Z Best Reisen wyjechałam po raz pierwszy i wszystko na to wskazuje, że nie po raz ostatni. Wszystko od A do Z było wzorowe. Obawiałam się tej współpracy ze względu na brak znajomości biura i na dość słabe opinie na portalu, ale jak się okazało - całość była bez zarzutu. Z ręką na sercu polecam! Cena wycieczki była o wiele niższa niż w innych biurach co spowodowało, że zdecydowałam się na wybór tego biura. Wybrałam Egipt (Hurgada), gdzie od lądowania, poprzez cały pobyt, wycieczkę na Mahmya, aż po wylot - czułam się w pełni zaopiekowana, a rezydenci (Hassan i George) w pełni stanęli na wysokości zadania, znając przy okazji doskonale nasz język :) Wycieczkę uważam za bardzo udaną :) Serdecznie polecam Best Reisen :)
Najgorsze biuro z jakim mieliśmy styczność, byliśmy w Egipcie, gdzie po przylocie nas zabraw rezydent biura, i to było pierwszy i ostatni raz jak my jego widzieliśmy, zostawił nas pod hotelem i to był koniec jego pracy, chociaż powiedział że o 20.00 przyjadę, czekaliśmy jego 2 godziny i nic. Ale poradzili sobie, zaopiekowaw się nami rezydent innego biura, wszystko pomóg nam, doradiw co i gdzie, zorganizował nam wycieczki i t.d Ale zabrać nas do lotniska i powiedzieć chociaż kiedy wyjazd i.t.d powinien rezydent biura best reisen, ale dzień do wyjazdu i zero informacji żadnej, tablice od tego biura nawet niema w hotelu, nikt nie zna tego biura, napisała do nich maila i nic reakcji, bardzo dziękuję wakacije.pl , gdzie dostałem odpowiedź na maila i jakieś kontakty do rezydenta. I on był zdziwiony ze my mamy wyjeżdżać!!!!! Wyjechaliśmy normalne, ale odradzam wszystkich od wyjazdów z best reisen, bo jeżeli by coś wydarzyło to nie otrzymacie Żadnej pomocy. Zero profesjonalizmu, zero odpowiedzialności, zero szacunku do ludzi.
Po przeczytaniu opinii o tym biurze podróży pełni obaw wyruszyliśmy w naszą podróż.Ale wszystko przebiegało zgodnie z planem- lot, transfer, pokój taki jak w ofercie, pokoje sprzątane na życzenie, czyściutko, urozmaicone jedzenie.Jedynym minusem był brak polskiego rezydenta, z anglojęzycznym spotkaliśmy się w umówionym dniu, żeby wybrać wycieczkę.Pani z biura rybnickiego Wakacje.pl bardzo pomocna zwłaszcza przy powrocie.Podsumowując- wszystko było w jak najlepszym porządku, wróciliśmy zadowoleni.
Wlasnie wrocilismy z Dubaju i bardziej chcialam ocenic wakacje.pl niz Best Reisen. Jezeli chodzi o biuro podrozy to rowniez po tych wszystkich opiniach balismy sie o nasz los. Jezeli czyta sie umowe to nie trzeba doplacac dodatkowych kosztow i tak jak radza jezeli skontaktujesz sie z rezydentem wczesniej to wiesz gdzie szukac transferu. Nie mamy zastrzeżeń do Best Reisen poniewaz nawet nie potrzebowalismy sie z nimi kontaktowac wszystko bylo jak w umowie - hotel, transfer, rezydent na miejscu. Jezeli chodzi o wakacje.pl niestety mam nie mile odczucia. Pan Kamil E. opiekun klienta potwierdzil (niestety tylko przez tel) ze na miejscu nie trzeba czekac do 13:00 na check-in poniewaz jezeli ktos dotrze do hotelu z rana to jest mozliwosc wczesniejszego zameldowania. Zakupilismy wiec lot ktory byl w nocy i na miejscu bylismy o 6 rano, po czym 4h czekalismy na check-in. Gdyby nie zapewnienia Pana Kamila nie wykupilibysmy tej wycieczki. Napisalam mu wiadomosc na ktora do dzis nie otrzymalam odpowiedzi - super customer care! Podsumowujac Best Reisen zero problemow a wakacje.pl niestety troszke naciagacie :(
Niekompetencja na 100 procent , brak kontaktu a jak już jest to spychologia na maxa , na szczęście moje nie doszło do wakacji z tego biura ale sama obsługa to żal . A odzyskanie zaliczki za niezrealizowane wakacje to wejście po schodach na Burdż Chalifa
Odradzam to biuro wszystkim, którzy skusiliby się na to biuro. Po zapłacie za wyjazd na Teneryfę za 30 min już trzeba było dopłacić po kilkadziesiąt zł od osoby. Dopłaciłem. Na drugi dzień znowu dopłata po kilkaset zł bo przewoźnik zmienił warunki. Rozwiązałem umowę. Dzięki jednej miłej Pani na szczęście nie czekałem 2 tygodnie na zwrot pieniędzy za wyjątkiem zwrotu za dodatkowe ubezpieczenie.
Omijać to biuro podróży. Wzięli pieniądze za 10 dni wakacji , a dzień przed wylotem dostałam karty podkładowe według których okazało sie, że mam wracac 4 dni wcześniej. Pieniędzy za skrócony pobyt też nie oddali, dzwoniąc usłyszałam odpowiedź na każde pytanie "nie wiem". Pani bardzo nieuprzejma , śmiała się w głos z naszego problemu, widać że mają w nosie sowich klientów. To zwykli oszuści, którym zależy tylko na pieniądzach.
Najgorsze biuro z jakim jechalam!!!!! Na lotnisku szukalam transferu ponad godzine bo nie bylo zadnego oznakowania. Pytalam ludzi i nikt nie wiedzial gdzie moge ewentualne isc. Wkoncu zadzwoniłam do biura i mi powiedzieli, ze to stanowisko zupelnie innej firmy. ZERO OZNAKOWANIA. Ale koszt połączenia z poza UE zaplace ja, i to nie malo. Na powrocie to samo sama musialam prosic w recepcji zeby dzwonila po firmach jakie moga ewentualnie byc potecjalnym przewoznikiem. Bo w recepcji w zeszycie odjazdow jako jedyni z tej firmy nie Mieliśmy żadnej informacji. Po dokumenty do podróży musialam sie tez prosic. Twierdzili ze wyslali a przyszlo dopiero 1 dzien przed. W telefonie uslyszalam tylko : Zostalo wyslane i to tyle z naszej strony. Wkoncu doszly ale i tak tylko polowa.I w tym wlasnie brak informacji o autobusie i o staniwisku gdzie sie stawic. Rezydenta tez nie bylo ani w autobusie ani hotelu. Akurat ja anielski znam, ale nie znasz to zamow z innego biura bo stres napewno bedzie i to nie maly. A bez jezyka bedzie ciezko, bez żadnej pomocy rezydenta. Bo poprostu go nie ma. Hotel rowniez nie byl zgodny z opisem. Pokoje inne niz na zajęciach a po przyjezdzie do hotelu ogladalam ich az 4. Chodzilam czesto do miasta cos zjesc bo poprostu bylam czesto glodna. Kazdy jeden turysta mowil to samo wiec Nie bylam jedyna ktora marudzi. NIE POLECAM najgorsze biuro z jakiego jechalam, A jeżdżę bardzo duzo i nie spotkałam sie jeszcze z czyms takim AMATORSZCZYZNA
To biuro to BANDA OSZUSTÓW razem Z WAKACJE PL Wyjazd pierwotnie Na Malediwy w terminie 5.04.2020 oszukany na 14000 złotych a chciałem pomóc w czasie pandemii Covid 19 i chciałem przyjąć Vocher . Jak ktoś ma nadmiar pieniędzy to gorąco polecam Robert
Po przeczytaniu innych opinii byłam trochę przerażona wycieczką z tym biurem. Jednak wszystko przebiegło sprawnie i bez komplikacji. Na lotnisku odebrał nas kierowca, który był czytelnie oznaczony, w hotelu już na nas czekali. Powrót tak samo bez problemów, kilka dni wcześniej w hotelu widniała informacja o naszym numerze lotu, godzinie wylotu i godzinie transferu. Pan kierowca przybył punktualnie po nas. Podczas wyjazdu skontaktowaliśmy się z rezydentem celem wykupienia wycieczki i tu również wszystko pomyślnie, a Pan rezydent wszystko nam wytłumaczył jak będziw wyglądać powrót. Wszystkie dokumenty otrzymaliśmy odpowiednio wcześnie.
Wyjazd na Maltę we IX.2021. Rezydent Michał - wspaniały gość, punktualny i pomocny. Polecam ten kierunek z tym biurem.
JAK NAJDALEJ OD TEGO BIURA!!! Brak jakiejkolwiek pomocy. Po wylądowaniu na Teneryfie nie mieliśmy pojęcia gdzie kierować się do autobusu, nikt na nas nie czekał. Brak rezydenta po przyjeździe do hotelu. Nie widzieliśmy go w zasadzie ani razu. Żadnej pomocy w zorganizowaniu powrotu, dodam że były to nasze pierwsze wakacje za granicą i najedliśmy się mnóstwa stresu. Koszmar NIE POLECAM.
pierwszy wyjazd z tym biurem, wszystko w porządku, cenowo też korzystnie; rezydent w Bułgarii bardzo fajny i pomocny
Jeśli potrzebujesz prowadzenia za rękę i nie potrafisz sobie poradzić- każde biuro będzie złe!!!Po przeczytaniu opinii baliśmy się jechać bo nie znaliśmy biura, ale wszystko było ok. Pokój w hotelu nie odbiegał od innych- choć cena oferty była niższa od innych biur. Transport z i do lotniska- bez problemu. Nie spotkaliśmy rezydenta, bo przegapiliśmy podaną godzinę spotkania (stąd niska ocena). Wycieczek nie kupowaliśmy, ponieważ sami wynajęliśmy auto i zwiedzaliśmy na własną rękę. Ale wycieczki można wykupić na miejscu od każdego rezydenta z innego biura. Polecam. Nie należy się sugerować jedynie złymi opiniami ;)
Czytałem, co prawda opinie przed zakupem wycieczki, ale Pan z biura podróży zapewniał, że sprzedał wiele wycieczek z tego biura i było wszystko super. Zaryzykowaliśmy. Po przybyciu na lotnisko oczywiście byliśmy zdani na siebie. Znając tylko język polski i parę słów po angielsku jakimś cudem udało nam się dopytać i odnaleźć busa. W hotelu niespodzianka: nie ma dla nas miejsca. Przeniesieni na jedną noc do bezgwiazdkowego hotelu dla Rosjan. Świetny początek! Wszędzie syf, brud i smród. Kolejnego dnia problem z kwaterowaniem w hotelu docelowym. Takim sposobem straciliśmy 1.5 dnia wyjazdu. Później było znośnie. W dniu wyjazdu o godzinie 18 zalogowałem się na podana stronę aby sprawdzić transfer - godzina 00:30. Kierowca pojawił się godzinę później. Przeżyliśmy ogromny stres czy ktoś w ogóle przyjedzie, czy zdążymy na samolot. W recepcji hotelu nie było nas na żadnej liście wylotowej i nikt nic nie wiedział. Rezydent nie odbierał. Zresztą to Turek mówiący po niemiecku i turecku. Jeśli macie kupować wycieczkę w Best Reisen to już lepiej lecieć na własną rękę. Będzie lepiej i taniej :-) U nas to był pierwszy i ostatni raz. NIE POLECAM !!!!!!
Miałam wykupiona wycieczkę do Dubaju na tydzień całość mnie kosztowała około 14.000 Na początku wszystko było dobrze potem zaczęły się komplikacje.Zmiana uczestnika wycieczki opłata 680zl.Dopytywalam się w sprawie covid czy trzeba robić testy czy wystarczy zaświadczenie o szczepieniu-poinformowano że nie są koniecznie testy!Dzień przed podróżą poinformowano że są konieczne testy i zaświadczenie o ujemnym wyniku! E-mail odczytałam dzień przed odlotem ! Na lotnisku w Warszawie nie odprawiono mnie ,gdyż nie posiadałam zaświadczenia testu .Przed lotniskiem był punkt testów który tam kosztuje 890zl. Zgodziłam się na dopłatę do biletu, miałam lecieć do Dubaju w sobotę,zrobiłam test,lecz piątek otrzymałam e-mail od organizatora że mam zapłacić 3455 zl.Gdzue tutaj jest dopłatą,a po drugie organizator powinien przebudować bilet na kolejny lot! Organizator pobiera kolosalnie opłaty za byle co ,są niezetelni,nie informują kilka dni przed podróżą,!!!!!!!! Na dodatek chcą mnie obciążyć kosztami nie zrealizowanej wycieczki!!!! Apeluje nie korzystajcie z tego organizatora!!!!!! To jest zerowanie na ludziach którzy chcą spędzić wakacje!!!!!!Nie korzystajcie z ich ofert,to jest okradanie ludzi z pieniędzy!!!!!! Czytałam opinie i są najgorsze!!!!!!
Nie polecamy. Organizacyjnie w zasadzie wszystko należało zrobić samemu. Od odnalezienia transferu z lotniska i porozumienia się z obsługą transferu mówiącą wyłącznie po turecku. Po ustalenie godziny powrotu - transfer w nocy, a do godziny 18 nie zostala podana żadna informacja dotycząca wyjazdu. Lot powrotny z między lądowaniem wydłużył powrót do ponad 4 godz. Rezydent w hotelu objawił się na chwilę spóźniony o ponad pół godziny, bez żadnych informacji nawet nie zostawiając namiarów kontaktowych.
Wpłaciłem zaliczkę 2400zl a potem przysłali imeila bo kont tel wohle niema wyłączone maja tel że za każdą torbę muszę 720zl zapłacić razy 3 to 2160 ubezpieczenie kupiłem też od rezygnacji z wycieczki więc zrezygnowałem nie oddali mi ani grosza
Wyjazd rodzinny wykupiony do Egiptu. Dokumenty otrzymaliśmy mailowo, sami od początku podróży musieliśmy sobie radzić i radziliśmy. Transfer z hotelu był, w hotelu sami się zameldowaliśmy. Na drugi dzień pojawił się rezydent. Właściwie chyba tylko po to aby sprzedać nam dodatkowe wycieczki i negatywnie nastawić nas do innych organizatorów. Pod koniec upomniałem się telefonicznie o transfer. Zgubili nas w systemie, ale na szczęście zabrali na lotnisko. I tutaj największy wstyd! Na koniec transferu pan z biura Best Reisen upomniał się o napiwki za dojazd! DZIADOWNIA! O ile w Egipcie to norma to gość z biura powinien sobie darować!
Kombinatorzy. Odwołali wykupioną kilka miesięcy wcześniej wycieczkę by po paru dniach zaoferować ją o 1100 zł droższą. Czuję się oszukany. Omijajcie ich z daleka.