MG Alexander The Great (ex. Dessole Alexander the Great)

Hotel zasługuje na hotel 3*.Pokój a szczególnie łazienka przypomina dawne lata. Otoczenie hotelu ma swój urok, zieleń pielęgnowana. Jadłospis jednolity ale będą 6 dni coś dla siebie znajdę.

Spędziłam w tym hotelu cudowne wakacje. Przyjazna atmosfera, piękna plaża z przepiękną rafą. Przestronne pokoje, pomocna obsługa hotelowa. Z czystym sumieniem polecam to miejsce.

tydzień temu wróciłem cena za dwóch 3400zł jakość do ceny bardzo dobra plaża super najgorsze jedzenie nie monotonne ale wręcz cały czas to samo, sniadanie jeszcze ok ale obiad i kolacja wstrętne jedzenie

Z pobytu jesteśmy bardzo zadowoleni. Pokój w porządku, łazienka w trochę gorszym stanie, jednak nie przyjechaliśmy, aby przebywać w pokoju 😉 obsługa bardzo miła i przyjazna, złego słowa nie można powiedzieć, atmosfera w hotelu super. Teren hotelu w porządku, jak na zdjęciach. Basen w porządku, leżakow i parasoli wystarczająco dużo. Piękna plaża z pomostem, gdzie można pływać. Zajecia w ciągu dnia, wieczorami show dla dzieci i dorosłych. Jedynie jedzenie dość słabe, chociaż ja jestem zdania, że wybór był na tyle duży, że każdy powinien coś dla siebie znaleźć.

Pobyt w hotelu oceniam jako udany. Decydując się na ten obiekt, zdawaliśmy sobie sprawę, że nie możemy liczyć na luksusy, jak w hotelach 5*. Zależało nam na słońcu, pewnej pogodzie, pięknych plażach i relaksie i to oczywiście na miejscu zastaliśmy. Jeśli chodzi o hotel - czuć na nim ząb czasu ale mimo to obsługa i zaangażowanie rekompensują te niedociągnięcia. Hotel bardzo czysty, pokoje sprzątane bardzo dokładnie, każdego dnia można liczyć na pomoc, uzupełnienie środków higienicznych czy wymianę ręczników. Ogromnym atutem jest dostępność leżaków parasoli i parawanów. Co warto podkreślić - leżaki są naprawdę bardzo wygodne, wyposażone w materac, czujemy się jak na kanapie. Jest to ogromny plus w przypadku chęci opalania się czy odpoczywania na plaży. Jedzenie było różnorodne, dodatkowo restauracja a la carte - możliwość spróbowania innych smaków- oceniamy bardzo pozytywnie restauracje włoska, bardzo bogate menu, pyszne i duze dania. Jeśli komuś nie zależy na luksusach w hotelu i woli skupić się na atrakcjach na zewnątrz, aktywnościach czy opalaniu to uważam że jak najbardziej warto udać się do MG. Za taką cenę w Polsce moglibyśmy udać się co najwyżej na weekend :)

Nazwa  MG Alexander The Great (ex. Dessole Alexander the Great)
Miejsce  Egipt / Marsa El Alam / Port Ghalib
Udogodnienia  basen odkryty, na terenie hotelu instytut SPA, udogodnienia dla rodzin z dziećmi, dostęp do internetu, aquapark, darmowe wifi, sporty wodne, tenis

Bajeczne rafy koralowe idealne do nurkowania z kolorowymi rybami

Spotkania z żółwiami morskimi i delfinami w naturalnym środowisku

Pustynne safari z noclegiem pod gwiazdami w beduińskich namiotach

Wyświetlono 219 wyników Po wybraniu filtrów zobaczysz średnią ocenę dla przefiltrowanych opinii
6.5
Jolanta

Pobyt - Marzec 2025

Zalety

W Egipcie byliśmy wiele razy i wiemy co nas może zaskoczyć pozytywnie lub negatywnie. Zalety hotelu czystość i miła obsługa.

Wady

Hotel 4* wymaga remontu.

Sylwia

Pobyt - Marzec 2025

Zalety

Przestronne pokoje. Jedzenie- duży wybór dań, dużo warzyw, owoce, słodkości, wszelakie napoje alko i bezalkoholowe. Przemiły personel. Codziennie sprzątane pokoje, oraz dostarczana woda butelkowana.

Wady

Piszę informacyjnie, ponieważ dla niektórych osób ta kwestia stanowi problem, mianowicie plastikowe kubki na plaży. Dla mnie to akurat nie było problemem.

łysy

Pobyt - Marzec 2025

Zalety

plaża!!!!

Wady

jedzenie , pokoje słabe ale za ta cene moga byc

Aleksandra

Pobyt - Marzec 2025

Zalety

Piękna plaża, czyste pokoje, przemiła obsługa i super atmosfera

Wady

Słabe jedzenie

Maria

Pobyt - Marzec 2025

Wady

Jedyny minus - mnóstwo naganiaczy którzy nie rozumieją słowa „nie” dopóki naprawdę nie zmieni się tonu…

Pobyt - Marzec 2025

Mój pobyt w tym hotelu był bardzo udany, głównie dzięki wspaniałej plaży i serdecznej obsłudze. Plaża i morze, z dostępem do krystalicznie czystej wody, o pięknym kolorze. Na końcu mola można podziwiać kolorowe rybki, co stanowi niesamowitą atrakcję dla miłośników podwodnego świata. Obsługa hotelowa zasługuje na duże wyróżnienie – zawsze uśmiechnięta, pomocna i dbająca o komfort gości. Widać, że mimo wieku hotelu pracownicy dokładają wszelkich starań, aby utrzymać go w jak najlepszym stanie. Jeśli chodzi o jedzenie, było typowe dla Egiptu :) – Mimo to każdy znajdzie coś dla siebie. Hotel posiada duży teren, co daje poczucie przestrzeni i swobody. Mimo że obiekt nie jest nowy, to jego położenie, piękna plaża i miła atmosfera sprawiają, że pobyt tutaj jest przyjemnym doświadczeniem. Podsumowując, jeśli szukasz miejsca z piękną plażą, świetnym dostępem do rafy i dobrą obsługą, ten hotel będzie dobrym wyborem.

Zalety

Plaża , kolor morza

Wady

Dla ludzi nie szukających igły w stogu siana to brak wad:):):)

Pobyt - Marzec 2025

Wspaniale spędzony czas w bardzo miłej atmosferze, w czystym i zadbanym hotelu.

Zalety

Hotel posiada piękna, czystą, piaszczystą plażę otoczoną palmami i kwiatami, ogród jest piękny, zadbany wypelniony kwiatami i krzewami. Na pochwałę zasługuje obsługa i animatorzy hotelu - mili, pomocni, uprzejmi.

Wady

Brak przekąsek oraz brak tea time podanego w ofercie wycieczki.

4.9
Jacek

Pobyt - Luty 2025

Hotel swoje lata świetności ma dawno za sobą. Dla mało wymagających nie przeszkodzi to w odpoczynku. Obsługa miła jednakże trzeba brać poprawkę, że ta miła obsługa jest za napiwki i czekolady - typowe egipskie podejście. Sejf w pokoju za darmo, WIFI płatne (w recepcji za darmo). Z jednej strony dość blisko lotniska, ale biorąc pod uwagę infrastrukturę to transfer jednak trwał bardzo długo - następnym razem wybiorę coś bliżej lotniska.

Zalety

Bliskość plaży! nasz bugalow znajdował się dosłownie 10 metrów od plaży.

Wady

Jak wspomniałem lata świetności hotel ma już za sobą, nie należy do najnowocześniejszych. Oferta all inclusiv dla napojów bardzo bardzo skromna - większość popularnych drinków płatna (mojito) - nawet sangria oferowana do kolacji przez obsługę płatna. Bardzo często w barze przy plaży brakowało napojów np piwa "moj kolega zaraz przyniesie" słyszałem najczęściej. Dość ubogi i nieapetyczny stół szwedzki podczas posiłków. Głodny nie chodziłem, ale nie powiem, abym cieszył się z jedzenia.

Aniela

Pobyt - Styczeń 2025

Na wakacjach byłam na przełomie stycznia i lutego. Hotel spełnił oczekiwania . Dobra jakość do ceny. Pokój przestronny, czysty, obsługa bardzo pomocna i uprzejma. Bardzo ładna okolica, przepiękna rafa koralowa dla amatorów nurkowania. Jedynym małym minusikiem było mało urozmaicone jedzenie chociaż było smaczne.

Zalety

Czystość, przyjazna obsługa, pokoje, otoczenie

Wady

mało urozmaicone jedzenie

Pobyt - Styczeń 2025

hotel bardzo mi się podobał na plus zasługiwały czyste ogólnodostępne toalety pachnące jedzenie dobre alkohol dobry ładne czyste pokoje super miła uśmiechnięta obsługa która nie żebrała o dolara napiwku codziennie do jedzenia coś innego,śniadania monotonne ale obiady i kolacje dobre,dwie zupy,ziemniaki makaron ryż lub kasza i stanowisko gdzie pan kucharz robil spagetti na miejscu,ryba kurczak i wołowina basen fajny plaża idealna czysta,pomost 200 metrów długości i była rafa do skurkowania kilka barów,przekąski na pllaży głodny nikt nie chodził kilku polaków a tym hotelu było 2-3 krotnie a jedna osoba była ósmy raz więc hotel musi być dobry skoro polacy do niego wracają animacje dla dzieci i dorosłych

Zalety

wszystko mi się podobało a byłem 15-20 razy w egipcie wiec mam porównanie

Wady

nie zauważyłem

Pobyt - Styczeń 2025

Hotel ogólnie ok, jeśli chodzi o pokoje - szału nie ma, ale żadnego robactwa, nic kompletnie nie było. Sprzątane codziennie. Dla nas mało istotny był wygląd pokoju, ponieważ spędzaliśmy tam tylko niewielką ilość czasu. Obsługa BARDZO miła. Jedzenie w restauracji głównej dobre, ale bardzo mały wybór. Frytki tylko w barze Nemo na plaży od 12:30 do 16 - informacja dla rodziców z dziećmi. Lody w restauracji głównej tylko na wieczór. Nie wiem czy w innym barze były lody bo nie sprawdzaliśmy. Bezpłatne drinki ok, a te płatne bardzo dobre - 5e płatne. Można płacić w ich walucie, w euro i dolarach. Można zamówić sobie soki owocowe na plaży, bardzo smaczne. Zdecydowaliśmy się na wypad na Saharę na quadach u Felixa i byliśmy bardzo zadowoleni. Ogólnie pogoda w styczniu super, było bardzo ciepło i jedynie jeden dzień mieliśmy dość mocno zachmurzony, ale można było się opalać. Ręczniki plażowe są dostępne przy basenie i na plaży za darmo. Polecamy sesję zdjęciową (3€ za zdjęcie i 20€ za krótki filmik). Byliśmy też na Delfinach, ale ogólnie szału nie było. Polecamy zabrać spray na komary bo był dramat wieczorem zwłaszcza w pokoju. Wyjazd nam się bardzo podobał. Polecam zrobić sobie tatuaże z henny na rękach u Ehaba w spa - są przepiękne.

Zalety

-świetna organizacja w restauracji, bardzo szybko sprzątane stoliki, dokładane jedzenie. -pyszne soki płatne na plaży, -przepiękny kolor wody w morzu, -czysta plaza, -czyste pokoje, -2 butelki wody w pokoju codziennie gratis, -cudowna obsługa, -dobre masaże w Spa Kleopatra.

Wady

-mały wybór jedzenia, -średnio działająca klimatyzacja, ale był to styczeń więc jakiegoś większego problemu nie było.

Arek

Pobyt - Styczeń 2025

Hotel bardzo miły , dość sporo atrakcji , pracownicy widać ze się starają . Czysta woda w morzu i naprawdę wspaniale miejsce do nurkowania . Basen i miejsce do leżakowania w dobrym miejscu ( nie wiało ) stołówka zadowalająca chociaż odrobine można sie przyczepić do obsługi bo ograniczali się do zbierania talerzy i nic ponadto . Wino do kolacji / obiadu do wyboru 3 smaki ale z dystrybutora a nie z butelki , podobnie piwo . Potrawy ja twierdze ze dość bogaty wybór mimo ze inni pisali " monotonia " mnóstwo ciast i często prawdziwy tort na kolacje . na śniadanie do wyboru sporo i smacznie . raczej niegrzecznie było by pisać "nie polecam " skoro wiele atrakcji i kulinarnych i rozrywkowych ..

Zalety

Plaża , parawany , miejsce do nurkowania . wygodne pokoje z tarasem lub balkonem .

Wady

Zapłaciłem ze 7 dni w styczniu 1500 zł za All inclusive więc głupotą było by narzekać na wady bo jakość zdecydowanie przewyższała cenę

Pobyt - Styczeń 2025

Hotel w porzadku, blisko morza, ktore robi wrazenie conjamniej jak na Malediwach, woda czysciutka. Personel usmiechniety i zyczliwy. Hotel spełnił oczekiwania, jedzenie ok, codziennie kolacja była inna, przepyszne ciasta i owoce. Niestety woda w styczniu w basenie zima ale dało sie przezyc.

Zalety

bliskosc morza, obsługa

Wady

sprzedawcy wycieczek niekiedy sa namolni, do momentu kiedy nie zakupi sie u nich wycieczki, masazu codziennie wciskaja swoje oferty.

Grzegorz

Pobyt - Styczeń 2025

Hotel ładny, zadbany, z bardzo ładną plażą z cudowną laguną niczym na Malediwach. Woda krystalicznie czysta. Do tego długi pomost z którego można nurkować i podziwiać kolorowe rybki. Nawet o godzinie 12 można znaleźć wolny leżak na plaży lub przy basenie. Bardzo przyjazna, pomocna i uśmiechnięta obsługa hotelu umilała nam pobyt. Jedzenie dobre, wszystkiego pod dostatkiem. Spora część potraw się powtarzała, ale wybór był na tyle duży, że nie był to problem. Na kolację co wieczór inne danie główne (np. tuńczyk, beef welington, kebaby i kofty). Z pewnością jeszcze tu wrócimy.

Zalety

Piękna plaża, czysto, przyjemnie bezpiecznie. Duży basen główny.

Wady

Hotel ma swoje lata, co czasem widać na przykład po meblach. Na szczęście materace były nowe i bardzo wygodne. Widać, że hotel jest stale modernizowany. Jeżeli szukasz pokoi, żeby robić sobie sesje na insta to szukaj dalej. Jeśli chcesz dobrze wypocząć to to jest miejsce dla Ciebie.

Zbigniew

Pobyt - Styczeń 2025

Hotel godny polecenia. 🙂 Obsługa miła i uczynna, większość rozmawiająca po Polsku ( łamanym ale zawsze to coś) . Jak ktoś piszę że nie ma tam co jeść to z moją uwagą mija się daleko z prawdą. Na 7 dniowy pobyt 3 posiłki dziennie ani razu nie jadłem takiego samego śniadania, obiadu czy kolacji. Duże zrużnicowanie ( ryby, wołowina, kurczak) jak ktoś gustuje w wieprzowinie niech nie wybiera się do krajów arabskich. Ogólnie pobyt na 5

Zalety

Zróżnicowane posiłki. Czystość pokoi. Sejf w standarcie w pokoju. Blisko plaża z długim molem . Komunikacja z personelem w języku polskim. Lunch-box na podróż powrotną nie zabieraną przez obsługę lotniska.

Wady

Dość stare i już zużyte wykończenie pokoju. (Drzwi szafy, odrapana wanna.)

Robert

Pobyt - Styczeń 2025

Czas mijał bardzo przyjemnie. Obsługa bardzo miła, nienachalna...Obiekt bardzo ładny(można by go odświeżyć). Jedzenie trochę monotonne ale zawsze się coś smacznego znalazło (ryby, mięsa, owoce,ciasta, wieczorem również Dania z grilla) Pokoje czyste....

Zalety

Obsługa, Plaża, Animacje

Wady

Jak to w Egipcie nie obyło się bez wizyt insektów

Paweł

Pobyt - Styczeń 2025

w sumie tak jak pozostałe opinie :) hotel budżetowy, swoje lata ma , jedzenie ok, basen ok, plaża bdb

KASIA

Pobyt - Styczeń 2025

POBYT BARDZO UDANY, HOTEL GODNY POLECENIA , WSZYSTKO CZEGO POTRZEBA JEST NA TERENIE HOTELU , PLAŻA PIĘKNA , WODA W MORZUPRZECUDOWNA , ANIMATORZY WSPANIALI, JEDZENIE SPOKO

Zalety

PIEKNA PLAŻA , RAFA , WODA W MORZU , CAŁY OBIEKT HOTELU OK

Wady

WSZYSTKO OK

Andrzej

Pobyt - Styczeń 2025

Pobyt oceniam za bardzo udany. Hotel spełnił moje oczekiwanie

Zalety

Duża przestrzeń na basenie jak również na plaży . Nie ma problemów z miejscem na leżakowanie. Miła obsługa i bardzo pomocna na każdym kroku. Jedzenie dobre i bez żadnych kolejek . Stołówka duża czysta i z personelem bardzo miłym .

Wady

Za zimna woda w basenie i w pokojach stare meble. Lecz to nie miało większego znaczenia.

Renata

Pobyt - Styczeń 2025

Spędziliśmy tydzień ,bardzo miły pobyt hotel jak hotel, ale obsługa bardzo miła, pomocna i uśmiechnięta,.Jedzenie smaczne, zawsze można coś dla siebie wybrać. Nawet po powrocie z wycieczki ok 23 godziny można było zjeść w restauracji jeszcze ciepły posiłek duży plus. Słońce plaża cudowny czas.

Zalety

Bardzo sympatyczna obsługa.

Wady

Trochę widać że ma swoje lata, ale jest wszystko co potrzebne.

MG Alexander The Great (ex. Dessole Alexander the Great)