Spektakularne wybrzeża z plażami otoczonymi skalistymi klifami
Zabytkowe miasta, takie jak Tropea i Reggio Calabria
Góry Aspromonte idealne do pieszych wędrówek i trekkingu
Kuchnia kalabryjska z 'ndują i owocami morza
Przy wyborze hotelu trochę zaryzykowaliśmy wybierając Costa Degli Dei resort w Parghelii, ponieważ nie miał on żadnej polskiej opinii (w sieci sporo włoskich i francuskich opinii). Możemy powiedzieć że w żaden sposób się nie zawiedliśmy. Ze względu na termin koniec czerwca-początek lipca hotel był "pusty" (przez 7 dni pobytu żadnego problemu z leżakami przy basenie lub na plaży, nic nie trzeba "rezerwować" ręcznikami). Hotel częściowo po remoncie (w trakcie), w pokojach czysto. Bardzo miła obsługa zaczynając od recepcji, poprzez obsługę restauracji i Panie pokojówki kończąc na animatorach i barmanach. Z rodziną polecamy ten hotel.
Do najważniejszych zalet: - dedykowany stolik w restauracji (nie trzeba się martwić czy będzie miejsce podczas śniadania, obiadu lub kolacji) - wieczorny program artystyczny przygotowywanym przez animatorów - animacje i konkursy dla wszystkich zainteresowanych - 2 prywatne plaże z transportem tam i z powrotem (w dół jeszcze dobrze ale podejście w góre było wyzwaniem) - widoki - szczególnie zachody słońca - sosnowy lasek (przyjemnie chłodny) - 2 baseny (mniejszy 60cm dla dzieci i większy 140cm)
Do wad hotelu: - domek dla rodziny 2+2 z dostawką w formie rozkładanego łóżka piętrowego. Dla dzieci 7, 10 lat jeszcze ok. Dla starszych może być ciężko. Dość trudne rozłożenie dwóch walizek 25" jednocześnie (jedno miejsce dedykowanie - trochę na odludziu (taxi do Tropei z możliwością rezerwacji w hotelu) - brak polskich animacji (dla nas to nie jest problem)