, przyjazny dla rodzin z dziećmi
To był nasz trzeci pobyt w Egipcie, zdecydowanie najlepszy. Hotel fantastyczny, przestronny, czysty, każdy znajdzie coś dla siebie. Duża liczba basenów sprawia, że nie ma problemu z leżakami. Plaża fantastyczna, rafa z pomostu -cudna, przy brzegu snurkowanie też sprawia radość z powodu sporej ilości rybek. Jedzenie smaczne, wielość restauracji sprawia, iż nie ma tłoku. Generalnie hotel zasługuje na 5*. Jest tylko jedno ale - rezydent biura rainbow Pani Małgorzata. Nie dajcie się naciągnąć na morsie wycieczki sprzedawane przez rezydentkę, która zarzeka się, iż nie znane są jej programy wycieczek sprzedawanych na plaży przez rezydujące tam Diving Center. Ze względu na pobyt z małym dzieckiem zdecydowaliśmy się na wycieczkę z Rainbow, a nie z tamtejszym Daving Center ( 10$ za osobę taniej ) po czym okazało się, że w hotelu pojawił się po nas przedstawiciel Daving Center, mimo że kupiliśmy wyjazd z biurem Rainbow. Cała wycieczka odbyła się z przedstawicielami Daving Center. Byli z nami ludzie którzy kupili to bezpośrednio na plaży tylko znacznie taniej!
Witam. Był to nasz 6 pobyt w Egipcie i 2 w Marsa Alam. I był to zarazem najlepszy hotel w jakim byliśmy, a byłem w dobrych hotelach takich jak Jungle Aqua Park, czy Aqua Blue. Albatros jest hotelem nowym, przestronnym, czystym z bardzo miłą i uczynną obsługą (poza małymi wyjątkami, ale o tym może później). Wielką zaletą są duże przestronne pokoje z dużymi łazienkami, duża ilość basenów, w których nie ma tłoku, fajna plaża (jak na egipskie warunki) z pomostem i łatwym zejściem do morza. Leżaków sporo, choć na basenach mogłoby być więcej, na plaży wystarczająco. Posiłki dobre, różnorodne i zawsze pod dostatkiem, nawet pod koniec pory posiłkowej. Wspaniałą rzeczą są napoje podawane w szkle lub oryginalnych butelkach. Dla mnie rewelacją jest butelkowe piwo na plaży i wieczorami w restauracjach. Napoje na plaży donoszone w plastikowych wiaderkach (kubełkach) wypełnionych lodem. Przez 2 tygodnie nie byłem ani razu w barze na plaży, dlatego, że uprzejmy pan zawsze donosił wszystko zanim zdążyłem dojść do połowy drogi. Teraz o małych minusach. Ratownicy na basenach o godz. 5.30-6.30 rezerwują leżaki ręcznikami, a później gdy ktoś szuka miejsca bardzo chętnie pomagają takie znaleźć, oczywiście drobna opłata mile widziana. Wiem, bo należę do ludzi, którzy lubią podziwiać wschód słońca i osobiście widziałem jak to robili prawie codziennie. Gdyby nie takie zachowanie to myślę. że nie byłoby problemu z leżakami na basenach, szczególnie przy basenie przy barze-restauracji przy plaży. Druga rzecz kelnerzy (szczególnie jeden) w lobby barze. Niby uprzejmy, ale gdy nie dostanie $ to lekceważy i udaje, że nie widzi klientów. Należę do tych, którzy dają napiwki chętnie, ale uważam, że należy dawać na odchodne za dobrą obsługę i bardzo często tak robię.Jednak gdy widzę jak gościu mnie olewa, mimo że dostał napiwek to trochę mnie to denerwuje, a ten kelner z lobby chciałby żeby wszyscy dawali napiwki za każdym razem gdy coś przyniesie, a najlepiej za każdym razem gdy tylko przejdzie obok nas. Niektórzy sprzątający też niby się starają, ale to nie doniósł napoi do pokoju, to zapomniał o ręcznikach, to zapomniał uzupełnić żel pod prysznic, chociaż go o to prosiłem, no i po angielsku potrafił tylko powiedzieć "OK, OK" A na koniec WIELKIE PODZIĘKOWANIA dla dwóch z trzech barmanów z baru przy basenach. HANY i drugi barman (ten który nie roznosi napoi na basenie), bo ten trzeci, najmłodszy to straszny cwaniak. Hany od 7 rano do 22 na nogach zawsze uprzejmy, miły i nie trzeba go szukać, sam cię znajdzie i przyniesie to co zwykle zamawiasz i ja to doceniałem pod koniec każdego dnia. Hany podziwiam Cię i dziękuję. Mam nadzieję, że w przyszłym roku się spotkamy, bo ja już zrobiłem rezerwację I to jest najlepsza ocena tego hotelu. Jeszcze nigdy nie jechałem drugi raz do tego samego hotelu, a jeżdżę już naście lat - to jest pierwszy raz, gdy zaraz po powrocie szukałem oferty na następny wyjazd w to samo miejsce, no i już mam rezerwację
czystość, obsługa, baseny, jedzenie
daleko od lotniska
Był to nasz 12. pobyt w Egipcie, od 31.08. do 08.09.2019r. Hotel, a właściwie małe osiedle, piękny. Podczas rejestracji, a zdarzyło to się nam pierwszy raz, recepcjonista zaproponował parter lub piętro w apartamencie. Bungalowy, w którym jest w każdym po 12 pokoi, są usytuowane tak, że z każdego tarasu/balkonu jest ładny widok i można dorzucić kamieniem do basenu. Bungalowy są w trzech szeregach (patrząc od recepcji): z numerami zaczynającymi się na 1xxx na prawo; 2xxx w środku; 3xxx na lewo. POMYŁKA, gdzie próbują recepcjoniści lokować gości, to pokoje z 4xxx. Wi Fi na całym hotelu. Dobre zupy, sushi, beef stroganoff, pieczone mięsa, ryby, znakomita pizza (w Food Court), kawa, chłodne piwo z butelek Stella lub z nalewaka. Lód z wody mineralnej, owoce i warzywa myte też w mineralnej informują o tym przewodniki, zęby należy myć w wodzie butelkowanej. W pokoju codziennie uzupełniana woda, cola, sprite, kawa, herbata. Obsługa kelnerów, barmanów miłych i uprzejmych. Kelnerzy wręcz dopytują się o serwis i nie bakszysz-ują. Najlepszy White Bar i pracująca tam obsługa. Roznoszone przy basenach i na plaży drink i piwo (np. na plaży we wiaderkach z lodem) dopełniają komfortu. Goście to: Niemcy, Polacy, Czesi i wiele innych narodowości, lecz leżaki zawsze i wszędzie dostępne, brak tłumów, a boy chętnie doprowadzi i nakryje leżaki ręcznikami. Aby nie zepsuć obsługi proszę obsługę gratyfikować (tak jak Niemcy) tylko wówczas, gdy zrobią coś ponad obowiązki: zagadną, zaproponują lub doniosą nie pytani drinki, przyozdobią łóżko. Opiekun Neckermann polskojęzyczny, merytoryczne i punktualny. Wieczorami dobra muzyka na żywo. Odpoczęliśmy. Polecam.
Hotel nowy, czysty, pokoje bardzo przestronne. Jeden z lepszych hoteli w Egipcie, w którym byliśmy. Obsługa życzliwa i uczynna. Piękny teren. Brak POLONIA 1.
brak soków wyciskanych z owoców, jak w innych Albatrosach, w których byliśmy.
Wakacje bardzo udane. Wszyscy bardzo się starają. Jedynie co poprawiłabym jakoś jedzenia, bo jest bardzo średnie. Reszta wszystko super :)
Piękne baseny, bardzo miła obsługa
bardzo średnie jedzenie
Lokalizacja ciekawa, można po snorkować . Jak lubisz dobry alkohol to zabierz go ze sobą.
Czysto , obsługa miła, bardzo dobra kolacja.
śniadanie, obiad na poziomie hotelu 3 gwiazdki ,napoje ,alkohol tylko producentów lokalnych - brak możliwości zakupienia porządnej wiski czy normalnej wódki bądź porządnego piwa.
4 Pobyt w tym hotelu w ciągu roku, po kilkunastu mniej lub bardziej udanych wakacjach w hotelach w Egipcie wreszcie trafiliśmy na taki którego lepiej nie zmieniać 18 basenów mówi samo za siebie, zero tłoku nikt ci na głowie nie lezy
Wszytko
Zadnych
Mam 5 osobową rodzinę, miałem rezerwację na 2 pokoje. Podczas rejestracji recepcjonista zaproponował apartament "rodzinny" tj 2 przestronne pokoje przedzielone przesuwnymi drzwiami łącznie ok 90m2.. z widokiem na morze... bez jakichkolwiek dopłat. Baseny są wszędzie :)
Hotel nowy, czysty pokoje bardzo przestronne. Najlepszy hotel w Egipcie w którym byłem (byłem w 6). Obsługa życzliwa i uczynna.
jedzenie mało przyprawione (jeśli komuś to przeszkadza...) :) Wad BRAK
Pobyt bardzo udany ,hotel godny polecenia w Marsa El Alam jedyny nowy i robiący wrażenie ,dobrze też ,że jest mała rafa przy morzu ,bo zejście z pomostu może okazać się niemożliwe z powodu silnych wiatrów panujących w tym rejonie.Minusem jest rozpieszczona przez Niemców obsługa w lobby barze oraz wszędzie czekający kelnerzy na bakszysz ale poza lobby cała obsługa bardzo miła i uśmiechnięta .Na minus też słaby aquapark ale ma być rozbudowany .
Nowoczesny duży i czysty obiekt jeden z najlepszych w Marsa
Recepcja przy doborze pokoju niemiła i problematyczna oraz niemili kelnerzy obsługujący w lobby barze w środku
HOTEL PIĘKNY. OPUSZCZALIŚMY GO ZE ŁZAMI W OCZACH, RAFA PRZY PLAŻY PIĘKNA! HOTEL JAK Z OBRAZKA... CHCIELIBYŚMY BARDZO TAM WRÓCIĆ.. POLECAMY GO KAŻDEMU. ZAKOCHANYM, RODZINĄ Z DZIEĆMI. KAŻDY ZNAJDZIE COŚ DLA SIEBIE! OBSŁUGA- WSZYSCY MILI, PRZYJAŹNI DLA DZIECI!- WRĘCZ JE UWIELBIAJĄ! NIC DODAĆ NIC UJĄĆ!
SAME ZALETY!
BRAK WAD!
Hotel na dobrym poziomie. Obsługa bardzo uprzejma. Czysto, spokojnie , dobre animacje.
Nowoczesny
głośna klimatyzacja
Nowy, czysty, zadbany hotel. Pokoje przestronne, duze lazienki. Wszystko w zasiegu reki, super polozenie. Wrazenie kameralnego hotelu, brak uczucia tlumow. Idealny na sloneczny chillout.
Witam !!! byliśmy 14 dni zalety : super obsługa , miła uczynna sprzątanie : bardzo czysty hotel , pokoje super sprzątane , teren całego hotelu również pokoje : duże przestronne animacje : na wysokim poziomie , szczególne wyróżnienie dla Aleksandry ze Słowacji wyżywienie :śniadania jak wszędzie , obiady dobre , kolacje na najwyższym poziomie bardzo duży wybór dań , owoców i słodkości baseny : czyste , duże w tym 2 sezonowo podgrzewane, ręczników nigdy nie brakowało napoje : piwo i wino w butelkach , drinki bardzo dobre , obsługa donosi do leżaków na plaży i basenie WADY : plaża skały i kamienie , bez butów nie można wejść do wody , spacery brzegiem morza odpadają nurkowanie : tylko 2x na 14dni , cały czas wiało i fale nie pozwalały wejść do wody, rafa uboga w rybki Ogólnie udany pobyt
obsługa ,sprzątanie, animacje,wyżywienie , baseny,napoje
plaża ( skały i kamienie ,) . wieje i fale uniemożliwjają wejście do wody
Najlepsze wakacje w moim życiu, aż nie chciałam wyjeżdżać. Polecam każdemu. Ja wrócę tam niebawem.
Hotel cudny, obsługa profesjonalna i dyskretna, nikt się nie narzucał, pokoje czyste i przestronne, animacje z Kristiną super
Hello ????? wlasnie wróciliśmy z pięknego, cieplego Egiptu. Byliśmy w hotelu Albatros sea world w marsa alam ????? zdecydowanie polecam hotel, piękny, duży, nowy, naprawdę byliśmy zachwyceni. Jeśli chodzi o rafe to piękna, ale niestety tylko dwa dni była zielona flaga. Na szczęście jest też wydzielone miejsce gdzie można od brzegu wejść i popływać i tam też zobaczyć sporo rybek ???? ??Przestrzegam jedynie przed tym w jaki sposób przydzielane są pokoje. My dostaliśmy 1 pokój rodzinny z 1 mała łazienka na 4 osoby. Bylismy oddzieleni przesuwnymi ażurowymi drzwiami, zero prywatności. Nie mogliśmy pojąć dlaczego 4 osoby przydzielili do jednego pokoju z 1 łazienka gdzie w rezerwacji mieliśmy dwa osobne pokoje z łazienkami. Zglosilismy reklamację, niestety była ona nie możliwa tego samego dnia, gdyż twierdzili że nie ma wolnych pokoi i musimy dwa dni pozostać w tym jednym i po dwóch dniach dopiero dostaliśmy 2 osobne pokoje z łazienkami . Prośba rezydentki na drugi dzień też nic nie dała i dopiero po 2 dniach i wielu nerwach dostaliśmy osobne pokoje. Jak się okazało nie byliśmy jedynym przypadkiem gdyż wiele osób dostalo taki pokój na 4 osoby. Była też rodzina która w ogóle nie dostała pokoju, bo ponoć nie było wolnych miejsc i miała propozycje przewiezienia do innego hotelu. W biurze podróży złożyliśmy odrazu reklamację za ta cała sytuację i za stratę czasu na przeprowadzkę itd, dostaliśmy odszkodowanie po 3 dniach, ale kwota która otrzymaliśmy i tak nie była taka która powinniśmy otrzymać. Przestrzegam by zwrócić uwagę na to i by nie zamawiać wakacji w 4 osoby na jednej umowie tylko osobno ponieważ może spotkać Was to samo. W razie pytań odpowiem ????
Hello ????? wlasnie wróciliśmy z pięknego, cieplego Egiptu. Byliśmy w hotelu Albatros sea world w marsa alam ????? zdecydowanie polecam hotel, piękny, duży, nowy, pokoje czyste, jedzenie smaczne naprawdę byliśmy zachwyceni. Jeśli chodzi o rafe to piękna, ale niestety tylko dwa dni była zielona flaga. Na szczęście jest też wydzielone miejsce gdzie można od brzegu wejść i popływać i tam też zobaczyć sporo rybek ????
Przestrzegam jedynie przed tym w jaki sposób przydzielane są pokoje. My dostaliśmy 1 pokój rodzinny z 1 mała łazienka na 4 osoby. Bylismy oddzieleni przesuwnymi ażurowymi drzwiami, zero prywatności. Nie mogliśmy pojąć dlaczego 4 osoby przydzielili do jednego pokoju z 1 łazienka gdzie w rezerwacji mieliśmy dwa osobne pokoje z łazienkami. Zglosilismy reklamację, niestety była ona nie możliwa tego samego dnia, gdyż twierdzili że nie ma wolnych pokoi i musimy dwa dni pozostać w tym jednym i po dwóch dniach dopiero dostaliśmy 2 osobne pokoje z łazienkami . Prośba rezydentki tui na drugi dzień też nic nie dała, całkowicie ja zignorowali i dopiero po 2 dniach i wielu nerwach dostaliśmy osobne pokoje. Jak się okazało nie byliśmy jedynym przypadkiem gdyż wiele osób dostalo taki pokój na 4 osoby. Była też rodzina która w ogóle nie dostała pokoju, bo ponoć nie było wolnych miejsc i miała propozycje przewiezienia do innego hotelu. W biurze podróży złożyliśmy odrazu reklamację za ta cała sytuację i za stratę czasu na przeprowadzkę itd, dostaliśmy odszkodowanie po 3 dniach, ale kwota która otrzymaliśmy i tak nie była taka która powinniśmy otrzymać.
Sam hotel nie ma żadnych minusów , to nie jest typowy moloch z setkami pokoi tylko kilkanaście domków z mieszkaniami o różnej wielkości , pokoje rewelacyjnie urządzone , wszystko jest czyste sprawne i pachnące, ogromna łazienka a kabina to chyba ma 3 m2 , my daliśmy 5 $ do paszportu i dostaliśmy pokój 4 osoby ( dla dwóch osób ) , każde mieszkanie z tarasem ( hotel otwarty jest od czerwca tego roku ) i w niektórych miejscach nie zdążyła jeszcze urosnąć trawa lub inne krzewy. Dla dzieci Aquapark osobny dla maluszków jaki i takich trochę większych. Standard jak dla mnie i na to co widziałem odwożąc innych uczestników z samolotu ( bo nasz hotel był najdalej ) jest na najwyższym poziomie . W hotelu 4 tematyczne restauracje , dyskoteka przy plaży i jedna w budynku przy holu. Jedzenie jest co najmniej bardzo zróżnicowane do tego masa różnego rodzaju pieczywa , owoce , desery jest wszystko raz w tygodniu owoce morza ( ryby, krewetki ) wszystko pieczone, grillowane smażone na miejscu przez kucharzy. Ogólnie między 6:00 a 24:00 można jeść do syta . Alkohole też bardzo dobre piwo tylko w butelkach (żadne lanie do kubków plastikowych o czym słyszałem) dobre lokalne ale na licencji Stella lub Peroni , przy recepcji lany Heineken !!!! , wino ( na tym zależało żonie bo nie wszyscy mają wino w ofercie ) bardzo dobre lokalne butelkowane otwierane przy klientach żadne nalewaki z dzbanka ( na bezcłówce było po 6 $ ) .W pokojach w lodówkach cola , fanta , sprite , woda wszystko w butelkach uzupełnianych cały czas podczas pobytu. Jeden TV i są nawet polskie programy , Dwie ogomne szafy , sejf. Na plaży serwis plażowy dostarczają napoję w takich kubełkach wypełnionych lodem tam również piwo , wino drinki.. Dla aktywnych centrum spa z siłownią 4 saunami z którego nikt kompletnie nie korzysta, boisko do piłki , tenisa i pole do mini golfa. Prawdziwej rafy tej z 25 m. głębią najlepiej to schodzić tylko z pomostu teoretycznie można przejść po płytkiej rafie jakieś 50-70 m ale ratownicy przeganiali takie osoby głównie przez to, że jest tak płytko że płynąć się nie da a idąc deptamy koralowce. Ja byłem pierwszy raz na rafie i dla mnie to jakiś kosmos to co zobaczyłem nawet pływając kilka metrów od brzegu jest masa ryb łącznie z mureną , płaszczkami i ośmiornicami. Jedyny minus to chyba sam pomost gdzieś czytałem że jest on kilka merów za krótki i to chyba jest fakt gdyż schodzi się w miejscu gdzie załamują się fale i na 7 dni pobytu tylko 2 razy była flaga zielona a tak cały czas czerwień. Na samej plaży jest bojkami wyznaczone miejsce do snurkowania , plaża taka piaszczysto-kamienista , bez butów strach chodzić.
Same +++++
Hotel godny polecenia, na duzo wyższym poziomie inne hotele 5* w Egipcie w których gościłam.
Ładna plaża i cała infrastruktura hotelu. Posiłki smaczne. Duzym plusem woda i piwo butelkowane oraz serwis na plazy. Hotel godny polecenia.
Daleko od lotniska, mozna jechac nawet i 1,5h (nie było to dużym zaskoczeniem bo opisano dojazd w ofercie)