Tuż przy hotelu piaszczysta plaża z pomostem (przy brzegu rafa koralowa).
Udogodnienia dla dzieci: basen dla dzieci (podgrzewany w sezonie zimowym), plac zabaw, miniklub (4-12 lat), animacje.
Bogata oferta rekreacyjna: 3 baseny (w tym jeden podgrzewany w sezonie zimowym), siatkówka, aerobik, boccia, water polo.
Rozrywka: animacje dla dorosłych, zajęcia sportowe, wieczorne występy i pokazy na żywo.
Byliśmy z żoną po raz 3 w tym hotelu. Trzeci raz bo przekonaliśmy się, że tutaj warto spędzić całe dwa tygodnie. Nie jest to z pewnością wysmakowane 5 gwiazdek, ale jak na egipskie warunki to hotel z wyższej półki.
Wygodne, czyste pokoje codziennie sprzątane i wymieniane ręczniki. Spokój i cisza wokół hotelu. Dobra oferta żywieniowa, bez wodotrysków, ale całkowicie wystarczająca dla niezbyt wybrednego wczasowicza (poziom egipski a nie europejski) Dostateczna ilość leżaków przy basenach i plaży nadmorskiej. Nie nachalni sprzedawcy zabiegów SPA i wycieczek. Znakomite masaże całego ciała przy bardzo przystępnej (moim zdaniem) cenie. Dobra i przystępna cenowo pozostała oferta SPA i beauty.
Brak kąpieliska morskiego w rozumieniu z plaży do wody płytkiej i dalej trochę głębszej. Bezpośrednio przy plaży znajduje się rafa, na którą nie wolno wchodzić. W morzu można snurkować i kąpać się na końcu długiego (ok. 300 m) pomostu już od strony pełnego morza (głębokość przy rafie 15 -20 m)
Niestety nasz pobyt w Novotel Marsa Alam okazał się dużym rozczarowaniem. Jedyne, co naprawdę zasługuje na pochwałę, to piękna rafa koralowa tuż przy hotelu – świetne warunki do snurkowania i bogactwo podwodnego życia. Poza tym – same minusy. Zacznijmy od zakwaterowania. Pokój był zaniedbany, z wyraźnym smrodem stęchlizny, który utrzymywał się przez cały pobyt. Klimatyzacja była głośna jak silnik, a co gorsza, lała się z niej woda, która zalewała połowę pokoju. Zgłaszaliśmy problem, ale nikt się tym realnie nie zajął. Sprzątanie bardzo powierzchowne, a ręczniki basenowe – tragedia. Dostaje się jeden ręcznik na cały pobyt, bez możliwości wymiany – co przy egipskim słońcu i codziennym korzystaniu z plaży brzmi jak żart. Na basenie i plaży – istny dramat. Leżaki wszystkie zajęte już o 6 rano, przez co codziennie musieliśmy szukać cienia lub po prostu siedzieć gdzieś na uboczu. Pełno ludzi wszędzie, hałas, zero spokoju. Zdecydowanie nie są to warunki do wypoczynku we dwoje. Restauracja i jedzenie również bardzo przeciętne. Mały wybór, wszystko smakuje podobnie, wiele potraw zimnych lub przesolonych. Codziennie praktycznie to samo. Wieczorem brak atrakcji i nudna atmosfera – bar słabo zaopatrzony, drinki rozcieńczone, a obsługa wyglądała, jakby była tam za karę. Ogólnie hotel sprawia wrażenie mocno zaniedbanego i przepełnionego, jakby nikt nie dbał o komfort gości. Zdecydowanie nie polecamy tego miejsca parom szukającym relaksu i odrobiny luksusu – to był nasz pierwszy i ostatni raz w tym hotelu.
Hotel jest położony daleko od miasta, jeśli komuś to nie przeszkadza, że wokół jest tylko pustynia i nic poza tym, to ok. Pokoje są bardzo czyste, nasz pokój sprzątał (...), bardzo przemiły, uśmiechnięty, życzliwy człowiek. Codziennie dawał nam wodę, wymieniał ręczniki i dbał o czystość na najwyższym poziomie. Ratownicy też bardzo pomocni, uprzejmi, zawsze ręczniki rozkładają na leżakach, rozkładają parasole. Animacje codziennie rozpoczynają się powitaniem od 10, potem jest waterpolo, aqua gym, jest również joga, siatkówka plażowa. Po południami również to co rano. Wieczorem jest codzienne show o godz. 22. Oczywiście bywaliśmy na lepszych ale starają się. Animatorzy zawsze uśmiechnięci, szczególnie polubiliśmy Aurorę i Bondo. Przemili i wspaniali ludzie dbający o najlepszą atmosferę. Jedzenie pozostawia trochę do życzenia. Dosyć monotonne, 1 restauracja, ale każdy znajdzie coś dla siebie. Najlepsze są kolacje i śniadania, z obiadami różnie. Jednak ze wszystkich hoteli, w których byliśmy w Egipcie, to ten pod względem atrakcji, wyżywienia jest najsłabszy i na pewno nie jest to standard 5 gwiazdkowego hotelu. Restauracja A la carte ma przepyszne jedzenie , więc warto z niej skorzystać. Również napoje podczas kolacji są w niej bezpłatne. Na ogromny plus zasługuje przepiękna rafa koralowa przy hotelu. Podczas snurkowania można zobaczyć wiele pięknych i rożnorodnych rybek, płaszczkę, żółwia. Na plaży dostępność leżaków bezproblemowa, ale już przy basenie niestety trzeba ,,rezerwować". Pierwszego dnia chcieliśmy dopiero po śniadaniu przyjść na leżaki, to już nic nie było wolnego....ratownik nam 2 leżaki z różnych części basenów przyniósł i ustawił. Niestety kolejnego dnia już byliśmy jak pozostali Polacy.... w hotelu bardzo dużo Polaków, którzy nie zawsze dbali o czystość: zostawiali kubki, szklanki wszędzie. Mieliśmy dwukrotnie sytuację, że ktoś na nasze leżaki się położył lub nasze ręczniki pościągał więc trzeba było interweniować. Byliśmy 12 dni. W tej cenie, której kupiliśmy wycieczkę, to opłacało się. Wyższe ceny, które potem widziałam, to nie są warte tego hotelu.
Miła obsługa, Czystość, Leżaki w basenie, Bezlieczeństwo odnośnie zostawiania rzeczy na leżakach i w restuaracji, Jedzenie w A la carte, Przepiękne rafy koralowe niedaleko hotelu, Względny spokój, jeśli ktoś go lubi, Masaż twarzy w spa i dr fish, Animatorzy: Aurora i Bondo
Jedzenie, Brak czegokolwiek w okolicy, Organizacja , Rezerwacja leżaków, Mało atrakcji
Hotel oceniamy pozytywnie ,czyste i duże pokoje ,obsługa bardzo przyjazna jak ktoś lubi spokój tu na pewno odpocznie jedzenie smaczne , mała ilość gości z dziećmi Za dopłatą nie duża można dostać pokój blisko basenów leżaki niestety ale od samego rana już polowanie Plaża - spora ilość leżaków i tu sporo wolnych ,boisko do siatkówki ,mały plac zabaw dla dzieci ,tor do gry w bule niestety ale wejście do morza w wydzielonych miejscach ponieważ od razu przy brzegu jest obumarła rafa , Tak to oceniamy pozytywnie hotel
Sympatyczna obsługa super disco szeroka plaża cisza i spokój
brak możliwości poleżenia w morzu - przez rafy przy brzegu droga z lotniska jak i na lotnisko - po trasie zostawiamy inne hotele i w rzeczywistości droga trwa 1,5h na lotnisko
Hotel bardzo ładny , ładnie zaaranżowany tern wokół hotelu .Dużo zieleni , kwitnących krzewów , trawa , dużo palm . Rafa koralowa przy molo .Pokoje bardzo przestronne, czyste.Jedzenie urozmaicone , dużo ryb , owoce morza też się pojawiają.
Teren bardzo klimatyczny , ładnie utrzymany , dużo zieleni , ładna plaża piaszczysta , molo z rafą koralową , urozmaicone posiłki , co dziennie jakiś inny temat przewodni serwowanych dań np: dzień owoców morza lub dzień marokański itp. Pokoje duże z tarasami lub wyjściem na ogród.
prawie nie ma się gdzie kąpać w płytkiej wodzie ponieważ wszędzie jest rafa koralowa ( tylko są dwa miejsca małe wyznaczone do kąpieli przy brzegu ) słabe animacje ( o ile jest to istotne dla kogoś ) Zbyt wcześnie jest śniadanie bo do 10:00 , jak dla mnie powinno być do 11:00 ponieważ na urlopie nie koniecznie chce się wstawać rano ) , obiad też mógłby być nieco później .
Powrót do tego hotelu po kilku latach. Ogólnie jest to bardzo dobry hotel. 9/10 Jedzenie Top! Rafa Top! Pokoje Top! Czystość Top! Ogólny wygląd hotelu 10/10! Naprawdę - jak ktoś jedzie pierwszy raz do Egiptu to będzie, to hotel zbliżony do europejskich standardów. Co roku jeżdżę do Marsa, więc z pełną odpowiedzialnością mogę go polecić, na tle innych. Są mankamenty takie jak bardzo słabe animacje dla dzieci, by nie powiedzieć, że wcale ich nie ma, a także atrakcji dla nich. Druga rzecz to zajmowanie leżaków... W większości hoteli już ten proceder jest rzadko spotykany, a tu owszem. Niestety robią to głównie nasi rodacy :) Hotel przystosowany głównie pod wypoczynek i jeśli chcesz pojechać poleżeć i odpocząć to śmiało. Jak nie znasz języka to tu również bezproblemowo się dogadasz. Na pewno kiedyś przy dobrej ofercie przyjadę tu z rodziną ponownie
Świetne jedzenie, duża plaża, czystość, piękne pokoje, bardzo dobry internet, architektura, zadbane rośliny, świetna kawa :)
brak atrakcji dla dzieci, słabe animacje.
Hotel bardzo przyzwoity , czyste , jedzenie poprawne , napoje dobre , obsługa na dobrym poziomie
Oceniam pozytywnie, przede wszystkim miła i pomocna obsługa, świetne miejsce na odpoczynek i relax blisko morza i pięknej rafy. Dodatkowe wycieczki są atutem które warto wykorzystać, jak nurkowanie z żółwiami czy wycieczka do miasta, by zobaczyć prawdziwe życie. Pokoje były czyste i na bieżąco spotkanie, a jedzenie dobre więc każdy znajdzie coś dla siebie bo wybór był ogromy.
Cena, obsługa
Brak samodzielnej możliwości robienia czego poza hotelem, ale to mała wada
Cichy, kameralny hotel. Wybraliśmy pokój z widokiem na morze. Super sprawa. Duża łazienka, wygodne łóżko. Czajnik do zaparzania kawy i herbaty w pokoju. Sprzątanie pokoju na życzenie ( u nas co drugi dzień ) ale barek uzupełniany codziennie. Do plaży blisko, do restauracji blisko, rafa koralowa do oglądania z pomostu blisko - nie trzeba nurkować. Typowy hotel wyłącznie dla relaksu i plażowania.
Cichy hotel, żadnych animacji dla dorosłych ( tylko dla dzieci i bardzo rzadko ). Typowy relaks, plażowanie i opalanie. Nurkowanie i snurkowanie na wyciągnięcie ręki. Posiłki tematyczne, na pewno nikt nie będzie głodny. Obyło się bez "zemsty Faraona" i to o czymś świadczy. Nawet piliśmy drinki z lodem.
Jak na taki hotel to jest mało sklepów ( z biżuterią, przyprawami i magnesikami . Żeby zrobić zakupy pamiątkowe trzeba wyjechać do pobliskiego miasteczka.
Z czystym sumieniem mogę polecić ten hotel. Mimo późnego przylotu, czekała na Nas kolacja. Bezproblemowe zameldowanie, co więcej, bardzo miły Pan z recepcji (...) nam pokój i dostałyśmy piękny, przestronny i na prawdę duży pokój z widokiem na morze! Olbrzymi kompleks z piękną, kolorową i zadbaną roślinnością. Pokoje jak i cały obiekt bardzo czysty. Obsługa na prawdę miła, mimo 12 godzinnych zmian, zawsze szczery uśmiech na twarzy i chęć pomocy, czy to w restauracjach, barach jak i na basenie. Posiłki zawsze ciepłe, smaczne i różnorodne, każdy coś dla siebie znajdzie :)
3 różne baseny, jeśli ma się ochotę na muzykę, można korzystać z głównego, jeśli pragnie się spokoju są dostępne również 2 inne baseny przy których można odpocząć. Hotel dla dorosłych, tak więc dopasowane animacje. W hotelu jest klub, jeśli ktoś ma ochotę na imprezę nie trzeba wyjedzac do miasta. Również apteka jest na miejscu, tak wiec w razie potrzeby, pomoc jest na miejscu. W głównym barze ogromny projektor na ścianie, panowie byli szczęśliwi z możliwości oglądania codziennych meczy.
Jedyne co przychodzi mi na myśl, to mięso z grila na tarasie pachniało benzyną którą grill był rozpalany. Poza tym nie mogę się do niczego przyczepić.
Jesteśmy bardzo zadowoleni z pobytu. Świetny pokój, czysto. Mieliśmy pokój z widokiem na morze, oczywiście za małą dopłata, ale polecam każdemu kto docenia widoki :) Jedzonko dobre, każdy coś dla siebie znajdzie. Obsługa miła, ale Panow w trakcie dnia, którzy proponują dodatkowe usługi hotelu za dużo... Świetna plaża i mnóstwo leżaków z parawanami za co duuzy PLUS. Z deptaka możliwość obejrzenia rafy koralowej, cudo !
Blisko plaża, czysto, po prostu ładnie
Za dużo razy podchodzili Panowie na basenie proponując dodatkowe usługi
Hotel Novotel Marsa Alam to spokojne miejsce idealne głównie dla dorosłych i starszych osób. Wyróżnia się pyszną kuchnią, świetną obsługą i pięknymi warunkami do snurkowania. To dobry wybór na relaksujący wyjazd bez dużego zgiełku. Warto jednak wiedzieć, że hotel nie jest szczególnie przystosowany dla rodzin z dziećmi – najmłodsi mogą się tutaj po prostu nudzić. Atmosfera w hotelu jest bardzo przyjazna, z dużym udziałem polskich turystów – szacunkowo nawet około 80% gości to Polacy. Codziennie organizowane są też wieczorne dyskoteki.
- Bardzo smaczne jedzenie, z tematycznymi wieczorami (kuchnia włoska, egipska, owoce morza). - Bardzo dobre drinki, przygotowywane z jakościowych alkoholi, bez nieprzyjemnego posmaku. - Porządek i czystość – zarówno w pokojach, jak i na terenie hotelu. - Piękna rafa koralowa i dobre warunki do snurkowania z pomostu (kamizelki bezpłatnie, maski do wypożyczenia za 4$ za dzień). - Dobrze zorganizowana plaża – dużo leżaków i parasoli. - Kilka barów w dogodnych lokalizacjach - Codzienne dyskoteki
- Hotel raczej nie dla dzieci – brak atrakcji dla najmłodszych, animacje są średnie i nie wszystkie zapowiedziane punkty programu się odbywają. - Tłok przy basenach – leżaki zajmowane już od wczesnych godzin porannych (nawet o 5:00). - Brak bezpośredniego wejścia do wody z plaży – kąpiel możliwa tylko z pomostu. - Natarczywi sprzedawcy wycieczek, masaży, safari – mogą być uciążliwi dla niektórych gości, nie respektują czerwonej flagi
Hotel godny polecenia czysto przemiła obsługa spokojnie można wypocząć
Czystość,rafa,miła obsługa
Hotel ok, pokój fajny, duży . Dla mnie jedzenie też ok. Duży problem to kąpiel w morzu . Konieczne buty i tylko dwa malutkie wyznaczone miejsca . Przy czym, gdy jest odpływ wody tam było do kolan . Podobno nie można wchodzić do wody bo rafa . Woda ciepła bo z 25 stopni , dlatego już napewno nie pojadę do tego hotelu.
Stosunkowo mało dzieci . Duże pokoje
Ograniczenia w wejściu do wody. Limitowany przydział wody w butelkach , dwie małe butelki dziennie na pokój . Naprawdę słabe alkohole. Do kolacji piliśmy czerwone wino i czasem piwo na plaży .
Mój pobyt w hotelu Novotel w Egipcie był naprawdę fantastyczny! 🏝️✨ Jednym z największych atutów była bliska odległość do przepięknej rafy koralowej – dosłownie kilka kroków i można było podziwiać bajeczny podwodny świat. 🌊🐠 Dodatkowym plusem była bardzo mała ilość dzieci, co sprawiało, że hotel miał spokojną, relaksującą atmosferę – prawdopodobnie dlatego, że nie było tu zjeżdżalni. 😉 Pracownicy byli niezwykle sympatyczni i pomocni – bez problemu zostawiali więcej butelek wody w pokoju czy pożyczali kabel do podładowania czytnika e-booków. 📚🔌 Siłownia również była świetnym miejscem – bez tłumów, dzięki czemu można było spokojnie poćwiczyć, a potem od razu wskoczyć do basenu, który znajdował się tuż obok. 🏋️♀️🏊♂️ Na plaży zawsze było dużo wolnych leżaków, więc nigdy nie było stresu, że zabraknie miejsca. Do tego sporo zieleni, co dodawało całości uroku. 🌿🌞 Jeśli chodzi o jedzenie, było naprawdę bardzo dobre i różnorodne – mnóstwo pysznych ryb oraz wołowiny, co zdecydowanie wyróżniało ten hotel. 🍽️🐟🥩 Jedyny minus to dość mała ilość owoców oraz sporo słodkich deserów, które smakowały bardzo podobnie. 🍰 Hotel jest kameralny i bardzo przyjemny – idealny dla osób szukających odpoczynku w pięknym otoczeniu i świetnej atmosferze. Na pewno wrócę! ❤️
-Bliskość do rafy koralowej -Mała ilość dzieci -Sympatyczna i pomocna obsługa -Siłownia bez tłumów -Duża ilość leżaków na plaży -Mnóstwo zieleni -Bardzo dobre i różnorodne jedzenie -Kameralna atmosfera
-Mała ilość owoców -Desery bardzo podobne w smaku – duży wybór, ale wszystkie słodkości smakowały niemal identycznie
Hotel w bardzo dobrym położeniu. Blisko od lotniska. Dobrze zorganizowany czas pobytu. Miła, sympatyczna i pomocna obsługa w każdym miejscu. Cudowni i uśmiechnięci animatorzy ( Berta, Bob, Monika). Zawsze pomocni i uśmiechnięci barmani ( Mahrez Waly). Jedzenie smaczne, estetycznie podawane i pod dostatkiem. Każdy znajdzie coś dla siebie. Duży zakres świadczonych usług, wspaniałe baseny, plaża i rafa koralowa.
Obsługa hotelowa pomocna pod każdym względem, profesjonalna, uprzejma tak recepcji, restauracji jak i w barach. Pokoje czyste, na bieżąco uzupełniany serwis kawowy w pokoju.
Polecam wyjazdy do tego hotelu -cena do przyjęcia
Pokój jest nowoczesny,czysty,sprzątanie odbywa się codziennie profesjonalnie. Basen główny podgrzewany Jedzenie urozmaicone,ciasta bardzo smaczne
Brak klimatyzacji w recepcji{oszczędzają}i kilku innych pomieszczeniach hotelu. Największy mankament to odległość z lotniska do hotelu
Oferta i hotel wydaję się obiecujący na pierwszy rzut oka. Na recepcji obsługa bardzo miła i pomocna. Hol trochę mało zachęcający swoim wyglądem ale to nie problem. W dalszej części pokoje są dobrze wyposażone a obsługa sprzątająca bardzo miła i każdego dnia jest sprzątany pokój zaścielone łózko z małą niespodzianką, wymieniane codzienne ręczniki, uzupełniana woda oraz piękny widok na morze. Restauracja która obsługuje gości zatrzymała się w czasie, posiłki monotonia, brak sprawnej wentylacji, po każdym posiłku trzeba się przebierać ponieważ po zakończonej konsumpcji ubrania mają zapach jedzenia. Restauracja w której możemy zjeść potrawy z karty jest czysta, dobre jedzenie, miła obsługa, ale jak na hotel 5 gwiazdek jedna restauracja typu włoskiego jest za ubogo. Wieczorem bardzo słaba ilość atrakcji dla dorosłych, dla dzieci nie było żadnych atrakcji. Hotel uważam bardziej dla osób dorosłych niż dla rodzin z dziećmi. Miejsce do spędzania czasu wieczorami jest tylko jedno w którym znajdują się mnóstwo kanap które są nie należycie utrzymane w czystości, duszno i brzydki zapach, drinki alkohole lokalne w butelkach z plastiku. Drinki w ofercie są słabe. Jak dasz dolara zrobią specjal drink i to już jest możliwe do wypicia. Oferta ultra w umowie jest wpisane niektóre alkohole importowane, niestety przy barze nie było żadnego takiego alkoholu do dyspozycji. Mają dobre zaplecze SPA - robią super masaże, wanna do masażu, sauna mokra i sucha - bardzo miła obsługa w SPA. Basen wewnątrz budynku wygląda tragicznie - nie zachęca do korzystania. Siłownia jak na takie miejsce to możliwa ale brakuje tam porządku i obsługi. Mają dobrego fryzjera - barbera - polecam. Baseny na powietrzu utrzymane w dobrym stanie. Leżaki są do dyspozycji i ręczniki non stop, miła obsługa na basenach i na plaży, chociaż czasami są uciążliwi tzw. naganiacze ofert np. skutery, wielbłądy, konie itp. kiedy człowiek spokojnie wypoczywa i chce spokoju to nag głową cały czas ktoś coś oferuje. Uważam, że obok hotelu powinno być biuro i każdy z gości na co ma ochotę i życzenie to sam podejdzie i sobie zamówi atrakcję. Czasami daje to bark komfortu w relaksowaniu i odpoczywaniu. Wycieczki dodatkowe polecane przez biuro polecam - Luksor oraz wyspa Utopia. Po za tym cały pobyt piękna pogoda. Napewno wrócę do Marsa Alam i Egiptu bardzo dobrze się tam spędza wakacje.
Czyste pokoje, miła obsługa, bardzo dobre SPA
Restauracja brak wentylacji, jedzenie monotonia, hol mało atrakcyjny,
Hotel godny polecenia. Fajna cena. Hotel bardzo czysty. Kameralny. Mało dzieci. Jedzenie dobre, kolacje tematyczne. Każdy coś znajdzie dla siebie. Bardzo ładna rafa koralowa. Polecam!
Czystość. Kameralność. Rafa koralowa.
Super hotel, jedziecie spoko, każdy coś dla siebie znajdzie, obsługa wzorowa i najważniej… rafa z pomostu jedna z ładniejszych w Egipcie
Rafa, rafa i jeszcze raz rafa, a poza tym możliwość spróbowania nurkowania i uzyskania centyfikatu. Bardzo miła obsługa!
Śniadania monotonne, jak to w Egipcie, warto dopłacić za pokój bliżej basenów, bo hotel trochę rozległy.