Degustacje win w piwnicach Vila Nova de Gaia
Most Dom Luís I z panoramicznym widokiem na rzekę
Rejsy łodzią rabelos po dolinie Douro
Stare Miasto Ribeira z kolorowymi kamienicami
Hotel zlokalizowany 30m od przystanku autobusowego, 200m od stacji metra, 1000m od stacji kolejowej. Do centrum (Sao Bento) jedzie się metrem tylko 4 przystanki i po wspaniałym moście. Pokoje niewielkie, ale czyste i dość dobrze wyposażone. Jest spore łoże, cicha klima, czajnik, suszarka, prysznic, darmowy sejf. Sprzątanie pierwsza klasa, miałem wrażenie, że panie zmieniają nawet prześcieradła. Łóżko po sprzątaniu wyglądało jak w dniu przyjazdu. Trochę słychać ulicę (metro naziemne) ale nie jest to jakoś uciążliwe, a jestem na tym punkcie dość wrażliwy. Śniadania dość dobre, z pyszną espresso, ciastami, owocami i sokiem wyciskanym z pomarańczy. Niestety na ciepło tylko naleśniki z automatu, takie grubsze, nie w moim stylu. Internet działa dobrze. Na parterze 2 komputery do wygodnego sprawdzenia w internetach celów naszych podróży oraz maszyna wydająca odpłatnie powerbanki. Przechowanie bagażu w dniu wyjazdu nieodpłatne, z pokwitowaniem. Podatek miejski 2,5E od osoby dorosłej. W pobliżu jest kebabownia, pizzeria, a kawałek dalej sklep czynny do 22:00. Później ze sklepów do dyspozycji tylko oddalone małe sklepiki z wysokimi cenami oraz stacja paliw (naprzeciwko, ale nie odwiedzałem). Ogólnie pokój jest całkiem spoko bazą wypadową. Polecam zakup trzydniowego karnetu Adante tour 3 na komunikację miejską i pociągi CP Urban w granicach strefy Adante (do wyszukania pod hasłem "cp zonamente andante") a na kolejne 3 dni biletu turystycznego 3-dniowego na kolej CP Urban (do nabycia na stacji Sao Bento) - akurat są 3 miasta do zwiedzenia: Aveiro (+ plażowanie w Espinho oraz Miramar), Braga i Guimaraes (+ zwiedzanie kurortu Vizela). Pociągiem poruszamy się ze stacji General Torres, a stacją przesiadkową jest Porto Campanha). Nasz wyjazd to było 6 pełnych dni pobytu i te 2 bilety pozwoliły tanio ogarnąć transport za 33 Euro od osoby. Wynajem auta nie wchodzi w grę - ciężko z parkowaniem.
Czystość, lokalizacja w pobliżu metra, niezbyt daleko od kolei, pyszna kawka espresso na śniadanie, smaczne ciasta i ciastka (pastele polecam podgrzać w mikrofali 5 sekund), dobre owoce, sok wyciskany z pomarańczy, napoje też dobre, nierozwodnione. Mało ludzi na śniadaniach, raz tylko było więcej osób, ale kolejki się nie robiły. Pokój wyposażony we wszystko czego trzeba prócz lodówki. Klima cichutka i bez nieprzyjemnego zapachu. Jest czysto, sprzątanie pokoi codziennie z perfekcyjnym ścieleniem
Po 22-giej w pobliżu ciężko zrobić sensowne zakupy. Brak lodówki w pokoju (przydałaby się na piwo, bo jedzenie ogarnialiśmy na mieście, ale przynajmniej nie hałasowała hehe). Brak jajeczniczki na śniadanie - smuteczek... Ekspres z kawą z mlekiem kiepski - kawę z mlekiem robiłem z espresso z dodatkiem mleka plus grzanie 60s w mikrofali - była o wiele lepsza. Ciężko się do czegoś konkretnego przyczepić