Opinie o wycieczce
Gambia - wodne safari

Wycieczka była dokładnie taka jak sobie założyłem - piękna, dzika przyroda, spotkałem tu wyjątkowy spokój i klimat - tak różny od hałasów współczesnej cywilizacji. Zjeździliśmy całą Gambię, odwiedziliśmy malowniczy rezerwat ptaków. Zdecydowałem się na miejscu na wykupienie dodatkowej atrakcji - wyprawę łodzią na połowy barakudy i z czystym sumieniem polecam wszystkim wędkarzom - niesamowite okazy! Minusem były dla mnie śniadania - typowo angielskie, nie jestem fanem parówek i fasoli o poranku. Standard hotelowy jak na Afrykę całkiem przyzwoity. Gorąco polecam

Po raz pierwszy wykupiłam wycieczkę do kraju egzotycznego, obcego mi kulturowo. I Gambia była strzałem w dziesiątkę! Program był rozsądnie ułożony - tak aby umiejętnie pogodzić naszą chęć zobaczenia z bliska dzikiej Afryki z potrzebą wypoczynku. Najlepiej wspominam Kiang West National Park i krokodyle, których mijaliśmy na rzece. Zakwaterowanie przebiegało sprawnie i szybko ale jeżeli ktoś liczy na europejski standard rodem z sieciówki to się zaskoczy. tu na wejściu mogą przywitać nas egzotyczne jaszczurki lub pająk. Trochę zawiodą się ci, którzy na urlopie szukają zabytków - tu ich nie ma a przynajmniej w takiej ilości jakiej oczekuję europejski turysta. Jest za to piękna dzika nieodkryta przyroda, brak odgłosów hałaśliwej cywilizacji. Przyroda, przyroda i jeszcze raz przyroda.

Zakochałam się w Gambii i w ogóle w Afryce. Podróżując wodą na dwupoziomwej łodzi (fantastyczna perspektywa!) poznaliśmy Gambię wzdłuż i wszerz. Niesamowita zieleń krajobrazu, baobaby, palmy, egzotyczne ptaki na niebie nad nami - kapitalny relaks. Wodne safari bardzo mi się spodobało. Trochę słabo wypadła pani przewodniczka.

Według nas idealne połączenie odpoczynku, lenistwa. Gambia z perspektywy hotelu jest nudna. Gambia z perspektywy objazdu jest niesamowita i z pewnością jest swietną alternatywą dla Kenii, w której byliśmy w zeszłym roku, Przewodnik na zdecydowany plus - życzę Wam aby waszemu też się \"chciało\". Jedzenie na plus bez przebojów żołądkowych.

Program wycieczki
Wyżywienie podczas wyjazdu
6.5
Transport podczas wyjazdu
Zakwaterowanie podczas wyjazdu
Intensywność programu

Wyświetlono 4 wyników Po wybraniu filtrów zobaczysz średnią ocenę dla przefiltrowanych opinii
Marek

Pobyt - Wrzesień 2014

Zalety

Piękna dziewicza przyroda, urlop bez zbędnej gonitwy za zabytkami

Wady

Angielskie śniadania

daria

Pobyt - Wrzesień 2014

Zalety

Piękna, dzika, zachwycająca przyroda

Wady

Mało zabytków

Pobyt - Wrzesień 2014

Zalety

Dzika, egzotyczna i malownicza przyroda Afryki

Wady

Pani Przewodniczka mogłaby być bardziej kompetentna

Emil

Pobyt - Marzec 2014

Zalety

Zdecydowanie pobyt na miejscu, kraj, opiekunowie, niesamowita przyroda.

Wady

Godziny wylotu, kóre potrafią rozeglulować