Urokliwe wioski i miasteczka z białymi domami
Krystalicznie czysta woda idealna do kąpieli i snorkelingu
Antyczne zabytki, takie jak Efez, i ruiny starożytnych miast
Pobyt należy do udanych. Pokoje w hotelu nie należą do bardzo dużych ale utrzymywane są w należytej czystości. Panie sprzątające jak i obsługa bardzo miła. W restauracji kelnerzy bardzo szybko się uwijają. Jedzenie w miarę dobre każdy znajdzie coś dla siebie, ale tu przepychu w tej kwestii nie ma.
Czy jest coś co mi się bardzo podobało chyba nie hotel należy do bardzo przyjemnych ale nie ma tam żadnego wow. Czysty z przyzwoitym jedzeniem są animacje i dobra obsługa.
Jedyne do czego się można przyczepić to nie mogliśmy znaleźć plaży hotelowej jak pytaliśmy obsługę to ta twierdziła, że plazy nie ma więc daliśmy sobie spokój. Ale ogólnie plaże w Marmaris są bardzo wąskie więc może i plaża hotelowa gdzieś była.
Hotel posiada opcję AL, wyżywienie bardzo dobre, jednak bardzo duża odległość od plaży około 600 m, ponadto na plaży, jest bar w którym serwują ciepłe napoje i to tylko dwa rodzaje wody z sokiem,a jeżeli chodzi o przekąski to są tylko, pieczone ziemniaki. Kolejnym problemem jest to iż na cały hotel około 1500 osób, jest tylko jeden bar, w którym serwują alkohole, więc są bardzo duże kolejki, w Lobby barze oraz na terenie całego hotelu za wyjątkiem pokoi hotelowych, brak jest klimatyzacji, masakra wręcz koszmar. Nie polecam tego hotelu za te pieniądze- moja ocena 3 *** to max. Uważam, że SKY- club, ma zbyt wygrowaną cene za to co de facto jest oferowane na miejscu w tym hotelu. Basen bardzo mały.
Polecam hotel, wszystko na wysokim poziomie:kuchnia rewelka, animacje fajne-nawet jest Polka,basen duży,obsługa szybko się uwija :). Do centrum ok. 30 minut spacerekiem-można też dolmuszem za 1,75 TL-przystanek przy hotelu. Minusem tylko towarzystwo głośnych Angoli-Polaków bardzo mało.
bardzo ladny hotel, z gustownym wyposazeniem (pokoi takze), z duzym basenem (bez problemu z lezakami), blisko wszelakich rozrywek w Marmaris, blisko plaz (kawaleczek od hotelu 2 plaze - zwirkowe. obsluga rewelacyjna. a wyzywienie - poezja smaku. polecam
Idealne wakacje - pare krokow od centrum Marmaris (dluzszy spacerek, pozno wieczorowa pora wrecz wskazany!!! odleglosc od boskiej plazy - da sie pokonac. obsluga hotelowa super, pomocna i mila, hotel czysty, pokoje takze, przestronne dobrze urzadzone. wyzywienie pyszne i wystarczajaco urozmaicone. jak dla mnie bOMBA! a mozliwosci zwiedzania niezliczone!!!
Hotel ze fantastycznym jedzeniem â duzy wybor, pieknie podane, brak tloku w restauracji, ladnymi, przestronnymi pokojami (sprzątanymi codziennie, wymiana poscieli co 2-3 dni), z dwiema plazami (mala blisko i wieksza ciut dalej). Jakiejs specjalnej rozrywki w hotelu nie ma, za to w Marmaris!!!! Można spędzić każdy wieczor â zwłaszcza, ze jest niedaleko. Duzy, czysty basen ze zjezdzalnia i odpowiednia ilością lezako. Obsluga bardzo mila i pomocna. Turyści przede wszystkim z Rosji, Niemiec. Można skorzystac z usług lokalnych biur odnośnie wycieczke â np. rejs na Rodos, lub rekreacyjny po pobliskich plazach z posiłkiem.
Dużo by pisać, pewnie wielu z Państwa pomyśli że się czepiam, ale to szczera wypowiedź, więc napiszę dużo ale i tak pewnie o wielu rzeczach zapomnę. Plaża jest co najmniej 300 metrów od hotelu, w sumie do dyspozycji ok. 30 (!) leżaków na ponad 700 osobowy hotel... Leżaki na plaży płatne po 3,5 lira za dzień (nie pisze o tym praktycznie żadne biuro, a tak jest już od początku roku). Plaża krótka, żwir i kamień. Pokoje małe, mała szafa, ubrania trzeba trzymać częściowo w walizkach. W moim pokoju ciekawostka - pilot od klimatyzacji zabudowany w ścianie bez możliwości sterowania temperaturą (co zdziwiło nawet rezydenta). Po kilku interwencjach pilota "uwolniono" ze ściany ale nie dało się ani ustawić temperatury, ani nawet pilotem włączaći wyłączać klimy!!! Usunięto ten problem w ostatnim dniu pobytu. Brak suszarki w hotelu. 1 polska staja - Viva Polska. Poza tym obsługa w restauracjach i barach na 6. Po prostu idealnie. Sympatycznie, miło, naturalnie, bez jakichkolwiek fochów itp. co często spotyka się w innych hotelach w Turcji, Tunezji itp. Jedzenie po prostu wyśmienite (smaczne, urozmaicone, po prostu nalepsze ze wszystkich moich wyjazdów w 5*). Marmaris to piękna okolica, polecam spacer do Icmeler - jest tam po prostu przepięknie, wycieczkę po oklicznych wysepkach no i wyjazd na Rodos (tam leżak na plaży za 4 euro...). Trafiliśmy do pokoju od strony ulicy - ciężko się przyzwyczaić, zgiełk głównej ulicy miasta no ale tak trafiliśmy... W hotelu przewaga Anglików, dużo gości rosyjsko-języcznych oraz praktycznie cała Europa, nie za dużo Polaków. Z obserwacji - większe i lepiej położone pokoje przeznaczone niestety dla angoli... Basen OK, niezły animator i widać że codziennie starją się o jakąś atrakcję na wieczór. Miasto żyje nocą, jest OK. Wszędzie dojedziecie busem za 1,5-2 lira. Tanie rozmowy do Polski z budek telefonicznych ;) No i obsługa rezydencka Pana z Alfa Star poniżej krytyki, gdy jest jakiś problem to mowił że on jest pracownikiem tureckiego biura, nie sprzedawał wycieczki w Polsce i generalnie odcinał się od Alfa Star... a już na koniec przed lotniskiem dziękował w imieniu AS. Pani rezydentka ogólnie OK. gólnie zniesmaczyłem się do tego biura, a lubiłem je bo "sponsorują" siatkowkę.
Hotel Grand Ideal to hotel w ktorym spedzilismy zakonczenie sezonu letniego z biurem w. To przede wszystkim Bar Street (knajpy, knajpeczki, knajpunie) w Marmaris, super jedzenie w hotelu i na wspomnianej /uliczce/, extra obsluga, pokoje ok, czyste, plaza takze ok. co prawda inne narodowosci maja jakby pierwszenstwo do np lezakow, ale... kazdy ma swoje sposoby! animacje srednie. ogolnie bardzo polecam wszystkim.
Mało Polaków, dużo Anglików i Rosjan i pod nich głównie są animacje.W opcji all inclusive niesamowite jedzenie!!! bardzo duzo potraw, duża ilość posiłków i snack-ów. Słabe % miejscowe drinki i piwo. Nie ma importowanych alkoholi, win i drinków nawet w wersji odpłatnej. Jeżeli ktoś sie nie nastawia na hotel z niesamowitą animacja dla dzieci i dorosłych - brak porządnej dyskoteki lub potancówki w hotelu. Co do plaży to są dwie hotelowe z leżakami za darmo i parasolami. Jedna naprzeciwko wejścia na plaże malutka (15 leżaków) i druga około 200 metrów w lewo znacznie większa (ciemno niebieskie materace na leżakach - tabliczka z oznaczeniem zniknęła). W TV tylko polska VIVA. Hotel do wyjazdu ze zgraną ekipą lub we dwoje.
hotel po remoncie,jest ok, rewelacyjna obsługa,kilka minusów, żeby nie było rozczarowania:nie ma kinder klubu,plaża około 300 metrów od hotelu, bez barku i nawet przysznica/leżaki bezpłatne/,wystarczająca,mało polaków, dominują angole i bogaci ruscy,i największa bzdura jaką spotkałem: chodzi ruska baba /100 kg/ ze stoperem i mierzy czas zajęcia leżaka na basenie samym ręcznikiem - jeżeli trwa to ponad godzinę - ręcznik jest przekazywany do recepcji, a leżak przekazywany innemu gościowi, który w porę go nie zajął /z reguły angol lub rusek/, nie zostaliśmy o tym uprzedzeni, w regulaminie basenu też o tym nie pisało -no i była awantura -może teraz dali sobie spokój z takim idiotyzmem. Ale ogólnie jest w porządku i jesteśmy zadowoleni :-)
Przyjemny hotel, bardzo miła obsługa. Basen dość duży. Goście głównie Rosjanie i Brytyjczycy. Wyjątkowo mało Niemców. Morze chłodne - duża różnica temperatur między powietrzem i wodą. Woda średnio czysta. W Marmaris jest bazar, króry warto odwiedzić ale trzeba dojechać dolmuszem lub taxi. Minusem hotelu jest brak ogrodu.
obiekt polozony w fatalnym miejscu dojazd tragedia nie polecam nikomu
Oplata dodatkowa za sejf w pokoju hotelowym to 10 lirow depozyt za kluczyk plus 4 liry za kazdy dzien.
Oplata za lodowke w pokoju-10 lirow depozyt za kluczyk plus 30 lirow za starter pack jak oni to nazywaja, czyli 3 butelki 1.5l wody plus puszka coli, fanty i sprita. Dzieki temu mozna korzystac z lodowki przez reszte pobytu i chlodzic swoje napoje.
10 lirow depozyt rowniez za klucz od pokoju.
Na koniec jednak dostalismy tylko 20 lirow zwrotu za depozyty nei wiedziec czemu ale nie chcialo nam sie upominac.
Hotel generalnie OK, możemy polecić osobom z niewygórowanymi wymaganiami. Czysto, schludnie, ładne pokoje, chociaż niezbyt duże. Wadą jest słabej jakości woda (bardzo gorzki smak, do mycia zębów trzeba używać mineralnej z butelki). Łazienki bardzo ładne i czyste. Hotel ma dość spory basen i pub/restaurację przy basenie, gdzie odbywają się kolacje (super sprawa zjeść kolację na świerzym powietrzu przy oświetlonym basenie). Wieczorami zawsze są jakieś atrakcje. Basen jest wystarczjąco duży, żeby się sobie popływać, ale nie ma żadnej zjeżdżalni. Żarcie w miarę smaczne, ale mało zróżnicowane. Lokalizacja hotelu jest OK, przy głównej ulicy biegnącej wzdłuż wybrzeża. Blisko plaży, ale nie za blisko (na plaży są bary, gdzie każdego wieczoru odbywają się głośne imprezy). Plaża jest żwirowa, dlatego wygodnie jest kąpać się w morzu w odpowiednich butach (do nabycia w Marmaris). Nie widziałem plaży należącej do Hotelu Grand Ideal, bo korzystaliśmy z plaży baru, w którym jedliśmy obiady (bezpłatne leżaki, wystarczy zamówić coś do picia, kelnerzy podają przynoszą do leżaków). Generalnie plaża dość wąska, gęsto zastawiona leżakami wzdłuż całego wybrzeż i niezbyt urokliwa. Jednak widok gór podczas kąpieli w morzu robi fajne wrażenie.
Podsumowując, uważam że hotel jest w porządku, dobrze zlokalizowany, czysty, z dobrym jedzeniem i miłą obsługą. Mając na uwadze cenę (ok. 1,5tys. PLN za tygodniowy pobyt) byliśmy bardzo zadowoleni.