Norwegia Temperatura 13°C wrzesień / Średnia temperatura

Norwegia Norwegia

Kurs średni wg NBP
1 NOK = 0,441700 PLN 25.09.2020
Stolica Oslo
Powierzchnia 324 220 km2
Ludność 4 481 162
Język Norweski
Napięcie 220 V
Waluta korona norweska (NOK)
Kuchnia
Kuchnia norweska z całą pewnością należy do bardzo zdrowych, smacznych, prostych, a zarazem wykwintnych. Jej podstawą są przyrządzane na setki sposobów ryby. Suszone, gotowane, wędzone czy marynowane zaspokoją nawet najbardziej wybredne podniebienia. Na stołach niepodzielnie królują: łosoś, dorsz, śledź i pstrąg. Najsłynniejszym daniem rybnym jest Lutefisk - specjalnie przygotowana suszona ryba podawana z puree z groszku, młodymi ziemniakami, bekonem, musztardą i serem kozim.

Nie sposób nie wspomnieć o daniach, w których prym wiedzie mięso reniferów i łosi. Wyśmienicie smakuje ono z sosami. Dużą popularnością cieszą się także pulpety cielęce, jagnięcia z kapustą i wołowina (także na zimno). Coraz częściej norweskie gospodynie sięgają także po drób. I tutaj niepodzielnie królują kurczaki i indyki. Głównym dodatkiem do dań są ziemniaki, których nie może zabraknąć w głównym daniu.

Norwegowie specjalizują się również w produkcji serów. Najbardziej znane z nich to: Jarlsberg, Ost oraz kozi ser geitost.