MG Alexander The Great (ex. Dessole Alexander the Great)

byłam trzeci raz i już szukam kolejnej oferty na następny wyjazd. Hotel kameralny czułam się jak w domu cicho i spokojnie.

Pobyt oceniamy bardzo dobrze, super położenie, przemiła obsługa - bardzo pomocna i wszystko ogarnia, bardzo dobre jedzenie. W hotelu większość Polaków.

Pobyt bardzo udany, piękna plaża , rafa , pomost przy hotelu, w tym okresie bez tłumów, pokoje bardzo schludne, czysto, bardzo ładny teren hotelu

Pobyt uważam za udany, chociaż mam dużo zastrzeżeń. Pokój czysty codziennie sprzątany, duży przestronny. Szafa brak jednych drzwi a drugie bez przerwy wypadały. Hotel potrzebuje nowego zarządcy, nowego kucharza, jedynie obsługa powinna zostać ta sama bo jest naprawdę super.

Wrócę tu! Hotel przyzwoity, wśród obsługi dwie urocze Polki. Jedzenie na poziomie, pokoje sprzątane codziennie! Piękna roślinność, czyste baseny, własna plaża

Nazwa  MG Alexander The Great (ex. Dessole Alexander the Great)
Miejsce  Egipt / Marsa El Alam / Port Ghalib
Udogodnienia  basen odkryty, na terenie hotelu instytut SPA, udogodnienia dla rodzin z dziećmi, dostęp do internetu, aquapark, darmowe wifi, sporty wodne, tenis

Luksusowa marina z restauracjami i sklepami

Rafy koralowe idealne do nurkowania i snorkelingu

Spokojna plaża z palmami i łagodnym wejściem

Możliwość rejsów łodzią i wypraw na pustynię

Wyświetlono 320 wyników Po wybraniu filtrów zobaczysz średnią ocenę dla przefiltrowanych opinii
Marzenna

Pobyt - Styczeń 2026

Zalety

Wszyscy pracownicy nastawieni pozytywnie do wczasowiczów - uśmiech na ich twarzach rozweselał nawet zachmurzony dzień

Wady

Daleko do sklepów - ale jest to też zaleta

Arkadiusz

Pobyt - Styczeń 2026

Zalety

Piękna plaża i rafa koralowa. Pyszne jedzenie, czyste i duże pokoje.

Aneta

Pobyt - Styczeń 2026

Zalety

Dość blisko lotniska, duży obszar z pięknymi roślinami, piękna rafa przy pomoście, piękna plaża przy hotelu, miła obsługa

Wady

Monotonne jedzenie

Elzbieta

Pobyt - Styczeń 2026

Zalety

Położenie, nad samym morzem. Bardzo miła obsługa.

Wady

Zrujnowane pokoje nad stołówką straszą wybitymi oknami, potarganymi firanami ,które fruwają na zewnątrz. Brak wyboru posiłków( KUCHARZ DO WYMIANY) Naprawdę jedzenie bardzo skromne, tak na dwie gwiazdki. Hotel z wielkim potencjałem tylko trzeba o niego zadbać. Zadbać o staw który jest na terenie hotelu żeby nie był tylko wylęgarniom komarów a przyciągał wzrok, bo naprawdę byłby piękny.

Erni

Pobyt - Styczeń 2026

Zalety

Własna plaża, uprzejma obsługa

Jacek

Pobyt - Styczeń 2026

Dobre jedzenie, czysto. Minus - kawa instant także piłem swoją. Alkoholi nie piję, były same lokalne, nawet wino porażka. Na dobrą kawę chodziłem do sklepu Alego przy samej plaży zaraz za hotelem Potels.

Adrianna

Pobyt - Styczeń 2026

Jeśli szukasz taniego miejsca na wypoczynek w Egipcie i nie przeszkadza Ci przeciętne jedzenie, ten hotel może być dobrym wyborem. To klasyczny przykład, gdzie niska cena usprawiedliwia pewne niedociągnięcia, zwłaszcza w kwestii gastronomii. Nastaw się na proste posiłki, ale dobrą bazę wypadową. Piekna Rafa

Zalety

Piękna Rafa

Wady

jedzenie , czystośc

Pobyt - Styczeń 2026

Jeden wielki koszmar . Byłam drugi raz i hotel spadł na dno .

Zalety

Pomost do anulowania i animacje.

Wady

Obsługa baru przy plaży chamska domagającą się napiwków , reszta może być.W recepcji obsługa jakby stali tam za kare, internet płatny nie działający.

Teresa

Pobyt - Styczeń 2026

Hotel wiekowy. Coś poremontowane ale stary. Łóżka zniszczone, łazienka ze starą wanna bez szyb, zasłon...woda rozpryskuje się na całą powierzchnie. Sprzątający egipcjanin nadrabia uprzejmością i zmiana ręczników co dziennie. Posiłki jednostajne, bez smaku. Nie chodziłyśmy głodne ale wybór bardzo mały. Najsmaczniejsze były pomarańcze. Pokój i jedzenie nie warte tych gwiazdek. A nie jesteśmy pierwszy raz w Egipcie.. Nie dodałem, ze pokój byl tuż za sceną z animacjami a prosiłam o spokojne i ciche miejsce...

Zalety

Cudowna plaża!!!. Czysta, długa bo można wyjść poza teren hotelu. Stare leżaki ale materace są ok. Strefa ciszy to majątek na plaży. Nikt nie naciska z ofertami. I piękne długie molo a wokół czysta lazurowa woda. Wspaniale Ogród wokół hotelu cudowny!!!. W tym przypadku wiekowe rośliny sa cudowne. Zadbane, przycinanie i nawadnianie. W tym okresie wszystko kwitło. Cudownie się spacerowało.

Wady

Stary nie remontowany. Zdjęcia są nie aktualne jeszcze z czasów świetności . Jedzenie nie smaczne, mały wybór dań na każdych posiłkach. (...)

5.3
Piotr,Ewelina,Tomek,Julka,Wojtek,Tomek

Pobyt - Styczeń 2026

Ogólnie pobyt udany.Jedzenie może nie najlepsze ale głodni nie chodziliśmy każdy coś dla siebie znajdzie.Alkochol średniej jakości każdy smakuje tak samo czy whisky,brendy,rum,wódka,tylko uzo smakuje jak anyż.Co do piwa to tylko na plaży było cały czas oryginalne w pozostałych 2 barach często było mieszane z wodą przez co były interwencje z managerem hotelu.Duzy minus za nachalne żebranie napiwków ( daj dolara lub dwa bo jeden mało )To tyle z minusów.Natomiast na plus zasługuje Czysta plaża ,ilość leżaków zawsze było gdzie się rozłożyć ( my 6 osób ) Piękna rafa do snurkowania na pomoście w miarę ciepła i bardzo czysta woda w morzu.Animatorki bardzo miłe i towarzyskie jak i cały personel hotelowy każdy zawsze uśmiechnięt

Zalety

Blisko do morza,Piękna rafa,czysta plaża +bar na plaży czyste morze.

Wady

Żebranie napiwków przez barmanów ,chszczone piwo,monotonne posiłki.

Pobyt - Grudzień 2025

Byliśmy z mężem w tym hotelu piąty raz i myślę, że nie ostatni. Wszytko nam się podobało, oprócz dokuczliwych komarów. W Alexandrze pracują fantastyczni ludzie. To oni tworzą atmosferę tego miejsca. Chylę głowę za ich zaangażowanie i ciężką pracę, za ich wszechstronną pomoc i staranie, aby nasze wakacje przebiegały bezproblemowo. DZIĘKUJEMY !!!

Zalety

Na plaży tego hotelu jest długi pomost, z którego można wejść do morza i pływać z cudownymi, kolorowymi rybkami, żółwiami. Można nawet zobaczyć delfiny, niestety rzadko. Nie mieliśmy problemów z wodą butelkową, papierem toaletowym, ręcznikami. Pokój sprzątany regularnie. Jedzenie smaczne i pod dostatkiem. Bary na terenie hotelu oferowały napoje alkoholowe i bezalkoholowe, kawę i herbatę. Na plaży animatorzy prowadzili zajęcia z wczasowiczami, wieczorem występy w amfiteatrze lub przy basenie.

Wady

Łazienkę należałoby odświeżyć. Ale nam to nie przeszkadzało.

Renata

Pobyt - Grudzień 2025

Hotel kameralny, otoczenie zadbane. Pokoje duże, przestronne. Wyposażenie nienajnowsze, lodowka w pokoju to antyk. Pokoje sprzątane codziennie. Łazienka bardzo zaniedbana(stara wanna ,lustro)ale czysta.

Zalety

Hotel położony przy samej plaży. Codzienne ciekawe animacje. Bardzo miła obsługa. Pani (...)(POLKA) w recepcji bardzo miła i pomocna.

Wady

Stare wyposażenie pokoi i łazienek. Stare leżaki na plaży. Brak podgrzewanego basenu.

Markus

Pobyt - Grudzień 2025

Pobyt oceniam jako udany w wersji budżetowej,w normalnej niewygórowanej cenie

Zalety

Bliskość plaży i rafy koralowej

Wady

Brak basenu z podgrzewaną wodą.Wifi działa tylko w sąsiedztwie recepcji

Jarosław

Pobyt - Grudzień 2025

Sam hotel to starszy obiekt, który ma parę wad. Jeżeli zależy Wam na luksusowych wnętrzach jak w hotelach europejskich to tutaj tego nie znajdziecie, ale jak zależy Wam na wypoczynku w kameralnym i spokojnym miejscu to jest to hotel dla Was. Mg Alexander posiada na prawdę fajna i zaangażowana obsadę. W recepcji Polka oraz dwie animatorki to także Polki. Co do czystości nie można narzekać, bo wszystko było czyste i pachnące, co do wyposażenia pokoi czy stanu sanitariatów to tutaj przydał by się już remont. Jedzenie różnorodne, chyba śniadania tylko były zawsze takie same, ale tutaj na plus, że przy wejściu do restauracji pani piecze świeży chlebek, a kucharz robi jajka sadzone lub omlet. Obiekt ulokowany jest blisko piaszczystej i pięknej plaży oraz rafy do której dochodzi się pomostem, gdzie można sobie popływać z rybkami, a przy odrobinie szczęścia spotkać żółwia czy delfina. Hotel ulokowany jest 18 km od miasteczka Marsa Alam i 45 km od Port ghalib czyli o spacerze po za hotelem nie ma co myśleć, bo wszędzie tylko piach. Codziennie o 21 były animacje i rozrywka i to na plus.

Zalety

Cisza spokój i mało obcokrajowców raczej sami Polacy.

Wady

Mizerny stan łazienek, słaba lokalizacja.

Marzenna

Pobyt - Listopad 2025

Pełen relaks cisza spokój bez zbędnych pokus. A najważniejsze morze i slońce

Zalety

Bardzo przyjazny personel

Wady

Pokoje proszą o remont

Ina

Pobyt - Listopad 2025

Otoczenie hotelu przyjemne, dużo kolorowej roślinności, duży basen, zawsze wolne miejsca w restauracji. Pokoje hotelowe dla niewymagających - podniszczone; łazienka w złym stanie. Piękna plaża, cudowna rafa koralową, bardzo dobre animacje.

Zalety

Ładny, przyjemny, kolorowy teren. Duży basen. Piękna plaża i rafa.

Wady

Zniszczone pokoje, łazienki do remontu.

1.5

Pobyt - Listopad 2025

Niestety mój pobyt w tym hotelu pozostawił bardzo negatywne wrażenia. Sam obiekt jest w wyraźnie złym stanie technicznym. Pokój, który otrzymałam, miał zużyte śmierdzące meble,fotele i wyraźny zapach wilgoci. Łazienka wyglądała tak, jakby od dawna nie była remontowana — obdrapane z farby wanny,toaleta wiecznie wybijała i wypływało z niej …wiadomo co. Dodatkowo przestrzenie wspólne sprawiały wrażenie zaniedbanych ,oświetlenie w wielu miejscach nie działało. Hotel zdecydowanie wymaga gruntownego odświeżenia, bo w obecnym stanie nie zapewnia komfortu, który obiecuje w swojej ofercie.Jedzenie paskudne ,napoje to woda zabarwiana syropami,drinki w plastiku-wszystkie taki sam smak,tylko syropy dodawane zmieniały ich kolor.Zostaliśmy pogryzieni przez pluskwy,które niestety były w hotelu. Nie polecam tego miejsca, zwłaszcza osobom, które cenią sobie czystość i podstawowy standard.

Zalety

Animatorzy -fantastyczni ludzie,szczególnie 2 Polki.Obsługa w restauracji miła

Wady

Brud,posiłki niesmaczne ,niedosmażone ,bez przypraw,kubki do kawy wiecznie brudne ,nie domyte,toalety dramat,te przy basenie,plaży po kostki zalana podłoga-nie sprzątane tydzień i brak w nich światła ,działających zamk

Mieczysław

Pobyt - Listopad 2025

Pobyt bez większych uwag z wyjątkiem głośno pracującego agregatu prądotwórczego oraz bezczelnej obsługi grożącej wezwaniem Policji za pobranie do buteleczki chemicznego soku pomarańczowego.

Zalety

Miła obsługa kelnerska

Wady

Głośno pracujący w nocy agregat prądotwórczy

Dorota

Pobyt - Listopad 2025

Bardzo miła obsługa , czysto . Animacje na plaży . Jedzenie mogłoby być bardziej urozmaicone

Zalety

Bezpośrednio przy morzu

Wady

Hotel wymaga odnowienia

małgorzata

Pobyt - Listopad 2025

hotel bardzo dojrzały ale czysty personel uprzejmy .Piekna rafa i plaża a to najbardziej cenie

Zalety

plaza i rafa

Wady

łazienki

MG Alexander The Great (ex. Dessole Alexander the Great)