Luksusowe hotele i nowoczesne wieżowce jak Burj Khalifa
Rajskie plaże i turkusowe wody Zatoki Perskiej
Wyprawy na pustynię i wycieczki na wielbłądach po piaszczystych wydmach
Największy na świecie park wodny Aquaventure
Naszym celem było zwiedzanie, więc w hotelu spędzaliśmy mało czasu. Przyjechaliśmy późno wieczorem ale od razu zaproponowano nam kolację a'la carte. Kolacje i obiady były a'la carte, a śniadania w formie bufetu, stąd opis był nie do końca rzetelny, tym bardziej, że napoje w tym cola, fanta, sprite były za darmo do obiadu lub kolacji a to duży plus :-) Nam jedzenie z karty bardzo smakowało, można było wybrać z karty jedną z dwóch zup (z kurczaka smaczna), jedną sałatkę, danie główne, polecam penne Alberto w białym sosie z kurczakiem i pieczarkami, lub grillowany filet z kurczaka z frytkami, były jeszcze inne, do niego napój i deser, lody, lub ciastko albo sałatka owocowa. Niestety przez cały tydzień menu się nie zmieniało, to na minus. Po przylocie najedzeni poszliśmy spać. Dostaliśmy pokój superior na 6 piętrze, dzięki czemu nie było słychać hałasu z ruchliwej ulicy. Pokój duży, przestronny, wielka szafa, duża łazienka z wanną. Trzeba przyciskiem włączyć ciepła wodę, podobnie w gniazdku przycisk od właczenia gniazdka. Pokój odnowiony, czysty, bez żadnych nieprzyjemnych zapachów to duży plus, w pokoju stolik i dodatkowe fotele. W toalecie woda słabo spływała. Zestaw do parzenia kawy i herbaty, dużo wody w butelkach. W pierwszej chwili materace wydawały się twarde, ale o dziwo spało się na nich bardzo dobrze. Dużym plusem była możliwość zamiany kolacji na obiad kiedy wychodziliśmy później na miasto, mieliśmy opcję HB (śniadania i obiadokolacje), polecam to rozwiązanie. Jednego dnia jedliśmy tylko śniadanie i bez problemu pozwolono nam za to zjeść obiad w dniu wylotu. Nie mieliśmy żasnych problemów żołądkowych przez cały pobyt. Obok hotelu dużo barów (burger z frytkami za 23 zł) oraz Carrefour express, niedaleko apteka i fryzjer (60 zł). Od hotelu 7-8 min. do dwóch stacji metra Mall of Emirates (tej nie polecam bo rozkopane ulice obok, na lewo wychodząc z hotelu jest stacja Insurance Market lepiej dojść do niej. W hotelu parking podziemny, wypożyczyliśmy auto aby jechać do Abu Dhabi. Zdecydowanie odradzam wypożyczanie auta w Dubaju dostałem 4600 zł. mandatu za przejechanie na czerwonym świetle. Wypożyczenie auta na 4 dni kosztowało 460 zł. Lepiej metro lub Bolt :-) Na każdym skrzyżowaniu wiele kamer na drogach co pare kilometrów też kamery. Niektórzy dostają nawet po 7-20 tys. dirhamów kar, które się sumują. Personel w hotelu miły, tylko Pan sprzątający wziął sobie z podłogi 10 dirhamów, myślał, że nie zauważymy ale zrobiliśmy zdjęcie przed wyjściem z pokoju. Kierownik hotelu oddał nam pieniądze które wziął sprzątający pokój. Zginęły nam okulary przeciwsłoneczne, nie złapaliśmy za rękę nikogo dlatego chcieliśmy sprawdzić personel i niestety sprzątający nie zdał egzaminu uczciwości. Napiwki zostawia się na łóżku a nie bierze z podłogi leżące pod biurkiem. Na dachu hotelu basen, niestety nie jest podgrzewany. I na koniec największy minus hotelu to brzydki zapach z kuchni, który szczególnie był dotkliwy wieczorem kiedy czasami wyłączano wentylację wtedy w restauracji i lobby był wyczuwalny zapach grzyba i pleśni. Prawdopodobnie to z kratki sciekowej która jest w podłodze, w kuchni. Powinni to systematycznie co kilka dni dezynfekować oraz ozonować powietrze w kuchni. Reasumując hotel spełnił nasze oczekiwania, pomimo, że nie jest to najnowszy hotel. Pokoje są duże, odnowione i czyste, było dużo miejsca w szafach na rzeczy. Na 1 piętrze klub, na niższych pietrach może być słychać muzykę. Jeżeli uda się im wyeliminować brzydki zapach z kuchni i wprowadzić zmuanę menu a'la carte to nie ma co narze
- smaczne jedzenie a'la carte - możliwość zamiany przy wyżywieniu HB kolacji na obiad - darmowe napoje do obiadu lub kolacji - parking - blisko do metra - bary obok hotelu - blisko Carrefour express - duże czyste pokoje, duże szafy
- jedno menu a'la carte, nie zmieniało się przez tydzień - brzydki zapach z kuchni w restauracji i lobby - ręczniki niby grube ale mogłyby być lepszej jakości, jak dla mnie słabo się nimi wyciera, na pewno nie są to ręczniki które powinny być w 4* hotelu - tylko jeden mały ręcznik - brak kawy z ekspresu (tylko kawa z filtra przelewowego)